Referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu a schimbat radical configuratia pe scena politica romaneasca. Daca pana la momentul 19 mai 2007 in statutul PD exista o prevedere conform careia partidul condus de Emil Boc excludea orice viitoare colaborare cu PSD, iar PSD vedea in PD ultimul partid cu care ar fi colaborat, dupa referendum situatia tinde sa se schimbe.

In ultima perioada au aparut tot mai multe informatii conform carora asa zisul Grup de la Cluj a demarat negocieri cu democratii pentru a forma guvernul. Mai mult, dupa referendum reprezentanti ai Partidului Conservator au declarat ca vor vota „DA” in cazul unei motiuni de cenzura indreptata impotriva guvernului Tariceanu.

De asemenea, Ludovic Orban, liderul PNL Bucuresti anunta ca solutie tot mai probabila iesirea partidului pe care-l repr?e?zinta de la guvernare. Chiar daca toate aceste declaratii pot fi puse sub semnul intrebarii cert este ca toate partidele gandesc noi strategii pentru perioada imediat urmatoare.

Gazeta i-a chestionat pe liderii politici clujeni pentru a afla care este punctul lor de vedere cu privire la referendumul din 19 mai si care va fi strategia partidului pe care il reprezinta in perioada de pana la alegerile locale si generale din 2008.

"Nu ne aliem”

Petru Calian, liderul conservatorilor clujeni a declarat ca victoria lui Basescu putea fi anticipata, dar este una extrem de periculoasa „Victoria lui Traian Basescu la referendumul din 19 mai era previzibila. Totusi procentul cu care a castigat mi se pare destul de periculos. Tot ce este peste 60 % are iz de dictatura.

Principalele motive pentru care Basescu a castigat referendumul cu un asemenea scor ar putea fi in principal ca cei care au initiat procedurile de suspendare a presedintelui nu au venit cu o alternativa viabila. Partidele nu au venit cu o alta optiune care contrabalanseze „oferta” lui Basescu. Al doilea motiv ar putea fi absenteismul ridicat la votul de sambata.

Daca ar fi fost prezenti peste 60 % din romani la vot, raportul ar fi fost de 55 la 45 % in favoarea lui Basescu. Nu avem ce sa obiectam, Basescu este pe val in momentul de fata. Pentru perioada urmatoare, toate partidele politice trebuie sa tina cont de multe din lucrurile la care Basescu a facut referire in campania electorala, multe dintre aceste fiind extrem de realiste.

Vom sprijini ideea votului uninominal pentru viitoarele alegeri si ale votului preferential pe liste pentru alegerile europarlamentare. In continuare ne vom pastra statutul de partid de opozitie si vom lupta pentru proiectele pe care le-am promovat. O alta tinta a partidului nostru este sa obtinem o clasare cat mai buna la alegertile europarlamentare.

Pentru alegerile europene noi dorim sa obtinem cel putin 7 % din preferintele electorale. Pe viitor nu ma pot gandi la viitoare aliante sau coalitii cu celelate partide. Dupa cum se poate observa Partidul Democrat este un partid foarte imprevizibil. Daca inainte aveau preciozarea in statut care interzicea colaborarea cu PSD, acum se gandesc sa schimbe respectivul alineat.

In cazul in care vom face aliante cu alte partide, acestea trebuie sa aiba o viziune politica asemanatoare cu PC. Nu suntem in nici un caz interesati sa facem aliante contra naturii”, a declarat Calian.

Eckstein suna mobilizarea

Senatorul UDMR Cluj a declarat ca doreste aducerea unui suflu nou in UDMR. “Victoria presedintelui a fost previzibila. Principala cauza a fost diferenta de perceptie a cetateanului dintre Parlament si Presedintie. La momentul referendumului Parlamentul ca institutie se bucura de o cota de popularitate de 15 procente in timp ce presedintele era popular pentru 45 % din romani.

