ara bate la usa si sibienii abia asteapta sa se racoreasca in apele din jurul Sibiului, dar inspectorii sanitari atrag atentia cetatenilor ca in judet nu exista nici o apa naturala autorizata pentru imbaiere.

Soare, plaja si baie. Asta isi doresc toti sibienii in sezonul cald. Din pacate, acestia nu se pot bucura de toate acestea intr-un singur loc. Pot face doar plaja in apropierea lacurilor, riurilor si baltilor din Sibiu. Daca vor sa intre in apa sa se racoreasca, o fac pe riscul lor.

Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu atrage atentia ca nicio primarie nu le-a cerut sa verifice calitatea apei pentru a primi autorizatie de imbaiere. Nici macar cea de la Ocna.

Cu toate acestea, specialistii spun ca, inainte de inceperea sezonului estival, au fost recoltate citeva probe de apa, iar rezultatele analizelor au fost neconforme, datorita incarcaturii microbiologice care a depasit limitele maxime admise, pentru o parte din parametrii analizati existind riscul producerii unor boli infectioase precum conjuctivite, infectii cutanate sau diaree.

Baie in bazin

Singura alternativa a sibienilor care doresc sa se racoreasca fara a exista riscul imbolnavirii ramin bazinele special amenajate. Aici platesc o taxa de intrare, insa au parte de apa curata, care se schimba periodic si care este tratata cu substante dezinfectante. „Dupa noua lege, ASP nu mai da autorizatii sanitare pentru astfel de locuri amenajate.

Ei primesc autorizatie de functionare de la Primarie si trebuie sa respecte anumiti parametri. Inspectia Sanitara de Stat poate veni doar in control. In ceea ce priveste apele naturale pentru imbaiere, nu a fost emisa nicio autorizatie sanitara. Noi am recoltat citeva probe de apa care au fost neconforme.

Insa, primariile nu ne-au chemat sa verificam calitatea apei de imbaiere deoarece, cu exceptia statiunii de la Ocna, ceilalti nu vor sa amenajeze respectivele ape pentru public", a recunoscut Simona Berariu, purtator de cuvint la ASP Sibiu

Pericol de imbolnavire

Avind in vedere „ispitele" verii, Ministerul Sanatatii Publice atentioneaza populatia ca pot aparea imbolnavirile prin leptospiroza in special ca urmare a imbaierii in apele de suprafata. Leptospiroza este o boala infectioasa foarte periculoasa, care se transmite de la animale la om. Asa ca sibienii trebuie sa se fereasca sa faca baie in apele unde se scalda animalele.

Boala se caracterizeaza prin febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, varsaturi, icter, hiperemie conjuctivala (ochii rosii), dureri abdominale. „Daca pacientul nu se prezinta la medic pentru diagnostic si tratament boala se poate agrava, cu afectarea rinichiului, ficatului, care pot duce la deces.

Multe din simptomele bolii sint asemanatoare altor boli (hepatita acuta virala, meningita acuta, viroza acuta respiratorie) si numai medicul poate pune diagnosticul corect dupa efectuarea analizelor de laborator", avertizeaza un medic specialist. Pentru a preveni imbolnavirea, medicii recomanda imbaierea numai in strandurile special amenajate.

Risc de cancer

Medicii sustin ca pe perioada verii numarul bolilor de piele creste. Nenumarate infectii si alergii insotesc complicatiile medicale aparute in urma expunerii prelungite la razele solare, care pot duce chiar la aparitia cancerului de piele. Numai anul trecut, in judetul Sibiu s-a inregistrat un numar de 48 de cazuri noi de cancer de piele.