Baietii destepti ai energiei romanesti au program non-stop, iar ochiul dracului mai arunca din cand in cand cate-o privire chiar si in curtea Bisericii Ortodoxe Romane. Ne-o demonstreaza contractele incheiate in ultimele luni de Nuclearelectrica pentru definitivarea lucrarilor la Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavoda.

Intrati in criza de timp, oficialii "nucleari” ai Guvernului fac orice acum pentru ca reactorul 2 al Centralei sa fie dat in folosinta cu o intarziere cat mai mica. Acesta pare a fi motivul perfect pentru ca licitatiile sa fie date uitarii si zeci de milioane de euro sa fie achitate pe loc, cu o graba extrem de suspecta, pentru o serie de contracte dubioase.

Spunem asta pentru ca toate cele 10 contracte atribuite direct, in perioada 28.12.2006- 12.03.2007, pentru lucrari la Unitatea 2 a Centralei Nucleare, au fost atribuite prin incredintare directa motivandu-se ca fac referiri la aspecte care nu au fost prevazute in contractele initiale.

Portita legala utilizata de contractantul lucrarilor, in speta Nuclearelectrica, face referire la situatii limita, care nu au putut fi prevazute la semnarea contractelor initiale, atribuite prin licitatii. Iar baietii destepti au navalit pe aceasta portita, in plin scandal legat de jefuirea sistemului energetic national.

Cu toate acestea, (macar) legea bunului simt te face sa crezi ca este imposibil ca lucrari precum cele de intretinere, livrarea unor piese de rezerva sau asigurarea mentenantei nu au fost luate in calcul la incheierea contractelor initiale.

Vorbim aici de sume imense de bani (peste 783 miliarde lei vechi, adica aproape 24 milioane euro) atribuite, alta ciudatenie, in zile precum 28 decembrie 2006 sau 3 ianuarie 2007, adica zile in care in Romania nici legea gravitatiei nu se mai afla la lucru.

Printre beneficiarii acestor contracte cu parafa de baieti destepti se afla nume grele, precum Ion Maticiuc- proprietarul Automatica Bucuresti si tatal celebrului „plaboist” bucurestean Codin „Poponet”- dar si Arhiepiscopia Craiovei, adica Biserica Ortodoxa Romana.

Farmecul incontestabil al acestor baieti destepti este ca lucreaza la vedere, fiind aproape imposibil de demonstrat ca avem de-a face cu tunuri penale de zeci de milioane de euro. Ceea ce frapeaza sunt doar chestiunile care tin de bun simt si de logica, restul fiind acoperit legal de o armata imbatabila de guvernanti, avocati si directorasi.

Divagatia se aplica perfect in cazul celor 10 contracte atribuite direct de Nuclearelectrica: semnate in zile lucratoare din punct de vedere legal, dar absolut imposibile in practica, folosirea unor exceptii legale, dar pentru chestiuni care nu ar fi trebuit sa lipseasca intr-un contract profesionist referitor la functionarea unei centrale nucleare etc.

Lista celor 10 baieti destepti este seaca si nu include TVA: SC Stizo Nuclear SA Cernavoda- 9.000.000 lei, atribuiti pe 28.12.2006, pentru lucrari nestipulate in contractul anterior; SC Electrosind Prest SRL Cernavoda- 2.238.940 lei, platiti pe 03.01.2007, pentru lucrari neprevazute anterior (lucrari in partea clasica a centralei, constructii montaj, tastare etc); SC Romib SA Ilfov- 4.530.400

lei, oferiti pe 03.01.2007, pentru exact aceleasi lucrari atribuite firmei de mai sus; SC Elcomex IEA Cernavoda- 10.272.731 lei, atribuiti pe aceeasi data de 03.01.2007, pentru servicii identice; SC Hidrocora SRL Cernavoda- 1.107.165 lei, contractati pe 05.01.2007, pentru lucrari de curatenie; Sc Unify Co Ltd.

SRL Cernavoda- 1.675.855 lei, dati pe 12.03.2007, pentru vopsirea unor constructii; Atomic Energy of Canada Ltd (AECL) Canada- 201.188 lei +1.087.212 lei oferiti pe 07.01.2007 si 24.01.2007 pentru repararea unor fidere de la reactorul 2; SC Automatica SA Bucuresti- 124.547, 46 lei, atribuiti pe 24.01.2007, pentru achizitionarea unor piese de rezerva; SC RAAN SITON SRL Ilfov- 2.449.978 lei,

oferiti pe 14.02.2007, pentru servicii de mentenanta. Cateva lucruri ar mai fi de spus. SC Romib SA se afla in executare silita pentru datorii de peste 5 miliarde lei vechi. In aceeasi situatie se afla SC Unify, Hidrocora (in cazul celei din urma datoriile catre stat depasind 15 miliarde lei vechi), dar si Elcomex Cernavoda.

Societatea constanteana mai iese in evidenta printr-un lucru: 13% din actiuni sunt detinute de Arhiepiscopia Craiovei. Altfel spus, Biserica Romana s-a inregimentat si ea in gasca baietilor destepti. Pe de alta parte, Stizo Nuclear este detinuta de un oarecare Cezar Dragoi, personaj cunoscut de DNA.

Dragoi este cercetat in dosarul fostului director general al Canalelor Navigabile, Gheorge Nicolau. Procurorii anticoruptie spun ca Dragoi a beneficiat cu Stizo Nuclear de cateva licitatii trucate organizate de Nicolau la ACN in 2003.

Pe de alta parte, ca un simplu fapt divers, Automatica Bucuresti este proprietatea lui Ion Maticiuc, charismaticul om de afaceri neinclus in topurile milionarilor romani desi are o avere de peste 75 milioane euro. A devenit totusi cunoscut datorita fiului sau, celebrul Codin Poponet, favoritul cluburilor de fite din Bucuresti si a starletelor dornice de multi bani si minte putina.