Noile masini donate vineri de Consiliul Judetean (CJ) Serviciului Medical de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD) au transformat Clujul intr-unul dintre cele mai bine dotate judete din tara din punctul de vedere al medicinei de urgenta.

Sateliti de interventie

Medicina de urgenta din Cluj ajunge la standarde tot mai inalte

Investitia CJ Cluj a avut ca obiectiv achizitionarea a inca patru ambulante de ultima generatie si a unei masini speciale de urgenta pentru completarea parcului auto al SMURD Cluj. „Noile masini vor fi impartite pe teritoriul judetului, astfel ca timpii de acces in cazul unei urgente sa scada mult“, a explicat Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj.

Astfel, una dintre masini va deservi zona Gherla-Dej, o alta masina va ajunge in regiunea Turda-Cimpia Turzii, iar orasul Huedin va primi cea de-a treia masina, cele trei zone devenind practic „sateliti de interventie“ pentru Cluj-Napoca.

Ultima dintre cele patru ambulante donate va ramine in orasul de pe Somes, unde stationeaza si ambulanta donata de Consiliul Local si Primarie, precum si cea obtinuta de SMURD din fondurile programului 2%

Salvarea vine din cer

Potrivit doctorului Raed Arafat, coordonatorul SMURD Romania, „SMURD Cluj a devenit, o data cu investitia CJ, unul dintre cele mai bine dotate servicii din tara“. Oficialii locali nu s-au abtinut vineri de la promisiuni de-a dreptul incredibile.

"Vom aduce in cel mai scurt timp, 6 sau 8 luni, un elicopter SMURD pentru a intregi acest serviciu care si-a demonstrat in nenumarate rinduri eficacitatea“, a promis Marius Nicoara. Aparatul de zbor va fi platit din banii CJ Cluj si cei ai Primariei orasului de pe Somes. Clujul va deveni, astfel, al treilea centru SMURD complet operational din tara, dupa Bucuresti si Tirgu-Mures.

Intilnire la mijloc de drum

Ambulantele de ultima generatie permit accesul paramedicilor in toate zonele din judet, cit mai aproape de locul de interventie. In cazul unei tragedii, pacientul va fi preluat de paramedici, iar ambulanta va porni spre Cluj. Pe drum se va intilni cu masina speciala de urgenta care aduce medicul specialist de la Cluj, iar medicul va incepe tratarea pacientului la bordul ambulantei. Potrivit medicilor, acest procedeu creste eficacitatea situatiilor de salvare.