Dupa un an de asteptare, Festivalul International de Teatru a revenit in forta. De aceasta data in Capitala Culturala a Europei. Prima zi a fost plina in spectacole, iar focul de artificii de-a dreptul impresionant. Astazi, cel mai important eveniment cultural al anului va transforma doua localitati in scene de spectacol: Sibiul si Ocna Sibiului.

Mai mult, copiii abandonati de parinti vor fi vedete de teatru pentru actorii FITS

La Galeria de Arta Contemporana se va organiza incepind cu orele 12, vernisajul expozitiei „Oh, mein Zadek" de Roswithe Hecke (Germania) - film, teatru si fotografie. La acest eveniment va participa si curatorul Georg Molitoris. La Muzeul de Istorie „Casa Altemberger", vor avea loc alte doua vernisaje, primul de la orele 12, iar cel de al doilea, la ora 16.

Copiii si tinerii de la Centrul de Plasament numarul 3 de pe strada Hegel vor fi actorii unor spectacole de teatru inedite, dedicate prieteniei, care vor avea loc incepind de astazi, sub indrumarea Lianei Ceterchi.

"Pescarusul" si "Purificare"

Andrei Serban, este prezenta speciala romaneasca a zilei de astazi la FITS. De la orele 19, va recomandam „Pescarusul", daca nu l-ati vazut inca. De la orele 22, spectacolul regizat de Andrei Serban se muta la Sala de Sport si se numeste „Purificare".

Un spectacol al simbolurilor fundamentale, naucitor de viu, atingind inexprimabilul printr-o perfecta stiinta a relationarii arhetipului cu opusul sau - realitatea frusta. Transpunerea textului este de o tulburatoare poezie. Actorul este aratat in nuditatea sa absoluta, scos de sub minciuna si iesit din norma.

Tortura, mutilarile, moartea sint crincene probe initiatice, premergatoare mintuirii, purificarii finale.

Sibiul, invaluit de spectacol

Pentru prima data, fortificatiile orasului vor fi scena de spectacole, de la orele 21. „Installations de feu", al francezilor de la Compagnie Carabosse, este un spectacol itinerant.

Proiectul are aspectul unui traseu ce inconjoara centrul orasului, redeseneaza vechile limite medievale si pune in valoare anumite elemente arhitecturale vechi, dar in egala masura, si cartierele populate unde fiecare fragment de zid degradat ne spune povestea oamenilor care traiesc in spatele lui. Spectacolul se vrea a fi o fotografie a prezentului.

Traseul de foc va fi dublat de un traseu muzical care combina repertoriul companiei cu cel al grupurilor muzicale din Sibiu, reprezentative pentru cultura muzicala a orasului, intr-o aventura artistica originala, scrisa pentru orasul Sibiu, impreuna cu el.

Concert in Piata Mare

Piata Mare a devenit deja cea mai mare scena a Sibiului. In aceasta seara, de la orele 21.30, mai multi actori din Israel vor juca spectacolul „Rhythm in Motion", in regia lui Zahi Patish si Danny Rachom.

Acesta este un spectacol plin de energie si virtuozitate, umor, ritm si originalitate, o combinatie de muzica live, dans, arta video si teatru contopite intr-un spectacol care va tine spectatorul pe marginea scaunului, cu o dorinta de a dansa hip-hop si break-dance.

Tramvaiul lui Popescu

Zilnic, pina pe 3 iunie, de la orele 15, va recomandam sa luati tramvaiul spre Rasinari, pentru a va bucura de spectacolul „Un tramvai numit Popescu". Spectacolul va fi oferit de actori ai Teatrului National „Radu Stanca", in regia lui Gabriel Pinte.

Mai mult, turistii care au preferat statiunea Ocna Sibiului pentru plaja, pot sa vada si un spectacol de teatru astazi, de la orele 18, jucat de italienii de la Faber Teater.