Guvernantii au atras atentia, in nenumarate randuri, asupra respectarii legalitatii si a programului calendaristic in organizarea referendumului din 19 mai a.c.

In acest sens, ministrul Internelor si Reformei Administrative si-a trimis, vineri, secretarii de stat prin judete, pentru a verifica daca presedintii Birourilor Electorale Judetene au pus la punct toate aspectele, astfel incat sectiile de votare sa fie dotate corespunzator in ziua cea mare.

Pacat ca mai marii de la centru nu s-au gandit sa traga o fuga si prin Constanta, caci ar fi avut de ce sa-si puna mainile in cap. Ba mai mult, judecatorul Viorel Gheorghe Teodoru, presedintele Biroului Electoral Judetean Constanta s-ar fi ales si cu o mustruluiala pe cinste, dupa toate gafele comise.

Cum altfel ar putea fi catalogat faptul ca stampila inscriptionata „votat”, care ar fi trebuit sa ajunga la sectia de votare nr. 174 disparuse, iar 51 de buletine de votare au poposit zile bune in fisetul judecatorului Viorel Gheorghe Teodoru, in loc sa fie tinute laolalta cu „suratele” lor, cum ar fi fost normal.

Prins insa pe picior gresit, vineri dupa amiaza, presedintele BEJ Constanta sustinea sus si tare ca le predase unei sectii de votare, dar nu avea nici cea mai vaga idee careia.

Pentru a elimina suspiciunile de fraudare a oricaror alegeri, legislatia impune ca presedintii Birourilor Electorale sa fie alesi, prin tragere la sorti, din randul magistratilor - ca doar ei sunt cei care lupta impotriva infractiunilor.

La fel s-a intamplat si in cazul pregatirilor pentru referendumul din 19 mai a.c., iar sortii au vrut ca presedinte al Biroului Electoral Judetean Constanta sa fie judecatorul Viorel Gheorghe Teodoru. Modul in care a reusit acesta sa organizeze referendumul a lasat insa de dorit.

Poticneli din start

Astfel, 12 presedintii ai sectiilor de votare au renuntat sa participe, cu doar patru zile inainte de referendum, punand in incurcatura autoritatile. Nici partea cu instruirea nu a mers mai bine.

Initial se stabilise ca cei peste 600 de membrii ai birourilor electorale de la sectiile de votare sa fie impartiti in trei grupe, care sa fie instruite separat, pentru ca spatiul - restaurantul de la subsolul Consiliului Judetean Constanta - nu era destul de incapator. Socoteala initiala nu s-a potrivit insa cu desfasurarea efectiva a instruirii.

Membrii sectiilor de votare au fost inghesuiti, cu totii, in sala devenita neincapatoare si tinuti pana seara tarziu. Ce or fi inteles din prelegerea presedintelui Viorel Gheorghe Teodoru cei care au stat pe hol, la o tigara - ba chiar doua, trei - se va vedea ulterior. Gafele judecatorului nu se opresc aici, ba devin din ce in ce mai grave.

Astfel, in ziua sosirii buletinelor de vot, presedintele BEJ Constanta a luat 59 dintre ele, cu care a plecat la subrat, spunand ca le va trimite la instanta pentru a fi afisate. La instante nu au ajuns insa decat opt exemplare, cum ne-a declarat chiar magistratul, in vreme ce soarta celorlalte 51 este cam in ceata. „Le-am predat azi dimineata (n.r.

vineri, 18 mai a.c.), restul de 51 de bucati, pe baza de proces verbal, unei sectii de votare, dar nu mai tin minte la care”, ne-a declarat presedintele BEJ, vizibil uimit de intrebare. Nu i s-a parut insa nimic anormal in faptul ca cele 59 de buletine de vot au poposit, pentru o vreme in fisetul sau, in loc sa fie tinute laolalta cu restul exemplarelor.

Ba mai mult, parea sa ignore total faptul ca buletinele de vot nu puteau fi impartite reprezentantilor sectiilor de votare decat in pachete sigilate, de cate o suta de exemplare. De altfel, dupa cum am fost informati de reprezentantii Prefecturii Constanta, aceasta reglementare este cuprinsa si in Ordinul nr.

235/ 26.04.2007, privind realizarea actiunilor referitoare la organizarea si desfasurarea referendumului national pentru demiterea Presedintelui Romaniei.

Stampila, ba e la fostul presedinte al sectiei....

Neregula care le-a pus capac la toate a fost insa... stampila „buclucasa” de la sectia de votare nr. 174, situata pe strada Nicolae Iorga, in incinta Scolii Generale nr. 4. Mai precis, se pare ca in imbulzeala creata in momentul predarii stampilelor de votare, cea destinata acestei sectii ar fi ajuns la o alta persoana decat presedintele sectiei de votare.

Vineri, la pranz, judecatorul Viorel Gheorghe Teodoru sustinea ca nu are nici cea mai vaga idee despre faptul ca ar lipsi vreo stampila. La fel de nestiutor a fost si cateva ore mai tarziu, cand a fost vizitat de Rodica Crivilaru, presedintele sectiei de votare nr. 174, care se ingrozea la gandul ca se apropie ziua cea mare si electoratul nu va avea cu ce sa voteze.

„Eu nu am fost in biroul electoral de la inceput, a fost un alt presedinte si se pare ca stampila a ramas la acea doamna, care acum nu mai raspunde la telefon. Mi s-a promis insa ca pana seara voi avea stampila, pentru ca totul sa se desfasoare fara incidente in ziua referendumului”, ne-a declarat Rodica Crivilaru, vineri, la ora 17.30.

...Ba nu a existat!

Presedintele BEJ Constanta a fost de negasit pentru cateva ore, abia in jurul orei 21.30 deschizandu-si, in sfarsit, telefonul. Desi nu reusise sa rezolve decat partial problema, adica sa mearga personal la Sectia de votare nr.

174 pentru a sigila urnele de votare cu ajutorul stampilei circumscriptiei, judecatorul Viorel Gheorghe Teodoru a incercat sa ne convinga ca stampila respectiva nu a fost pierduta nici o clipa, ci pur si simplu, nu a mai fost inmanata.

„S-a constatat ca a fost tiparita gresit, cu numarul unei alte sectii, era practic o dublura si de aceea nu a mai fost inmanata presedintelui sectiei de votare. Dar s-au sigilat urnele cu stampila circumscriptiei si maine nu va fi nici o problema”, a declarat judecatorul Teodoru.

Dar in acest caz, ne punem intrebarea, cum de nu a stiut presedintele BEJ Constanta nimic despre lipsa stampilei si de ce a asteptat pana in al 12-lea ceas pentru a rezolva problema?! Si cum de nu corespund raspunsurile celor doi organizatori ai referendumului ?! Care este cel adevarat si care cel incropit pe moment?! Sau poate gurile rele sunt cele care au dreptate, iar stampila s-a pierdut,

intentionat sau din greseala, pentru a fi stampilate acele buletine de vot „disparute” misterios....