Sute de tarani maramureseni nu vor mai putea beneficia de subventii din cauza hotararilor guvernantilor. Concret, printr-un ordin ministerial de saptamana trecuta au fost schimbate criteriile pe baza carora sunt stabilite zonele montane defavorizate. Astfel localitati precum Preluca, Targu Lapus sau Sighetu Marmatiei au fost scose de pe lista zonelor montane si implicit a subventiilor. Primarii spun ca ordinul ar putea dezbina, la propriu, comunele.

Cernesti, e zona de munte, iar Preluca, situata la o altitudine mai mare cu circa 200 de metri, nu. E numai unul din lunga lista de paradoxuri generate de reorganizarea zonelor de munte. Zilele trecute a fost emis un ordin ministerial prin care se aproba o noua delimitare a zonei montane, pana la nivel de municipii, orase, comune si sate.

Actul normativ elimina insa de pe lista zonelor montane defavorizate localitati importante din Maramures ca Sighetu Marmatiei, Targu Lapus, Boiu Mare, Copalnic Manastur etc. care nu vor mai putea beneficia de facilitati financiare.

Cum localitatile din astfel de zone beneficiaza si de o finantare nerambursabila de 60-65% pe masurile din Programul National de Dezvoltare Rurala, delimitarea zonei montane a generat numeroase scandaluri de-a lungul timpului. Un spatiu mioritic. Deal-vale, deal-vale... Pana nu demult, satenii din Feresti s-au confruntat cu o situatie hilara care a ajuns si in Parlament.

Intr-o interpelare din luna februarie, deputatul PSD Petru Godja arata ca: „satul Feresti apartine comunei Giulesti alaturi de satele Giulesti, Berbesti si Manastirea. Ultimele trei au fost cuprinse ca fiind zone montane, mai putin satul Feresti, care a fost cuprins ca zona de deal. Tot in vecinatatea satului Feresti se afla satele Oncesti si Cornesti care sunt cuprinse la zone montane.

Fara a fi o diferenta intre altitudinile la care sunt amplasate terenurile, mi se pare o discriminare ca satul Feresti sa fie trecut in zona de deal si sa nu beneficieze de prevederile OG nr.45/2006”.

Atunci raspunsul ministerului a fost ca „pentru Planul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, situatia comunei Giulesti va fi analizata in concordanta cu delimitarea transmisa de Comisia Europeana”. Si, saptamana trecuta, toate satele comunei Giulesti au fost incluse in zona montana, alaturi de Baia Mare, Sisesti si Tautii Magheraus.

In schimb, au fost exluse localitati ca: Sighetu Marmatiei, Bocicoiu Mare, Vadu Izei, Calinesti, Targu Lapus, Copalnic Manastur, Boiu Mare, Somcuta Mare si Coas. Petru Codrea, primarul din Giulesti, spune ca regreta excluderea altor localitati din zona montana: „s-a rezolvat problema! De azi (16 aprilie), Feresti este inclus in zona montana, prin ordin al ministrului.

Am reusit asta prin interpelari, cu cetatenii, cu miscarile noaste, cu numeroase adrese. Pacat ca niste comune au iesit acum definititv. Au aparut niste criterii europene, in care o parte dintre comune au fost scoase complet din zona de munte. Pacat ca altii sufera acum”.

Gheorghe Bud, primarul din Sisesti, a explicat ca nici vechile criterii nu erau tocmai obiective: „noi am avut doar satul Negreia trecut in zona montana defavorizata. Important e, din perspectiva financiara, pentru ca cei din zona montana defavorizata beneficiaza de niste drepturi in plus vizavi de subventii.

De exemplu, Surdesti nu a fost prins in zona montana, desi are in raza administrativa chiar poienile aflate la limita cu Ocna Sugatag si inclusiv Creasta Cocosului, iar alte localitati erau in aceasta categorie”. O situatie „cu dus si-ntors” Subprefectul Stefan Gonczi a spus ca: „s-au modificat criteriile prin care se stabileste zona montana.

Ideea de baza este in felul urmator: raman tot cei care sunt intre 600 si 800 m altitudine, raman cele cu 400 - 600 m, dar cu declivitati mai mari de 15% si s-a mai adaugat un criteriu in care se spune ca aceste doua criterii trebuie sa fie pe cel putin jumatate din suprafata unitatii administrativ teritoriale.

Prin treaba aceasta o seama de localitati care n-au fost, au intrat si o seama de localitati care au fost, au iesit. De exemplu, la Copalnic Manastur, prin excelenta, ar putea intra in zona montana Prelucile, dar nu reprezinta jumatate din suprafata localitatii.

Asa ca am dat primariilor termen o saptamana, care realmente au obiectii, sa le putem trimite la Bucuresti si sa spunem ca nu este bine sa fie judecat sub aspectul sa fie jumatate din teritoriul administrativ, ci si in situatii de exceptie. Deci, sa fie pe localitati. Din perspectiva subventiilor e mare problema, de la terenuri pana la subventionarea utilajelor agricole”.

Acum, primarii localitatilor care au fost excluse din zona montana se gandesc serios la „divizarea” comunelor pentru ca macar o parte din locuitori sa poata beneficia de facilitatile acordate de lege. Si, chiar daca se va reusi schimbarea conditiilor, situatia ramane „cu dus si intors”, vorba lui Gonczi.

Solutia: referendum! Stefan Mihalca, primarul din Copalnic Manastur, a spus ca: „pierdem enorm de mult. Noi avem Prelucile la peste 600 m altitudine si nu suntem in zona de munte. Problema e ca avem o comuna foarte mare, si luandu-se media, daca ai 50% iti baga toata comuna. Anul trecut au fost sume extrem de mari date prin subventii.

Si asa sunt batuti de soarta oameni aceia, iar acum apar noi probleme. Nu stim cum se va rezolva. Noi am facut un memoriu catre ministrul Traian Remes si catre Prefectura, dar va fi foarte greu pentru ca avem in medie 13,9% panta si media altitudinii e undeva la 400 m. In ultima instanta, singura varianta este sa impartim comuna, pentru ca va dati seama cat pierd oamenii.

Daca nu se poate altfel, vom face referendum si vom face Prelucile comuna, de care sa apartina si celelalte sate ce se incadreaza in criteriile de zona montana”.