Conform traditiei din ultimii 3 ani, cu citeva zile inaintea inceperii FestivaluluiInternational de Film Transilvania (TIFF), la Casa Municipala de Cultura va avea loc o avanpremiera a manifestarii. De aceasta data, au fost alese capodopere cinematografice romano-franceze.

Filme de succes in Romania anilor ’60

Fanii filmului vor avea ocazia sa-l vada pe Florin Piersic intr-un rol din tinerete

Organizarea unei avanpremiere TIFF a demarat in ultimii 3 ani, la initiativa lui Ucu Bodiceanu, referent-coordonator de programe in cadrul Casei Municipale de Cultura din Cluj-Napoca. „In colaborare cu arhiva Nationala de Filme si cu acordul organizatorilor celebrului festival clujean, au avut loc proiectii ale unor capodopere ale cinematografiei romanesti grupate pe diverse tematici.

M-am gindit ca pentru acest an ar fi interesante pentru public citeva coproductii cinematografice romano-franceze reprezentative pentru anii ’60. In acea perioada, filmul francez era foarte apreciat in Romania“, a precizat Bodiceanu.

Productii de referinta

Prima proiectie din aceasta serie este programata pentru marti, 29 mai, de la 18.30, filmul ales fiind „Ciulinii Baraganului“, in regia lui Louis Daquin. Acesta a fost realizat in 1958, dupa romanul omonim al lui Panait Istrati, si are in distributie nume ca Florin Piersic, Marcel Anghelescu sau Matei Alexandru.

Miercuri, 30 mai, de la aceeasi ora, poate fi urmarit filmul "Codin“, realizat in 1963, in regia lui Henri Colpi, cu Mihai Fotino, Alexandru Virgil Platon si Francoise Brion. Manifestarea se va incheia in 31 mai, in ajunul TIFF 2007, cu proiectia fimului „Steaua fara nume“, dupa piesa lui Mihail Sebastian, in regia aceluiasi Henri Colpi. Proiectiile vor avea loc in sala mare a Casei Municipale de Cultura (Piata Unirii nr. 24, et. I). Intrarea va fi gratuita.

Anul trecut au fost filme de dragoste

Avanpremiera TIFF din 2006 a avut in prim-plan "Filmul romanesc de dragoste“, pentru care au fost alese citeva din cele mai reprezentative filme romanesti din aceasta zona.

Sala cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri a Casei Municipale de Cultura a fost luata cu asalt mai ales de tineri la proiectiile unor filme care au facut senzatie in rindul generatiei parintilor lor, precum „Rautaciosul adolescent“, in regia lui Gheorghe Vitanidis, sau „Noiembrie, ultimul bal“, regizat de Dan Pita.