Cel mai grav incident care a avut loc la Cluj in timpul referendumului a fost descoperirea a 1.634 de buletine de vot (toate buletinele sectiei de votare 34 din cartierul Gheorgheni) care erau stampilate gresit, cu "votat“ in loc de stampila de control.

Nu au vrut sa plece pina nu au votat

Unii clujeni au sarit gardul pentru a forta intrarea la vot in Sectia 34

Sectia de votare 34, Cluj. Ora prinzului. La Biroul Electoral Judetean vine o sesizare de la niste alegatori, iar oficialii pleaca sa verifice. La intrarea laterala, un portar important ne inchide usa in nas si spune ca trebuie sa asteptam, ca „e ceva problema inauntru“. La intrarea din fata, poarta cu grilaj greu e blocata. O pensionara sta la umbra unui copac.

"Nu ne lasa sa intram, a zis un portar ca e pauza de masa, da’ cum se poate asa ceva? Eu votez din 1990 si niciodata n-am auzit sa fie pauza de masa la vot!“, se revolta ea. Femeia nu vrea cu nici un chip sa plece acasa. "Am venit sa votez si nu plec pina nu votez. Au spus ca la 15.20 e gata, se deschide, de aia stau aici“, ne explica pensionara imbracata cochet. Imediat apare o alta doamna trecuta de 60 de ani, care mai venise o data.

"Acum au pus afisul asta, ca e suspendat votul, da’ nu era aici la ora 14. Nimeni nu ne spune ce se intimpla“, se plinge femeia. Daca merge acasa? "Nu, cum sa ma duc? Am venit sa votez!“, e hotarita doamna.

"Ne fura dreptul la vot!“

Pe la ora 15 apar mai multi pensionari, dar si citiva tineri. Unii dintre acestia spun ca se vor intoarce dupa ora 16, asa cum o cere afisul de pe poarta. Altii fac cale intoarsa si spun ca se mai gindesc. Tuturor, tineri sau batrini, li se pare anormal sa gaseasca sectia de vot inchisa.

"E o sfidare, asa ceva nu s-a mai pomenit!“, se agita un batrinel. La umbra copacilor, in asteptarea deschiderii portii, se fac scenarii: „Au stiut ca votam cu NU, de aia fac asta, e treaba intentionata!“, e convinsa o doamna. Ora 16 - coada la poarta inca inchisa.

Suparat, un pensionar isi face curaj, scuipa in palme si sare gardul de beton, in incurajarile celorlalti. Se duce la usa sectiei, pune degetul pe sonerie si se propteste in ea. Nici un raspuns. Nervos, omul da cu pumnii in usa: „Vrem sa votam, lasati-ne inauntru!“. Intr-un final, poarta se deschide, lumea se revarsa in sectie.

Explicatiile presedintelui de sectie ii supara si mai tare pe oameni. Jandarmii stau atenti sa nu apara violente. Tineri si batrini se pun la coada la vot, cuminti, cu buletinele in miini. Pentru asta au venit.

"Macar noua nu ne poate anula votul!“, se bucura o doamna. Un domn trecut de 60 de ani, care votase dimineata, se prezinta la comisie: "Am auzit ca mi-ati anulat votul si nu din vina mea. Vreau sa votez din nou!“.

Presedintele sectiei, depasit de situatie si incurcat de prezenta presei, se face ca verifica numele omului si ii spune ca, daca a votat dimineata, acum nu mai poate vota si "asta e situatia“. Batrinelul replica: "Daca il greseam eu, ceream altul si imi dadeati, ca asa e legea. Daca gresiti voi, imi spui ca «asta e»?!“.

Reactie moderata

Presedintele BEJ Cluj, judecatorul Radu Dusa, a recunoscut ca, daca incidentul de la sectia 34 nu era semnalat, intreg procesul de vot pentru toata sectia ar fi fost anulat la momentul centralizarii si verificarii buletinelor, "pe motiv de frauda electorala“. El nu a putut preciza cine este vinovat pentru situatie sau daca se vor aplica sanctiuni. "BEJ Cluj a informat BEC si acesta va lua o decizie“, a spus Dusa.