Gradina Zoologica din Timisoara, un obiectiv in care autoritatile locale au investit peste un milion de dolari pentru a putea fi deschis peste o saptamana, adica de Ziua Copilului, nu dispune de autorizatie de mediu.

In cazul in care Primaria va decide sa deschida portile catre custile animalelor - in conditiile in care a anuntat, deja, deschiderea obiectivului dupa trei ani de criza la Padurea Verde - se expune la o amenda de cateva sute de milioane de lei vechi.

„Am auzit si eu ca municipalitatea face pregatiri sa deschida Gradina Zoologica pe data de 1 iunie, de Ziua Copilului, insa, in conditiile in care inca nu au obtinut autorizatia de mediu, se expun la sanctiuni. Au doar un acord de mediu, mai trebuiau sa finalizeze unele lucrari, sa facem procesul-verbal, dar nu au mai venit.

Nu stiu exact care mai sunt amenzile, pentru ca mereu se actualizeaza, de acest lucru se ocupa Garda de Mediu”, spune directorul Agentiei de Mediu Timis, Adina Horablaga. Valoarea sanctiunilor la care se expune Primaria Timisoara ne-a fost comunicata de Comisariatul Judetean Timis al Garzii Nationale de Mediu.

“Legea spune clar: lipsa autorizatiei de mediu se sanctioneaza cu amenzi de la 300 milioane la 600 milioane de lei vechi. In cazul in care vor deschide fara a obtine autorizatia, noi vom face un control si vom vedea in ce masura acest obiectiv polueaza apa, pamantul sau aerul.

Acuma, nu trebuie sa fim carcotasi - eu am fost unul dintre promotorii acestei investitii inca de cand am lucrat la Primarie -, de aceea cred ca va trebui sa tratam aceasta situatie cu multa atentie. Copiii din aceasta zona asteapta momentul deschiderii.

Vom da un termen de gratie de 90 de zile pentru a se intra in legalitate, iar dupa aceea, daca Primaria nu va obtine autorizatia de mediu, vom suspenda activitatea gradinii zoologice”, ne-a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Timis, Marian Eperis. De cealalta parte, viceprimarul Timisoarei, Adrian Orza, spune ca totul va fi in regula pana la ora deschiderii.

“E vorba despre o investitie mare acolo, aproape 30 de miliarde de lei vechi, si totul este facut dupa standarde europene. Dupa cum ne-au ajutat, de exemplu, autoritatile din Szeged, speram sa ne ajute si autoritatile romane. Cred ca nu se pune problema sa nu obtinem autorizatia de mediu sau sa fim amendati.

Domnul Eperies, cand a lucrat in Primarie s-a ocupat chiar de partea investitionala a acestui obiectiv, stie ce am realizat acolo”, a precizat Adrian Orza.

Scurt istoric

Infiintata in 1986, Gradina Zoologica din Timisoara a fost administrata, dupa 1990, de catre Regia Autonoma Horticultura.

Modul de intretinere a fost extrem de superficial, de aceea, pentru a remedia situatia, incepand cu anul 2000, Primaria Timisoara a facut demersurile pentru obtinerea titlului de proprietate asupra terenului, iar apoi, in anul 2003, in calitate de proprietara a suprafetei de 6,43 hectare de teren de la Gradina Zoologica, a realizat studiul de fezabilitate pentru reamenajare.

Preluarea efectiva a obiectivului a avut loc la sfarsitul lunii octombrie 2005. In perioada imediat urmatoare au inceput lucrarile de investitii pentru amenajarea spatiului conform studiului de fezabilitate aprobat prin HCL 33/2004.

Una dintre primele lucrari a fost pregatirea terenului pentru demararea lucrarilor, astfel ca doua detasamente de detinuti de la Penitenciarul Timisoara au curatat zona timp de doua saptamani. In anul 2005 au fost facute instalatiile electrice, reteaua de apa si statia de pompare a apelor uzate.

In 2006 au fost amenajate parcarile, podetele peste canaluri, drenajul pentru adapostul cerbilor si construirea adapostului ursilor. In acelasi an, Gradina Zoologica din Timisoara a devenit membru al Federatiei Gradinilor Zoologice si Acvariilor Publice, postura ce le permite colaborarea cu alte gradini zoologice din lume.

GHEORGHE ILAS