75% Nu, 25% DA

Potrivit primelor rezultate partiale, colectate de la 16.008 sectii din 17.480 de sectii, prezenta la urne a fost de 43,96%. 1.863.802 de oameni au spus DA, adica 24,90%, iar Nu au spus 5.563.936 - 74,34%.

In Harghita si Covasna, Basescu a castigat cu peste 80%, in Cluj, 79,05% dintre participantii la vot au fost impotriva suspendarii, la Bistrita, peste 80% dintre alegatori au votat pentru Traian Basescu, in Alba 79,7% din cetateni au votat pentru Traian Basescu, la Sibiu, 85% dintre votanti au fost pro-Basescu, iar in Maramures, 79,5% din voturi au fost impotriva demiterii lui Traian Basescu.

Rezultatele finale vor fi cunoscute, cel mai probabil, astazi. Sambata seara, ultimele date anuntate oficial au fost cele referitoare la prezenta la urne, de la ora 17. In mediul urban au votat 30,29% dintre romanii cu drept de vot, iar in mediul rural 27,11%.

Prahovenii au spus NU

Peste 78% dintre alegatorii care s-au prezentat la referendum in Prahova au votat impotriva demiterii lui Traian Basescu. 46,84% dintre prahovenii cu drept de vot s-au prezentat la urne la referendumul din 19 mai.

Din cei 694.100 de alegatori inscrisi pe listele electorale in Prahova, si-au exercitat dreptul de vot 325.148 de votanti, peste 78% dintre acestia exprimandu-si optiunea impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu. Din totalul voturilor exprimate, 255.711 au fost impotriva demiterii presedintelui, 67518 au fost pentru demitere iar 1.919 voturi au fost declarate nule.

Reprezentantul Partidului Romania Mare in Biroul Electoral Judetean Prahova, Evelinne Vasilescu, a refuzat sa semneze procesul verbal de incheiere a referendumului, motivand ca listele cu alegatori nu au fost depuse cu 60 de zile inaintea referendumului la Autoritatea Nationala Electorala.

Buletine de vot insuficiente

Referendumul nu a fost lipsit de mici incidente, cauzate fie de organizarea care in unele locuri a lasat de dorit, fie din „obisnuinta” partidelor de a se critica intre ele.

Din punct de vedere organizatoric, o situatie aparte s-a inregistrat la Spitalul Judetean de Ugenta Ploiesti, unde cele 400 de buletine de vot distribuite initial s-au dovedit a fi insuficiente pentru bolnavii internati in aceasta unitate sanitara. In consecinta, Biroul Electoral Judetean a decis suplimentarea numarului de buletine de vot cu 100 de bucati.

Nici la sectia de votare 591 din statiunea Cheia buletinele de vot nu au fost de ajuns, avand n vedere ca multi turisti care si-au petrecut week end-ul la munte au vrut sa voteze la aceasta sectie, ca sa rezolve situatia, reprezentantii BEJ au decis sa transfere buletine de vot de la o alta sectie din localitate, unde nu s-a prezentat un numar mare de alegatori.

Sectie de votare insalubra

Spatiile in acre au fost amenajate unele sectii de votare au starnit nemultumirea unora dintre alegatori. Spre exemplu, sectia 68 din Ploiesti, amenajata in spatiul Directiei Silvice, situat pe strada Eroilor, a dat batai de cap celor inscrisi pe listele electorale in zona respectiva.

Asta pentru ca intrarea in sectie a fost greu se gasit, reprezentantii comisiei electorale de aici fiind nevoiti sa deseneze de mana, pe coli A4, sageti care sa indice intrarea in sectia de votare. Iar spatiul unde se vota era de-a dreptul insalubru, in aer plutind un miros de nesuportat.

Si, de parca asta nu ar fi fost de ajuns, membrii comisiei electorale din sectia 68 au adus de acasa mancare, ca sa indeparteze cainii care-si faceau veacul in apropierea intrarii in sectia de votare.

Campina l-a votat pe Basescu

Campina a gazduit 25 de sectii de votare, procentul de prezenta fiind de 51,28%, adica au votat 17.866 de persoane. Dintre acestea, 3.837 persoane, reprezentand 21,48%, au votat in favoarea demiterii presedintelui Basescu, in vreme ce 14.029, reprezentand 78,52%, au votat impotriva.

Pentru deplasarea de la sectiile de votare la Biroul Electoral Judetean, fiecare comisia de circumscriptie a trebuit sa se descurce cum a putut. Singura facilitate a fost acordarea unui bon de benzina in valoare de 300.000 lei vechi, care sa acopere asigurarea transportului cu un mijloc de transport propriu.

Numai ca bonul de benzina acordat de Prefectura si purtand stampila Guvernului Romaniei purta sigla „Rompetrol”, concern controlat de controversatul om de afaceri liberal Dinu Patriciu! Desi nu au fost incidente majore in procesul de votare la Campina, la sectia nr.

184, in comisie se afla un membru al PD, iar ca observator din partea Asociatiei Tineretului Roman pentru Natiunile Unite a mai fost acreditata Mihaela Marin, despre care conducerea PSD Campina a sustinut ca este membru PD. O alta problema semnalata de reprezentantii PSD in comisiile de votare a constituit-o numarul destul de mare al persoanelor inscrise pe listele suplimentare.

La fiecare sectie din Campina, au fost inscrise intre 60 si 95 de persoane pe liste suplimentare.