...si a votat poporul. Mai putini decat se asteptau toti. La Bacau, pana in 40 de procente dintre bacauanii cu drept de vot si-au exprimat optiunea. Iar alegerea lor a fost foarte clara: l-au reconfirmat pe Basescu in functia de presedinte. Ce au castigat? Absolut nimic. Ce au pierdut? Tot absolut nimic.

In ciuda acestui fapt trist, o chestiune este foarte clara: partidele politice nu au reusit sa-si mobilizeze oamenii la vot.

Discutii pe holuri

Inainte de a veni reprezentantii sectiilor de votare, ziaristii alaturi de autoritati si de reprezentantii partidelor politice au analizat situatia referendumului. Cel mai fericit dintre toti, reprezentantul PD, caruia i se umflase pieptul atat de tare, de parca biletul de la loto se dovedise a fi castigator. Cel mai ironic, reprezentantul PSD.

Toti au fost de acord ca partidele au gresit, iar Basescu a jucat tare. La un moment dat, prefectul vine cu ultimele noutati. Aproape jumatate dintre liberali au votat pro Basescu. Toti cei prezenti ajung la un numitor comun. Procentul zdrobitor obtinut de Basescu este periculos pentru toata lumea. La un televizor vad discursul lui Geoana. Este din ce in ce mai slab, are o prestatie jalnica.

In spatele sau, Iliescu are o figura de mort. In momentul urmator ma intorc spre reprezentantul PSD, Cosmin Necula. Da din umeri si zambeste. "Au gresit cu mitingurile. Nu trebuiau sa scoata in fata aceleasi figuri", imi spune Necula. Suntem de acord cu el. In tot acest timp, reprezentantul PD jubileaza.

"Basescu e locomotiva noastra", ne spune, dupa care dispare sa vorbeasca in liniste la telefon. Iarasi suntem de acord. Basescu este intr-adevar o locomotiva pentru PD. Problema nu este insa locomotiva, ci vagoanele. Caci la Bacau, pe post de fochist sef este acelasi, eternul Nistor. Cel care a reusit sa tina PD in niste procente minuscule raportat la situatia din tara. Cu toate acestea nu-l schimba nimeni.

Vin primii saci

In jurul orelor 21, apar reprezentantii sectiilor de votare. Slaba participare la vot a facut ca presedintii sa vina foarte repede cu procesele verbale. Si pentru ca nu puteam sa ne dezmintem, organizarea a fost aproape dezastruoasa. Oameni nervosi, jandarmi plictisiti si dornici sa plece acasa si multa agitatie din partea autoritatilor.

Presedintii sunt rugati sa astepte inainte de intra in Sala Mare, pentru a preda procesele verbale. O doamna la vreo 30 de ani, care face nota discordanta cu majoritatea presedintilor sectiilor de votare, din simplu motiv ca aproape toti sunt pensionari, este foarte nervoasa. Nu intelege de ce trebuie sa mai astepte din moment ce a fost prima care a venit cu procesele verbale.

Nu o lamureste nimeni. Este linistita de un pensionar cu palarie alba, si el presedinte de sectie de votare. Omul pare a fi invatat cu birocratia si dezorganizarea. Nu imi dau seama ce varsta are, dar probabil ca a prins si votarea pentru Gheorghe Maurer.

Incepe numaratoarea

Reprezentantii partidelor din coalitia anti Basescu sunt din ce in ce mai impacati cu ideea ca presedintele a obtinut si la Bacau un scor zdrobitor. In primele sectii de votare ajunse la Prefectura, Basescu a obtinut aproape 80 de procente. Jos, in spatele Palatului Administrativ, ingramadeala. Au venit si restul. Sunt nevoiti sa se calce in picioare pe scari pentru a intra. Toti sunt foarte nervosi.

PLD a sarbatorit

Imediat dupa aflarea rezultatelor partiale, membrii PLD au iesit sa sarbatoreasca pe centrul Bacaului. Cam 60 de oameni cu steaguri, condusi de Adrian Iordache au dansat in fata Prefecturii pe "Ciuleandra" Mariei Tanase si i-au scandat numele presedintelui. Desi toti se asteptau sa iasa si membrii PD, acestia nu si-au facut aparitia. Oare de ce?...

La penitenciar s-a votat pe liste separate

La Penitenciarul Bacau situatia a fost de-a dreptul hilara. Desi s-au trimis listele cu persoanele cu drept de vot "cazate" in incinta penitenciarului, de la Prefectura nu s-au mai intors inapoi listele. Prin urmare, puscariasii au fost nevoiti sa dea cu subsemnatul ca nu au votat si nu vor vota in alta parte. De parca ar putea sa o faca.

Mai mult, lucratorii de la penitenciar erau cat pe ce sa nu-si exercite dreptul de a vota. Din simplu motiv ca erau arondati la alte sectii, dar nu puteau sa-si paraseasca postul. Cel putin asa ne-a declarat unul dintre membrii din sectia de votare. In cele din urma au facut-o pe listele speciale.

Cu sacii prin centru

Desi legea spune clar ca presedintii sectiilor de votare trebuie insotiti de jandarmi sau politisti atunci cand merg cu sacii cu voturi catre Tribunal, au existat cazuri in care au mers neinsotiti. Asa s-a intamplat in cazul circumscriptiei de la penitenciar. De la Prefectura pana la tribunal, oamenii au mers pe jos, cu sacul de votare in brate fara a fi insotiti de nimeni. Ca la noi...

Surpize la Tribunal

Primii reprezentanti ai sectiilor de votare au ajuns la ora 22 la tribunal. Aici, surpriza. Nu-i astepta decat politistul de la intrare. Sefa instiutiei nu a fost de gasit. Intr-un final apare, dupa ce oamenii au stat pe scari vreo jumatate de ora. Se scuza, spunand ca ea a fost informata ca incepe treaba de la ora 24. Apoi a rectificat si a zis 23. Lumea se uita uluita.

Ei ce fac cu sacii? De ce sunt nevoiti sa mai stea in fata Tribunalului inca o ora? Oamenii incep sa fie nervosi. "Este o organizare execrabila. Ne-au plimbat de la o institutie la alta. Stau de dimineata la sectie. Acolo, alte probleme. Au existat cetateni care nu au fost trecuti pe liste, pe strada Alexandru cel Bun", ne-a declarat presedinta sectiei de votare 117.

Spusele ei au fost confirmate de un alt presedinte de sectie, cu un limbaj destul de colorat. "A fost o fu...reala continua. Fu...reala la Ateneu, apoi la Prefectura, acum aici. A trebuit sa ma rog de un jandarm sa ma insoteasca cu sacii pana aici", ne-a spus scarbit omul. Am incercat sa intram in incinta Tribunalului pentru a vorbi cu presedintele institutiei.

Am fost refuzati in ambele cazuri. Nu ni s-a permis accesul. Nu ni s-a comunicat de ce. Asta in ciuda faptului ca aveam acreditari de la Biroul Electoral Central. Le reamintim magistratilor ca procesul electoral, in toate fazele sale, trebuie sa fie transparent! Nu de alta, dar au murit niste tineri in decembrie '89 pentru ca noi sa ne bucuram de acest drept!