Incredibil. In orasul de cinci stele Cluj Napoca, la cateva zeci de metri de centrul cartierului Marasti, sub ferestrele chiriasilor din cladirea cu birouri de lux Olimpia Business Center, s-a dezvoltat o colonie aproape suburbana. Fortat denumita strada, “Coasta” nu are canalizare si retea de apa decat pentru patru din cele peste 24 de familii care locuiesc aici.

Zona pare rupta din alta lume. Gunoaie, miros, copii care se joaca in colb, manele razbind din baraci, ulite mizerabile si bude turcesti. Toate acestea, la zece metri de vilele cu gazon englezesc din Gheorgheni.

O femeie arata cu degetul spre cele trei latrine incropite la cinci metri de case, cand o intreb cum se descurca. Cat priveste apa, retea nu exista decat pentru foarte putini dintre cei care locuiesc aici. Pentru restul exista galeata. Unii au facut intelegeri cu vecinii si iau apa, “ca le e mila de noi”, ceilalti iau de unde apuca.

Sta intr-un atelier auto

Daniela Radac (40 de ani) are trei copii.“Sa stiti ca stam ilegal aici”, recunoaste senin. Fata cea mare, Roxana, are diploma de bucatar si de croitor, dar nu si-a gasit slujba pe masura iar acum vinde flori in piata. E insarcinata, la fel ca prietena fratelui ei.

Acum, Daniela Radac locuieste intr-un fost atelier auto, iar copiii si-au incropit cate o camera din scanduri, lipite de cladirea ocupata de Daniela Radac. “Am stat trei ani in chirie in Manastur, aveam trei copii si nu mai aveam unde sa locuiesc. Am fost in audienta la domnul Funar si l-am intrebat: .

Am gasit atelierul asta, era desfiintat. Am pus usa, geam, acum locuiesc aici”, spune Daniela Radac. Arata spre un “perete” despartitor, de fapt o cuvertura agatata, care desparte camera in doua. Dincolo locuieste baiatul ei, Peter, cu prietena sa, insarcinata.

Peter a terminat Liceul Energetic, Roxana vinde flori in piata ca sa se intretina, iar fetita cea mica e eleva in clasa a 4-a. “Suntem curati. Muncim, am vandut flori in piata ca sa-mi tin copiii la scoala, curati, sa nu-mi fie rusine cand merg la sedinta cu parintii”, spune Daniela Radac. In urechi ii stralucesc ostentativ doi cercei de aur.

instalati abuziv

Cum s-a ajuns aici: de la patru familii cu contract s-a ajuns ca pe strada sa locuiasca peste 20, chemate de cei stabiliti deja aici. Si-au lipit de cladiri niste cotete construite din scanduri, chirpici sau chiar usi de balcon aruncate de altii. Asa se face ca acum, pe “strada Coastei”, mai multe sunt cotetele decat cladirile. “Nu avem ce le face. Stau aici fara contract.

S-au asezat ca i-au lasat prietenii, fratele, unchiul, altul. Daca ar pleca, ar fi curat aici”, spune Ion Jiga (37).

Om curat desi nu are instalatie de apa, Ion e deranjat ca in capatul strazii s-au asezat mai multe zeci de persoane care nu au conditii minime de igiena: se spala in lighene cu apa adusa de la vecini, si isi fac nevoile fiziologice in latrine incropite la cativa metri de “case”, care sunt de fapt construite din scanduri.

Toate acestea, in orasul de cinci stele Cluj Napoca, sub ferestrele de la birourile Nokia din Olimpia Business Center.

Vor sa le cumpere

Cei care au contract de inchiriere cu Primaria Cluj Napoca au o singura mare problema, in afara vecinilor: ca nu pot sa cumpere cladirile si sa investeasca in amenajarea lor. Ion Jiga e angajat la compania de salubritate Rosal. Impreuna cu sotia lui au un venit pe familie de 1500 de lei, bani pe care ar vrea sa-i investeasca in casa. Daca primaria va fi de acord sa le-o vanda.

Nu toti cei care locuiesc pe Coastei au o situatie materiala macar decenta. In multe curti, maldarele de fiare vechi se ingramadesc intre baraci. “Scoatem si noi un ban, domnu, ca nu ne angajeaza nimeni. Strangem fier vechi”, explica unul dintre tiganii care s-au stabilit aici. Multi nu lucreaza, iar Ion Jiga spune ca se mai gasesc unii care cauta in gunoaie si traiesc in mizerie.

Nu e greu de observat. Intre cele trei-patru cladiri de caramida s-au incropit zeci de baraci de doi-trei metri patrati, poate unele mai mari, in care se locuieste. Pe “ulitele” dintre ele razbat manelele, pentru ca putine sunt baracile fara televizor si fara cablu, furat de pe cine stie unde.

Administrator cu frigider

Administratorul zonei e Petru Greta, membru in “comitet”. “Platim chirie mare. Ne-a marit-o primaria la 540.000 de lei pe luna, dar nu fac nimic pentru noi si sunt conditii foarte proaste. Nu putem repara nimic pentru ca ne tot spun ca le demoleaza”, spune cu naduf Petru Greta, membru si in Partida Rromilor.

Are conditii rezonabile de trai, desi cladirea arata dezastruos pe dinafara: mobila moderna de bucatarie, frigider nou, televizor color si alte asemenea. Fata lui a terminat Liceul Economic si are diploma de ospatar, cel putin asa spune ea. Merge in vara in Italia, la munca. O intreb de ce nu incearca sa dea la facultate, mai mult ca sa am ce intreba.

“Pentru ce?”, raspunde ea, previzibil. Pe cealalta parte a “Coastei”, inainte sa dai de Biblioteca Judeteana “Octavian Goga”, toata marmura si termopane, inainte sa vezi Olimpia Business Center, trebuie musai sa treci fie printre corturile celor instalati aici, fie pe langa latrina ridicata din scanduri acum cateva luni.

Oricum, e foarte evident ca cele trei latrine instalate ostentativ in varful dealului nu sunt suficiente pentru toti. Cativa dintre locatari confirma: si-au facut si ei, langa cocioabe. O adevarata lectie de civilizatie marginita de blocuri comuniste pe de o parte, si de vile rezidentiale cu gazon englezesc, de cealalta. La plecare facem niste cadre.

Doi copii plimba un carut si ne cer razand: “Dati un leu, dati un leu!”. Ii intreb cine i-a invatat sa ceara asa. “Mama!”

“Strada Coastei e impartita in doua. O parte a fost asfaltata, cealalta e ocupata abuziv. Urmeaza evacuarea, pentru ca terenul a fost concesionat si e cuprins in planul de dezvoltare ca zona pentru constructie de locuinte. Pana atunci trebuie sa vedem insa unde-i ducem, pentru ca trebuie sa-i ducem undeva.” - Raimonda Boian, purtator de cuvant Primaria Cluj Napoca.