Cladirile cu risc seismic de pe raza judetului Constanta continua sa dea batai de cap inspectorilor din cadrul Inspectoratului Judetean de Constructii Constanta.

Pentru ca unele primarii au intarziat cu inaintarea listelor cu blocurile care pot avea probleme in cazul unui cutremur, inspectoratul nu a putut realiza o situatie completa a acestora, pe care sa o trimita apoi la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

La fel de grav este faptul ca unii proprietari sau asociatii de proprietari, nu au fost instiintati de starea in care se afla imobilul in care locuiesc, pentru a lua masurile necesare.

Potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului cu numarul 14 din anul 2006, privind punerea in siguranta a constructiilor afectate, sau care pot fi afectate de cutremur, toate primariile care au pe raza localitatilor astfel de cladiri, aveau obligatia sa verifice si sa anunte asociatiile de proprietari ale blocurilor care au mai mult de trei etaje, au spatii comerciale la parter si au fost realizate inainte de 1978, pentru a fi efectuata o expertiza.

"Scopul expertizelor este de a stabili gradul de siguranta al cladirilor la cutremur.

Cladirile ale caror partere nu au compartimentari, sau sunt foarte rare, cum este cazul spatiilor comerciale, sunt considerate structuri sensibile la actiunea seismica si ele trebuie sa fie verificate, prin calcul, conform noilor norme iar in cazul in care expertii stabilesc ca imobilul respectiv nu are un nivel suficient de protectie seismica, e necesara interventia pentru consolidari.

La cutremurul din 1977 s-a constatat ca s-au prabusit si cladiri la care au fost daramati la parter pereti care nu faceau poarte din structura de rezistenta a blocului”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Constructii, Radu Damian.

Deoarece unele primarii au intarziat cu actiunea de atentionare a asociatiilor de proprietari si de informare a acestor obligatii, care avea termen scadent la data de 15 mai, documentatiile care trebuie vizate de catre inspectorat s-au transmis incomplet, nefiind cuprinse toate blocurile care se afla in aceasta situatie.

La randul sau inspectoratul Judetean de Constructii trebuia sa transmita datele respective catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

Patronii spatiilor comerciale isi platesc singuri expertiza

"Guvernul subventioneaza efectuarea expertizelor. Avand insa in vedere numarul mare de blocuri construite dupa anul 1978, pe normele slabe de siguranta de atunci, expertizarea va dura cativa ani buni. Iar banii se dau de catre minister dupa realizarea expertizei.

De aceea este indicat ca asociatiile de proprietari, impreuna cu proprietarii spatiilor comerciale de la parter sa adune sumele necesare, si sa inceapa efectuarea expertizarii, urmand ca la sfarsit banii sa le fie decontati.

Trebuie mentionat faptul ca decontarea se face numai pentru asociatiile de proprietari, proprietarii spatiilor comerciale suporta singuri cheltuielile pentru expertiza”, a mai declarat inspectorul Radu Damian.

Acesta a mai adaugat ca primariile ar trebui sa acorde o mai mare importanta inventarierii acestor cladiri, cu atat mai mult cu cat ele sunt cunoscute din listele regiilor aflate in subordinea autoritatilor locale.

Ideal ar fi ca listele ce cuprind cladirile in cauza sa fie definitivate in cursul verii, pentru ca in bugetul de anul viitor sa fie prevazute fonduri pentru expertizarea imobilelor, si chiar si pentru lucrari de reparatii, in unele cazuri. „Sunt si cladiri construite inainte de 1978 care sunt sigure si nu prezinta risc seismic mare.

La Constanta au fost construite trei tipuri de blocuri, datorita faptului ca multa vreme s-a considerat ca judetul nostru nu este afectat de seisme. Prin urmare se regasesc imobile care nu au nici o masura de siguranta, care sunt construite dupa norme slabe de siguranta, si, dupa anul 1978, care corespund normelor de siguranta in cazul unui cutremur”, sustine Radu Damian.

Pe listele intocmite de primarii ar trebui sa se regaseasca si imobilele care au avut initial apartamente la parter, dar care intre timp au fost transformate in spatii comerciale.

Printre primariile care au transmis listele cu datele cladirilor care prezinta risc seismic, dar unde nu se stie daca au fost anuntate asociatiile de proprietari pentru a lua masurile care se impun se numara si Mangalia, Medgidia si Cernavoda.