Vanzarea catre Petrom a unei cantitati de snur de azbest la pret supraevaluat si cu documente de provenienta false a dus, in 1999, la arestarea preventiva a omului de afaceri prahovean Mihail Alesu. Relatia dezvoltata de acesta cu ofiterul SRI Gheorghe Dumitrache presupunea, pe de o parte, deschiderea unor „usi”, dar si ajutor in fata autoritatilor judiciare si judecatoresti.

In consecinta, sotia afaceristului, Simona Aida Alesu, tinea legatura cu Dumitrache, care a pus-o in legatura cu doi avocati de prestigiu din Prahova. Mai mult, ramanand fara bani, Simona Alesu i-a solicitat ajutorul colonelului SRI. Interceptarile telefonului Aidei Alesu releva faptul ca Dumitrache a asigurat-o ca ii va aranja sa faca un imprumut.

La cinci ore dupa aceasta, un necunoscut a sunat-o pe sotia afaceristului arestat, si, afirmand ca este un prieten de-al barbatului ei, i-a solicitat o intilnire, pentru a-i transmite un meesaj important. Speriata, Aida Alesu l-a sunat pe colonelul Dumitrache, care a incurajat-o sa accepte intalnirea cu necunoscutul.

In zilele urmatoare, un alt necunoscut, care folosea pseudonimul „Valter”, o cauta la telefon, solicitandu-i o intalnire, pentru a-i da niste bani.

Conform rechizitoriului, Gheorghe Dumitrache a indemnat-o in mod repetat pe Aida Simona Alesu sa accepte intalnirea cu barbatul necunoscut pentru a primi suma de bani de la acesta, „oferindu-i” explicatii care sa para verosimile pentru aceasta: „Pai, l-o fi imprumutat Mihai pe el si va da banii sau poate il imprumuta el pe Mihai!”; „Omul vrea probabil, s-ajute!

Ce sa...nu va mai faceti tot felul de ganduri de-astea!”; „Stati linistita, fiti ...odihniti-va, fiti linistita!”

Intalnirea Simonei Alesu cu „Valter” a avut loc in fata sediului „Bancpost” din Ploiesti, intalnire supravegheata tehnic audio - video de echipa de ancheta.

"Valter” i-a remis martorei o suma de bani compusa din mai multe bancnote facute sul, motivandu-i sa ia acest dar ca de la Dumnezeu, iar la intrebarea martorei ca ce ar trebui sa faca pentru acesti bani „Valter” i-a raspuns textual: „Nimic doamna...” precizandu-i in continuare sa nu se gandeasca la nimic rau, folosind expresiile: „Deci, nu va ganditi la nimic! Nici nu m-ati vazut macar! La revedere!”.

Dupa plecarea lui „Valter” Aida Simona Alesu a predat cu proces-verbal echipei de ancheta suma de 15.000.000 lei (ROL) compusa din una bancnota de 500 de lei si douazeci bancnote a cate 500.000 lei (ROL).

De fapt, Valter este un om profund atasat religiei, cunoscut pentru actele caritabile pe care obisnuieste sa le faca. Colonelul a apelat la acesta, pretextand ca vrea sa ajute, sub protectia anonimatului, o persoana nevoiasa. Persoana in cauza era sotia partenerului sau de afaceri.