Palatul baronului Brukenthal nu mai rezista la atitea ceaiuri dansante. Singurele interioare istorice conservate din Romania ar putea sa se distruga in viitorul apropiat, fiindca birnele de lemn care le sustin saloanele s-au deteriorat.

Conducerea Muzeului National Brukenthal acuza Biserica Evanghelica, noul proprietar, ca face presiuni asupra specialistilor, sa permita organizarea unor concerte si simpozioane care pun in pericol buna pastrare a saloanelor Palatului.

"Unele dintre presiuni vin din pacate din partea Bisericii Evanghelice, care este proprietar si membru in Consiliu de Administratie, si are impresia ca noi obstructionam unele manifestari doar pentru ca noi sintem ai dracului. Tragem un semnal de alarma privind protectia starii de conservare", a declarat ieri, directorul adjunct al Muzeului National Brukenthal, Gheorghe Ban

Concertul discordiei

Totul a inceput de la un concert, programat inca de acum doi ani sa aiba loc la Brukenthal. Dar cu o zi inainte de eveniment, cei de la muzeu nu i-au mai lasat pe muzicieni sa cinte. Acestia s-au mutat la Biserica Evanghelica. Iar interdictia ramine valabila.

"De acum incolo, toate concertele si expozitiile programate din 2005, nu vor mai avea loc in saloanele baroce de la Brukenthal, pentru ca pun in pericol conservarea saloanelor baroc, singurele pastrate cu decoratia originala din sec. XVIII, chiar in timpul vietii lui Brukenthal, singurele interioare istorice conservate din Romania si putinele din Europa", a anuntat Maria Ordean, sefa Galeriei de Arta de la Brukenthal. Nu doar plafonul salonul de muzica de la Brukenthal este deja avariat, ci si stucatura are de suferit. Deasupra salonului de muzica este salonul baroc, unde sint gazduite capodoperele muzeului.

"Acolo s-a lasat deja plafonul. De aceea vizitatorii intra in grupuri de cite 20 si sint sfatuiti sa mearga pe margine. Daca mergeti pe mijlocul salii, se simte cum se lasa plafonul", a marturisit Maria Ordean.

Biserica isi apara dreptul

Desi este proprietar al Brukenthalului, Biserica Evanghelica nu este obligata prin contractul de retrocedare sa finanteze Palatul. Si nici nu are de gind sa o faca prea urgent, asa ca singura speranta de viata a saloanelor baroce sta in Uniunea Europeana.

Cei de la muzeu doresc sa acceseze fonduri europene in valoare de peste un milion de euro, pentru a pastra saloanele celebre in stare cit mai apropiata de cea originala. Daca nu obtin banii europeni, singura speranta este o hotarire de Guvern sau alte modificari juridice, prin care sa se permita statului roman sa investeasca la timp in Palatul Brukenthal retrocedat.

Proprietarul contrazice specialistii

Prim preotul Bisericii Evanghelice, membru in Consiliul de Administratie de la Brukenthal, Killian Dorr, sustine ca „nu este nici o suparare". „Noi facem parte din Consiliul de Administratie si impreuna hotarim ce poate sa aiba loc si ce nu. Dupa mine, nu a fost nici o problema. Era programat un concert in premiera mondiala, cu vocea lui Emil Cioran.

A fost un eveniment inedit, face parte dintr-un program al Fundatiei Brukenthal. Cei de la muzeu stiau ca era si proiectul lor. Chiar in ultima zi au pus la dispozitie alta sala, mult mai mica, in care nu incapeau nici muzicienii. Noi ne-am oferit sa se tina la Biserica Evanghelica", sustine Killian Dorr.

Mostenire

Samuel von Brukenthal a ocupat functii politice si diplomatice inalte la Curtea Imperiala vieneza. Numit guvernator al Transilvaniei, revine la Sibiu, unde isi construieste un palat in stilul barocului tirziu, dupa modelul celor vieneze. Prin testament, baronul dispune deschiderea Palatului ca muzeu public, gestul sau generos inscriindu-l astfel in rindul marilor iluministi ai veacului