Si comision, si avans

Un teren viran se gaseste in locul blocului promis! Maria Moldovan si Adalbert Racz au platit un avans de 3.000 de euro firmei Europlan din Timisoara, in 16 aprilie 2007, pentru o garsoniera in valoare totala de 37.200 de euro care ar fi trebuit sa se situeze intr-un bloc de 10 etaje pe strada Pasteur, nr. 10.

La aceeasi data, clujenii au platit agentiei imobiliare SC Cristal Group SRL Cluj, intermediari in operatiunea de vinzare-cumparare, un comision echivalent cu 2% plus TVA din valoarea locuintei, adica aproape 30 de milioane de lei vechi.

Pentru a se asigura ca firma isi respecta termenii constructiei, acestia au facut unele verificari, in urma carora au descoperit ca firma timisoreana nu avea autorizatie de constructie eliberata de Primaria Cluj-Napoca, iar lucrarile la imobil nici macar nu incepusera, in conditiile in care termenul de predare a fost stabilit, potrivit antecontractului, pentru data de 1 ianuarie 2008.

Cei doi, oameni trecuti de prima tinerete, au incercat, atunci, sa-si recupereze avansul dat.

In ceea ce priveste comisionul platit agentiei imobiliare, stiau ca nu au cum sa-l recupereze, existind o clauza in contract care prevede faptul ca „indiferent de evolutia dintre parti, ulterioara antecontractului, contractului de vinzare-cumparare sau schimb, comisionul se achita agentiei si nu se inapoiaza“.

La Politie au fost sfatuiti sa depuna o cerere la agentia imobiliara prin care sa-si revendice avansul dat. Oamenii au depus solicitarea, insa au fost programati pentru restituirea avansului abia pe 31 august 2007.

Alt cumparator, aceeasi poveste

Printre nemultumiti se numara si Cristian Danciu, contractantul unui apartament de doua camere in blocul care ar trebui sa fie construit de SC Europlan Romania SRL. Dupa spusele sale, imobilul ar urma sa se construiasca in decembrie 2005. Danciu ar fi trebuit sa dea un avans de 7.500 de euro, dar a platit doar 2.500.

Se numara printre cei care au hotarit sa se retraga pe motiv ca nu au fost respectate conditiile din antecontract si a depus la agentia Cristal o cerere de restituire a banilor, nemultumit ca firma il tot amina, programindu-l undeva prin 15 iulie. „Am tot asteptat autorizatia, am asteptat sa se construiasca, dar nimic. Pe 1 martie, trebuia sa primesc cheile de la apartament.

Ne-au tot dus cu zaharelul. Am cerut si comisionul lor inapoi. Vreau sa merg sa vorbesc cu un avocat si, pe baza antecontractului, sa dau firma in judecata, sa-mi recuperez banii. Plus banii dati comision la agentie, fiindca agentia nu a facut nimic“, afirma acesta suparat.

OJPC va obliga Cristal sa restituie banii

Chiar daca stia ca Europlan nu detine autorizatie de constructie, directoarea agentiei imobiliare Cristal, Nicoleta Birnea, sustine ca nu i s-a parut nimic in neregula, deoarece exista multe constructii care nu au primit autorizatia respectiva, iar locuintele au fost, totusi, intabulate pe numele cumparatorilor.

Dupa ce prima data a refuzat sa dea vreo relatie despre acest subiect si apoi a incercat sa intervina, prin intermediari, in actul jurnalistic al reporterului monitorului, Nicoleta Birnea a acceptat o intilnire, pe parcursul careia nu a acceptat, insa, sa raspunda unor intrebari esentiale, cum ar fi cite persoane a intermediat agentia pentru achizitionarea unei locuinte de la constructorul Europlan.

"Eu le-am spus tuturor care au venit sa cumpere ca nu exista autorizatie de constructie. Domnul Marius Leontiuc, directorul tehnic si administrativ al Europlan, este un om de buna credinta, pentru ca el inca lucreaza pentru obtinerea actelor necesare“, ne-a declarat Birnea.

Reclamatiile celor care incearca, in continuare, sa-si recupereze avansul de mii de euro dat firmei Europlan a ajuns si la Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorului (OJPC) Cluj. Directorul institutiei, Mircea Avram, ne-a declarat ieri ca inspectorii au efectuat un control la agentia imobiliara Cristal, de unde a fost solicitata documentatia existenta.

"Din verificari am constatat ca agentia nu vindea un viitor bun, cladirea neavind autorizatia de constructie necesara, astfel ca, probabil, vom aplica amenda maxima si vom obliga firma Cristal sa inapoieze oamenilor sumele de bani pe care le-a perceput drept comision“, ne-a declarat acesta.

Mai mult, inspectorii OJPC Cluj si-au sesizat colegii din Timisoara pentru a face verificari la firma Europlan, care isi are sediul social in judetul Timis.

Marius Leontiuc: "Primaria e de vina“

Directorul tehnic si administrativ al Europlan si proprietarul terenului de pe strada Pasteur, Marius Leontiuc, afirma ca exista autorizatie de construire pentru blocul de locuinte, desi Primaria Cluj il contrazice, adaugind ca pe strada Pasteur exista trei proiecte, la numerele 10, 12 si 14, printre care si o cladire de birouri.

Conform planului santierului, in momentul de fata, pe Pasteur 10-14B se executa lucrarile de escavare si montare a jgheaburilor, urmind ca pina in septembrie sa fie finalizata structura de rezistenta a cladirii cu 10 etaje

"De un 1 an si 8 luni stam in Primarie. Sintem nedeptatiti. Noi ne straduim sa le dam banii inapoi oamenilor“, se plinge acesta. Directorul Europlan contrazice inclusiv informatiile conform carora oamenii nu si-au primit banii: „O parte din oameni si-au primit banii inapoi. Au fost 20 de persoane care au platit avansul, din care 12 au reziliat contractele.

In momentul de fata, exista trei cereri de reziliere“. Fiind plecat momentan din localitate, Leontiuc spune ca procesul de restituire a avansurilor se va desfasura mai putin anevoios in momentul in care se va intoarce la Cluj.

Imobilul ar trebui sa fie dat in folosinta, conform planului mentionat, pe 8 februarie anul viitor. Preturile apartamentelor variaza, in functie de suprafata, intre 29.000 de euro, cit costa o garsoniera de 30 de metri patrati, si 72.000 de euro, un apartament cu patru camere, cu suprafata de 80 de metri patrati.