Ciinii de paza tin departe inspectorii de sursa de poluare

Controlul nu s-a finalizat la acel moment in vreun fel deoarece constatarea s-a facut doar vizual si prin aparatul de fotografiat, dar niciunul dintre presupusii vinovati, proprietarii a trei ferme de bovine, nu au putut fi contactati.

La fermele respective nu a iesit nimeni sa intimpine organul de control, in schimb haite de ciini isi faceau datoria si amenintau pe oricine s-ar fi apropiat de ferme. Situatia a fost adusa si la cunostinta primarului localitatii, Aurel Marginean, cu solicitarea sprijinului pentru depistarea celor care au depozitat respectivele materiale.

De ce se sparg oalele in capul primarului ?

In cursul zilei de ieri i-am solicitat primarului Aurel Marginean date referitoare la evolutia situatiei de la momentul controlului. Acesta parea oarecum surprins de ce el ar trebui sa stie asa ceva. In schimb a confirmat existenta unor probleme in zonele respective.

Stia ca au mai existat controale in urma carora au fost stabilite unele masuri de intrare in normalitate, dar aprecia ca nu se cuvine ca lui sa-i ceara cineva sa intervina pentru remedierea situatiei, in conditiile in care lui nu i-a spus nimeni daca respectivele ferme dispun de autorizatii de mediu, iar daca le au ce prevad ele, etc.

Acesta mai remarca faptul ca “si de aceasta data, ca de obicei, toate belelele se sparg in capul primarului”.

Astfel de opinii pot fi acceptate cel putin la nivelul simtului comun, daca facem abstractie de faptul ca primarul are responsabilitati concrete in privinta administrarii problemelor de mediu pe raza localitatii sale.

Primarul ne declara ca, in anii trecuti el s-a ocupat de degajarea resturilor poluante din zonele respective, dar accepta ca nu este firesc sa faca curatenie pe banii primariei in urma unora care le depoziteaza impotriva regulilor in domeniu. In schimb nu parea foarte preocupat de lamurirea definitiv a situatiei.

Din informatiile pe care le-am obtinut, fara a fi confirmate oficial, factorii poluatori in locurile vizate sint fermele Agro Moldovan, Viocris si a intreprinzatorului Liviu Ispas. Dintre toti am reusit sa stam de vorba doar cu doamna Moldovan, sotia titularului fermei cu acelasi nume. Aceasta respinge cu inversunare ca pe terenul din zona fermei lor ar exista probleme.

Ea recunoaste ca exista gunoi depozitat pe teren, dar afirma ca acesta nu aduce vreo atingere sub aspect de mediu, iar despre scurgeri de dejectii in cursul apei sau despre resturi vegetale pe albia acesteia nu poate fi vorba. “O fi asa ceva la altii, nu ma intereseaza, dar la noi nu”, nega aceasta ferm.

Intrebata despre continutul autorizatiei de mediu pentru ferma, aceasta era contrariata ca ar trebui sa aiba asa ceva.

Vom obtine datele de identificare si le trimitem amenzile

Comisarul sef al Comisariatului Alba Iulia al Garzii de Mediu, Emilia Timis, ne-a declarat ieri ca subiectul nu a fost abandonat. Ei au solicitat Registrului Comertului datele de identificare a titularilor respectivelor ferme, dupa care vor trece la intocmirea actelor de constatare si sanctionare a contraventiilor.

Dupa aprecierea sa, nimeni nu va putea contrazice cele constatate deoarece la fata locului au fost oameni de la institutii cu drept de control, iar situatia de fapt a fost imortalizata in imagini luate de la fata locului. Conform prevederilor legale, sanctiunile pentru incalcarea legislatiei de mediu sint destul de aspre, pentru societati comerciale situindu-e intre 10.000 si 20.000 lei.