Partidul pe care-l reprezint trebuie sa-si schimbe viziunea. Trebuie sa strangem randurile si sa reimprospatam conducerea. Avem nevoie de oameni cu credibilitate. In curand ne vom lovi de un obstacol important si anume alegerile europarlamentare. Va trebui sa ne mobilizam foarte bine pentru a obtine un scor electoral cat mai bun pentru UDMR”, a incheiat Eckstein.

Eckstein a fost si mai radical in cadrul unei conferinte de presa in care a sustinut ca esecul de la referendum trebuie asumat de conducerea Uniunii prin demisii, mentionand numele lui Marko Bela, Attila Verestoy si Marton Arpad. “In primul rand sa isi asume si sa faca un pas inapoi din functiile de conducere cei care au stat cu pieptul deschis la aceasta greseala.

Ma refer la mai multi, raspunderea presedintelui Marko Bela este fara discutie, raspunderea lui incumba ca sef al UDMR. Este vorba si de cei care au pledat foarte hotarat pentru acesta solutie, liderii de grup parlamentar, domnii Verestoy, domnul Marton Arpad, fara doar si poate.

Greselile trebuie asumate, functia nu inseamna numai girofar si SPP-ist la scara, inseamna si raspundere pentru deciziile luate”, a afirmat Eckstein, in cadrul unei conferinte de presa.

Referendum fraudat

Liderul PRM Cluj, senatorul Gheorghe Funar a declarat ca rezultatul referendumului a fost fraudat si in consecinta rezultatul acestuia nu poate fi relevant. “Referendumul pentru demiterea presedintelui Basescu a fost fraudat. Nu s-au respectat o multime de legi, au fost o multime de nereguli referitoare la referendum.

Una din ele face referire la acei presedinti de consilii judetene, primari, viceprimari ai PD si PLD care au obtinut acre?ditari de ziarisi si au mers la sectiile de votare unde au influentat alegatorii. La referendumul acesta Traian Basescu a concurat cu Traian Basescu, iesind pe locul doi. Din pacate a iesti hotul si rasistul Traian Basescu.

In principal noi ne vom mentine aceeasi strategie ca si pana acum, urmand a ne concentra pentru alegerile europarlamentare din toamna”, a incheiat Funar.

Un presedinte multumit

Presedintele PD Cluj, Daniel Buda, a declarat ca scorul obtinut de presedinte la referendum este mai mult decat multumitor pentru partidul pe care-l reprezinta. “Rezultatul votului dat de catre cetateni era de anticipat. Acest rezultat spune multe despre partidele care au initiat acest demers. Pentru PD Cluj acest rezultat este multumitor.

In perioada urmatoare ne vom concentra atentia spre instituirea votului uninominal si modificarea Constitutiei. In momentul de fata este exclusa orice fel de colaborare cu PSD, informatiile aparute in presa fiind simple speculatii.

Dupa alegerile din 2008, vom vedea exact conformatia politica si atunci ne vom stabili politica de aliante, dar in momentul de fata nici nu se pune problema sa intram la guvern are alaturi de PSD. Totusi, in momentul de fata negociem cu toate partidele, inclusiv cu PSD formula de instituire a votului uninominal, acesta fiind singurul lucru care ne leaga de PSD”, a spus Daniel Buda.

“Ne vrem electoratul inapoi”

Adrian Popa, presedintele PNL Cluj-Napoca a declarat ca liberalii urmeaza sa elaboreze o strategie pentru a-si recastiga electoratul. “Dupa ultimele sondaje aproximativ 60 % din electoratul PNL a votat impotriva suspendarii lui Basescu. Ori acest lucru nu poate decat sa ne ingrijoreze. In perioada imediat urmatoare vom pune la punct o strategie prin care sa ne recastigam electoratul.

Totusi era de asteptat ca Basescu sa castige cu o majoritate confortabila. Tin minte de pe vremea cand faceam campanie pro- Basescu. Presedintele are talentul deosebit de a electriza multimea si astfel nu sunt surprins ca a castigat referendumul. Totusi, scorul a fost putin peste asteptari. Punctul hotarator pentru partide va fi momentul europarlamentarelor.

Atunci se va vedea adevarata valoare a tuturor actorilor de pe esicherul politic romanesc”, a incheiat Adrian Popa.