Cadrele didactice prahovene traverseaza, in prezent, cea mai prolifica perioada a anului scolar. Aceea in care si cel mai destept si cel mai bine pregatit elev isi contracteaza cateva ore de meditatie, pentru a fi sigur ca va obtine o nota mare. In acest sens, prahovenii se cauta adanc in buzunare iar profesorii prospera de la o zi la alta.

Unii dintre copiii proveniti din familii instarite parcurg, saptamanal, cate 3-4 sedinte de mediatie. Parintii lor deja nu se mai gandesc la ce eforturi isi supun odraslele - ele mergand si la cursuri. Cei mai solicitati sunt liceenii din ultimul an, care se mediteaza la cele mai multe dintre materiile care sunt discipline de examen. „Noi invatam dimineata.

Deci dimineata ma duc la scoala, iar dupa-amiaza la pregatire”, povesteste Daniel, elev in clasa a XII-a la Colegiul National „I.L. Caragiale” din Ploiesti. Dupa scoala, el trebuie sa mearga la meditatie la matematica, la limba romana si la geografie. E foarte obosit, dar se consoleaza cu faptul ca in curand va scapa de stressul examenelor.

Pentru ca pana la momentul examenlor a mai ramas aproximativ o luna de zile, profesorii au profitat din plis si au crescut preturile. Motivand ca sunt foarte aglomerati si nu mai au timp, ei trebuie platiti in asa fel incat efortul sa merite. Asa se face ca o sedinta de meditatie care putea fi contractata acum cateva luni cu 250.000 de lei vechi, acum poate ajunge la 500.000.

Cu cat proful in cauza are renumele mai bun, cu atat isi vinde mai scump cunostintele.

Directorii unora dintre scolile gimanziale au decis ca elevii lor sa poata participa la meditatii gratuite. Potrivit unui orar bine stabilit, elevii pot veni la scoala de cel putin doua ori pe saptamana, pentru pregatiri la disciplinele de examen.

Sa fie siguri ca nu se vor face de ras cu un procent mic de promovabilitate la Testele Nationale, sefii de scoli au decis ca elevii lor sa beneficieze de cateva ore de pregatire. Profesorii se plang, insa, ca elevii chiulesc si de la acestea, nefiind interesati de viitorul lor. „Sunt copii care au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate.

Ii intereseaza sa aiba un document care sa ateste ca au terminat opt clase. Pe santierele din Spania nu le trebuie diploma”, este de parere unul dintre profesorii de matematica din Ploiesti. La randul lor, multi dintre liceenii din anii terminali abia asteapta sa ia vacanta. Chiar daca nu vor promova bacalaureatul, vor putea pleca si ei la munca