Traian Basescu a onorat invitatia lansata de Pasti de Inalt Preasfintitul Laurentiu Streza si ieri, de Rusalii, a asistat la slujba oficiata la Catedrala Mitropolitana din Sibiu. Pentru familia prezidentiala au venit 17 episcopi din intreaga tara. Basescu a ignorat presa, dar a facut bai de multime. La slujba de ieri, erau invitati si presedintele PSD, Mircea Geoana, si premierul Tariceanu. Nici unul nu a mai venit.

Traian Basescu a ajuns pe aeroportul din Sibiu in jurul orei 10. A venit insotit de sotia lui, a mers direct la hotelul Imparatul Romanilor unde s-a intalnit cu autoritatile locale. Ion Artion, Nicolae Neagu, dar si primarul Klaus Johannis au fost cei care l-au intampinat pe seful statului. Au plecat apoi spre Catedrala Mitropolitana.

Pana acolo, Traian Basescu a salutat toti sibienii care nu s-au abtinut sa il aplaude sau sa il felicite pentru rezultatul de la referendum. La intrarea in Catedrala Mitropolitana din Sibiu a fost intampinat de sute de oameni care l-au aplaudat mai multe minute in sir. In tot acest timp, atentia credinciosulor nu s-a mai indreptat la slujba, ci spre seful statului.

Dupa mai bine de o ora si jumatate de slujba, mitropolitul Ardealului, Inalt Preasfintitul Laurentiu Streza, i-a inmanat lui Traian Basescu o medalie si o carte de rugaciuni, ca semn de pretuire si de multumire pentru faptul ca a onorat invitatia la Sibiu.

In fata a peste 4.000 de oameni, Traian Basescu s-a adresat cetatenilor in biserica, iar discursul lui a fost unul electoral. Le-a multumit sibienilor pentru votul din 19 mai si s-a declarat convins ca rezultatul reprezinta voia lui Dumnezeu. „Vreau sa cred ca toti oamenii politici au inteles mesajul ca Dumnezeu vrea ce vrea poporul roman. Sa incercam sa traim mai bine.

Ce s-a intamplat in 19 mai m-a intarit si pe mine si m-a convins inca o data daca mai era nevoie ca viata mea nu mai e a mea, ci a dumneavoastra si trebuie sa va servesc cat voi trai”, a spus Traian Basescu.

Medalii pentru Base si Johannis

Dupa slujba si discursuri, Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza a oferit presedintelului si primarului Sibiului cate o medalie, ambele special facute. „Va multumim ca s-a implinit fagaduinta pe care ati facut-o in ziua de Paste. Am facut o mica medalie pentru domnul presedinte pe care am pus chipul celor doi mari mitropoliti ai Ardealului Andrei Saguna si Ioan Metianu.

Pe partea cealalta am pus imaginea catedralei noastre. Ne rugam ca Dumnezeu sa va intareasca acolo, la conducerea statului nostru” a spus Streza. Mitropolitul i-a mai daruit lui Basescu si prima carte de rugaciuni tiparita la noua tipografie a Mitropoliei Ardealului.

Presa, ignorata

Episodul consumat zilele trecute intre Traian Basescu si o jurnalista a Antenei 3 nu a ramas fara urmari. Chiar rugat de catre reprezentantii mass-media sa faca cel putin o declaratie, presedintele Romaniei i-a ignorat complet.

Mai mult, personalul SPP a tinut intotdeauna presa la o distanta de cel putin 30 de metri de presedinte, iar in Catedrala a fost facut un “tarc” pentru ziaristi, la o distanta mare de locul in care a stat seful statului.

"In trecut am lasat presa aproape de mine. Am fost deschis pentru voi si ati vazut unde s-a ajuns din cauza asta. Prefer sa nu dau nicio declaratie din cauza celor intamplate. Nu sunt insa suparat pe presa si nici pe sibieni. Deocamdata asta am decis eu acum" a spus Basescu.

Dupa slujba de la Catedrala Traian Basescu a mers sa serveasca masa la o pensiune din Marginimea Sibiu, ai carei proprietari sunt buni prieteni cu Ioana, fiica cea mare a presedintelui. Pe Basescu l-a insotit si familia Johannis. Basescu a servit o tocanita de vitel, pe care cei de la pensiunea respectiva au gatit-o special.