Caldura torida din ultima vreme, care ce-i drept alterneaza cu reprizele de ploaie, a scos sibienii la scaldat. In lipsa strandurilor sunt gasite acceptabile baltile si raurile din jurul Sibiului. Oamenii nu stiu insa la ce pericole se expun atunci cand fac baie in astfel de locuri .

In ciuda riscurilor, sibienii isi gasesc ca loc pentru o baie in momentele toride ale zilei baltile si raurile din judet. De la lacul lui Binder din Terezian, pana la lacurile de la Sopa sau vechiul Cibin, toate sunt transformate in bai comune atunci cand soarele arde mai tare. Malurile Cibinului din locurile in care raul iese din oras suntr cele mai aglomerate locuri.

Malurile la iesirea spre Gusterita sunt cel mai bun loc pentru un bronz frumos si o dupa-amiaza tolanita la soare, in timp ce la intrarea raului in oras, in Turnisor, distractia este asigurata pentru populatia predominant de etnie rroma.

Exact in locul in care acum aproape un an de zile un copil de numai trei ani s-a innecat in Cibin, in acest week-end distractia era in toi pentru rezidentii cartierului sibian. Podul care traverseaza raul destul de involburat devine cu usurinta trambulina iar micile coturi in care apa curge mai lin veritabile piscine.

Cei mici fac concursuri de sarituri in apa, innot rezistenta impotriva curentului sau ii stropesc pe trecatori. La fel ce face toata lumea intr-un strand obisnuit, numai ca micutii, ale caror varste nu trec de 15 ani, nu au vazut niciodata unul adevarat. „Strand? Ce sa facem noi acolo? Nici nu avem bani si nici cu ce merge”, spune unul dintre innotatori.

Intrebati de vecinul lor care s-a innecat chiar in locul in care se scalda ei, cu totii sar sa povesteasca ce si cum s-a intamplat toata povestea. Unii chiar merg in apa in locul in care copilul a fost luat de curent pentru exemplificare. Nu le este frica dar nici nu au unde altundeva sa mearga.

Pericol de leptospiroza

Baile in lacuri, rauri sau balti pot lasa de cele mai multe ori urmari neplacute. Ministerul sanatatii Publice a avertizat zilele acetsea populatia asupra riscului imbolnavirilor prin leptospiroza, in special ca urmare a imbaierii in apele de suprafata. Leptospiroza este o boala infectioasa provocata de o bacterie din genul Leptospira.

Boala se caracterizeaza prin: febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, varsaturi, icter, hiperemie conjuctivala (ochii rosii) si dureri abdominale. In cazul in care pacientul nu se prezinta la medic pentru diagnostic si tratament boala se poate agrava, cu afectarea rinichiului, ficatului, care pot duce la deces .

Multe din simptomele bolii sunt asemanatoare altor boli (hepatita acuta virala, meningita acuta, viroza acuta respiratorie) si numai medicul poate pune diagnosticul corect dupa efectuarea analizelor de laborator.

Cum se transmite

Leptospiroza se transmite de la animale la om. In mod normal boala apare ca urmare a contactului cu apa in care a ajuns urina animalelor bolnave de leptospiroza sau purtatoare de bacterii din genul Leptospira. Purtatoare sanatoase de leptospirapot fi: porcul, cainele, sobolanii etc.

Oamenii se imbolnavesc prin contactul cu animalele bolnave, contactul cu apa contaminata cu urina animalelor infectate (imbaierea in balti, lacuri, canale de irigatie, rauri). Leptospira patrunde in organism prin piele, mucoasa nazala si oculara sau prin alimentele sau apa de baut contaminate cu Leptospira. Boala nu se transmite de la om la om.

Recomandari

Specialistii recomanda ca in aceasta perioada imbaierea sa se faca numai in strandurile special amenajate. Alimentele, apa potabila, trebuie ferite de contactul cu animalele si in special rozatoare.

Persoanele expuse la imbolnavire prin profesie sau activitati recreative in zone posibil contaminate cu leptospira trebuie sa ia masuri specifice de protectie (echipament de protectie, incaltaminte impermeabila).