Votul de miine pentru demiterea presedintelui Traian Basescu ascunde multe jocuri de interese. Democratii sint intr-o situatie foarte dificila deoarece sint singuri in sectiile de votare, unde au intrat numai cele sase partide parlamentare. Pentru a-si asigura superioratea, liberalii si pesedistii si-au pus oameni si din partea partidelor sarace in membri. Astfel, UDMR, partid care nu are organizatie Vrancea, a apelat la "ajutorul" PNL pentru a avea reprezentanti in sectiile de votare, cum s-a intimplat in cele sase sectii de la Odobesti. Pesedistii si-au pus reprezentati atit la UDMR, cit si la PC. Aceste miscari atrag atentia unor posibile incercari de fraudare a alegerilor. Codul Penal si Legea referendumului pedepsesc aspru incercarile de a schimba rezultatul votului, insa dupa cum au aratat alegerile din 2004, sanctiunile nu se prea aplica sau se rezuma la banale amenzi. Cei care vor sa fraudeze referendumul au la dispozitie noua metode, dintre care citeva nici macar nu sint sanctionate de lege.

Campania electorala s-a incheiat ieri, insa jocurile de culise pentru obtinerea unui rezultat cit mai bun sint mai acerbe ca niciodata. Una dintre batalii a fost pentru cucerirea birourilor sectiilor de votare. Aici si-au putut numi reprezentanti numai cele sase partide parlamentare: PSD, PNL, PD, PRM, PC si UDMR.

Termenul limita a fost miezul noptii de ieri, dupa care birourile functioneaza cu citi oameni au fost numiti. PC are foarte putini membri in judet, in timp ce UDMR nu are organizatie la nivel judetean, dar si-a numit reprezentant in Biroul Electoral Judetean. Daca aceste formatiuni politice nu au avut membri, au avut alte partide si pentru ele: PSD si PNL. Adversarii lui Traian Basescu au vrut sa se asigure ca raportul dintre ei si democrati in sectiile de votare este de cinci la unu. Astfel, UDMR a solicitat "ajutorul" liberalilor intrucit sint practic inexistenti in Vrancea.

De exemplu, in cele sase sectii de votare din Odobeste toti "maghiarii" sint membri PNL. "Si-au pus numai intr-o parte din sectii reprezentanti si ne-au rugat sa-i ajutam cu oameni sa-si puna reprezentanti si in alte sectii. Au trimis de la Bucuresti toate delegatiile si s-a rezolvat", ne-a spus Nini Sapunaru, seful PNL Vrancea.

La rindul lor, pesedistii vrinceni au procedat in aceeasi maniera cu PC, partid care a jucat mai mult de partea lor pe scena politica locala si nu numai. Miza pentru suprematia in sectiile de votare este ca democratii sa conteze cit mai putin.

De altfel, presedintele PD, senatorul Jan Vraciu, a anuntat ca a ales numai nefumatori in sectii pentru a nu fi nevoiti sa iasa afara la o tigara si sa-i lase pe ceilalti singuri. Greul campaniei pe plan local impotriva lui Basescu a cazut pe umerii liberalilor in Vrancea, deoarece Marian Oprisan a fost mult mai putin combativ decit in 2004.

De altfel, baronul le-ar fi explicat primarilor PSD la o intilnire de pregatire a campaniei electorale ca el nu a fost pentru demiterea lui Traian Basescu pentru ca are "o relatie personala cu el". Oprisan le-a spus insa social-democratilor ca daca asa a hotarit partidul, sa incerce sa obtina un scor cit mai bun.

Conditii propice pentru "turism electoral"

Plecind de la experienta anilor trecuti, Asociatia Pro Democratia a identificat noua modalitati prin se poate frauda referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. Cap de lista este "turismul electoral", adica votatul la mai multe sectii de votare. Metoda a fost larg practicata in Vrancea la alegerile generale din 2004, in special la primul tur din 28 noimebrie.

Atunci, peste 25.000 de alegatori au votat la alte sectii de votare decit la cele la care erau arondati. Examinarea listelor din numai citeva localitati a aratat ca in majoritatea cazurilor a fost vorba despre vot multiplu. Si acum exista premisele repetarii turismului electoral, deoarece se voteaza la fel ca in urma cu doi ani, cu cartile de identitate, pe care se aplica timbre autocolante.

Or, dupa cum s-a demonstrat, acestea pot fi dezlipite foarte usor. Biroul Electoral Central a decis ca persoanele care voteaza miine pe liste suplimentare sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca nu au votat si la alta sectie.

Prefectul Ion Oprea a anuntat ca vor fi distribuite formulare pentru 5% din numarul alegatorilor, iar in cazul in care numarul "turistilor" va fi mai mare se vor da declaratii olografe. Pentru votul multiplu, pedeapsa poate fi de la 6 luni la 5 ani de inchisoare, potrivit Legii 3/2000, de organizare a referendumului.

