Temperaturile ridicate de la inceputul saptaminii trecute au determinat conducerea Spitalului Clinic Judetean sa ceara repunerea in functiune a statiei de microproductie pentru solutii perfuzabile. Desi nu a mai fost utilizata de foarte mult timp, tehnicianul de la SCJ incearca sa o recondi- tioneze, pentru a produce circa 500 de flacoane de solutii perfuzabile pe zi.

Bolnavii care se prezinta la spital cu lipotimie sau alte afectiuni, iar medicii decid sa fie perfuzati, ar putea fi tratati in perioada urmatoare cu perfuzii produse chiar in spital. Statia de preparare a solutiei perfuzabile a fost infiintata in anul 1993 si a facut obiectul unei donatii din partea statului german, prin Biserica Evanghelica din Romania.

Managerul SCJ, medicul Minerva Boitan, a luat decizia de a pune statia in functiune, mai ales ca se anunta o vara cu temperaturi foarte ridicate, iar numarul de flacoane de solutii perfuzabile pe care spitalul trebuie sa-l achizitioneze este considerabil.

Aparatura veche

Aparatura nu a mai fost schimbata de mai bine de 14 ani, iar faptul ca nu a fost folosita a dus la deteriorarea ei. Acestea sint primele concluzii ale lui Cosmin Costea, tehnicianul principal in aparatura medicala din cadrul SCJ, desemnat sa repuna in functiune statia.

"Managerul spitalului mi-a cerut sa fac o evaluare a aparaturii care exista. Ce trebuie inlocuit, reparat. In citeva zile, voi finaliza acest control, apoi vom vedea daca se merita sa se produca aici solutie perfuzabila sau sa se achizi- tioneze din alta parte. La prima vedere, am constatat ca trebuie schimbate garnituri si alte maruntisuri. O problema delicata va fi cu aparatura care trebuie inlocuita, pentru ca nu se mai fabrica acele modele, cel putin nu in Romania", spune Costea.

Costuri mari

Decizia de a se produce solutie perfuzabila in spital a fost luata pentru a se reduce costurile. Cu toate acestea, spitalul va tine cont si de cit costa reabililitarea statiei, care ar putea produce, zilnic, circa 500 de flacoane de solutie perfuzabila.

"S-a luat decizia de a se repune in functiune aceasta statie pentru ca spitalul sa faca economie. Aceasta sectie este functionabila in prezent, aici se depoziteaza solutiile perfuzabile si sint distribuite catre sectii. In urma evaluarii facute de catre experti, se va decide daca se merita sa se produca solutie perfuzabila in spital sau sa fie achizitionata din alte locuri", arata medicul Traian Fleseriu, purtator de cuvint la SCJ.

Munca de Sisif

Tehnicianul Cosmin Costea spune ca va fi nevoie de multa munca si ca vor trebui oameni calificati care sa supravegheze indeaproape tot procesul de obtinere a solutiei perfuzabile.

"Sint aparate care trebuie verificate mereu, va trebui un farmacist si multe alte persoane competente. Sectia are citiva oameni angajati, insa, daca se pune statia in functiune, deja vorbim de un volum de munca mai mare. In acest loc se vor spala flacoanele, vor fi statii de filtrare a apei, de distilare si stocare a apei pro injectione, apoi se vor imbutelia. Se va utiliza un sistem de stetrilizare special, si anume se va face sterilizare cu presiune asistata la 121 de grade", explica tehnicianul.

Statii gemene

Un laborator de microproductie completa pentru solutii sterile exista si la Cluj. Conform conducerii SCJ, in 1993, statul german a donat bani pentru a se construi doua astfel de statii. De aceea, la ora actuala, ele sint unice in Romania, din cauza tipului de aparatura pe care-l folosesc. Ele sint cunsocute drept „statiile gemene", pentru ca sistemul de pro- ducere a solutiei perfuzabile este identic.