Frauda cu urna mobila nu se sanctioneaza

Metoda suveica, in care alegatorii primesc un buletin gata stampilat la intrarea in sectie si dau unul nevotat cind ies, este pedepsita cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Pentru folosirea abuziva a urnei mobile, pentru persoane care se pot deplasa la vot, nu exista nici un fel de sanctiune.

Pedeapsa pentru "votarea proportionala", cind membrii birourilor sectiilor de votare isi impart buletinele nefolosite si le introduc in urne, este de inchisoare intre 2 si 7 ani. Intimidarea alegatorilor nu este sanctionata de lege, chiar daca se ajunge la acte de agresiune.

In schimb, pentru cresterea procentului de participare prin invalidarea buletinelor ramase nefolosite sanctiunea poate fi de la 2 la 7 ani de inchisoare. Persoana care voteaza si in numele altora risca de la 6 luni la 5 ani de inchisoare. Legea nu prevede sanctiuni insa pentru cazul in care capul de familie ii obliga pe membrii familiei sa voteze intr-un anumit mod.

Mita electorala este pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. APD pune la dispozitia celor care sesiseaza nereguli la vot numarul gratuit de telefon 0800.070.100, linia telefonica fiind deschisa intre orele 7.00 si 24.00.

47 de dosare pentru vot multiplu in 2004

Codul Penal sanctioneaza o persoana care isi exercita dreptul de vot de doua sau mai multe ori. La alegerile generale din 2004, 47 de vrinceni s-au ales cu dosare penale pentru ca au votat de mai multe ori. Dintre acestea doua au fost solutionate de Parchetul de pe linga Tribunalul Judetean, 22 de Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani, 5 de Parchetul de pe linga Judecatoria Panciu si 18 de Parchetul de pe linga Judecatoria Adjud.

Procurorii au trimis in judecata 15 persoane, 18 au primit amenzi administrative, una a fost scoasa de sub urmarire penala iar impotriva a 18 s-a dispus neinceperea urmaririi penale. De asemenea, in cazul a doua dosare s-a decis declinarea competentei de solutionare, iar sase au fost conexate. Cel mai mare numar de turisti electorali condamnati a fost la Ploscuteni. Judecatoria Adjud i-a amendat pe 10 dintre ei, in timp ce alti doi au primit 6 luni de inchisoare, cu suspendare insa.

18 vrinceni fac 18 ani la referendum

18 tineri vrinceni vor simti pentru prima data ce inseamna procesul de vot. Acestia vor implini virsta de 18 ani chiar miine. La vot vor lua parte si 106 batrini cu virste de peste 90 de ani, unii dintrei ei urmind a vota cu urna mobila din cauza faptului ca sint nedeplasabili. Tot cu urna mobila isi vor exercita dreptul la vot si detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Focsani.

"Avem doar 48 de detinuti care vor vota la referendum, dar nu vom avea sectie de votare in penitenciar. Toti vor vota cu urna mobila, care va veni de la sectia 22 de pe raza cartierului Mindresti", ne-a spus inspectorul principal sef Ion Celmare, seful Penitenciarului Focsani. La fel vor vota si cei aflati in arestul politiei. La Spitalul Judetean de Urgenta "Sfintul Pantelimon" s-a infiintat o sectie de votare, dupa ce la scrutinurile precedente pacientii votau la urna mobila de la sectia de votare de la Liceul Agricol.

Cele mai multe sectii sint in scoli

Din 330 de sectii de votare din Vrancea, cele mai multe vor fi in 206 unitati de invatamint. Pe locul doi se situeaza caminele culturale. Acestea sint considerate cele mai intretinute cladiri, fiind destul de spatioase pentru a se putea organiza sectiile de vot.

In Bolotesti vor fi cinci sectii, patru la scolile din Putna, Ivancesti, Gagesti si Vitanesti, cea de-a cincea sectie fiind la caminul cultural din Bolotesti. La fel vor face simbata si scolile din Milcovul, Lamotesti, Gura-Calitei, Gugesti si scolile nr. 1, 2 si 3 din Marasesti. "Vom avea patru sectii de vot: sectiile170, 171, 172 si 173. Acestea vor fi in Scoala nr.2 din Satul Vechi, gradinita nr. 3 din Satul Nou, Caminul Cultural unde vom avea 2300 de votanti si Scoala nr. 4." a spus Vasile Vatra, primarul comunei Gugesti. Prefectul Ion Oprea a anuntat ieri ca membrii BEJ vor verifica astazi modul de organizare a sectiilor pe trasee din judet. Edilii sint sceptici in privinta participarii la vot din cauza faptului ca multa lume de la sate este plecata la munca in strainatate.

"Noi avem 2900 de votanti si 3 sectii de vot, dar circa 1500 din acestia sint plecati in strainatate", a spus Neculai Barbarosie, primarul comunei Milcovul. Dragos Bitculescu, primarul din Gura-Calitei, se arata mai optimist in problema participarii la vot a populatiei. "Data trecuta, la vot s-au prezentat 80% din votanti.

Asa speram ca va fi si acum, dar multi au plecat in strainatate", a declarat primarul.