Pictura celei mai importante biserici ortodoxe din Capitala Culturala Europeana a fost restaurata cu banii Guvernului. Peste 2.000 de credinciosi au participat, ieri, la slujba de sfintire care a marcat finalizarea lucrarilor.

Guvernul Romaniei a dat 50.000 de lei pentru refacerea picturii vechi din Catedrala Ortodoxa „Sfinta Treime" din Sibiu. Printre donatorii de acum ai Catedralei se numara, presedintele Traian Basescu si Gigi Becali. In urma cu un veac, catedrala din Sibiu a fost sustinuta financiar chiar de imparatul Francisc - Iosif.

La slujba de ieri au fost prezenti peste 20 de episcopi din toata tara, printre invitatii de seama ai Mitropolitului Ardealului IPS Laurentiu Streza numarindu-se si mitropolitul Moldovei, IPS Daniel, si arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andrecut. In plus, la slujba au mai fost prezenti circa 40 de preoti din municipiul si judetul Sibiu.

Tot in cadrul lucrarilor de reabilitare, a fost montat vitraliul reprezinta icoana hramului. Costul lucrarilor nu a fost calculat inca, lucrarile de refacere a picturilor interioare urmind sa continue cu cele la cupola Catedralei

Pictura "luminata"

Procedeul de restaurare folosit acum este numit de oamenii bisericii „luminare". Si asta pentru ca frumoasa pictura realizata in urma cu un secol in Catedrala mitropolitana a fost umbrita de fumul de la luminari. Pentru a nu mai distruge pictura restaurata, Mitropolia Ardealului condusa de IPS Laurentiu Streza si-a facut de anul trecut, propria fabrica de luminari ecologice.

Pictura initiala a Catedralei Mitropolitane si a iconostasului ei a fost realizata in urma cu un secol, de catre Octavian Smigelschi, originar din satul Ludos, judetul Sibiu, urmat de Artus Coulin, un pictor format la Scoala lui C. D?rschlag din Sibiu.

In decursul vremii, Catedrala din Sibiu a fost restaurata de mai multe ori si impodobita cu o frumoasa pictura neobizantina executata de Iosif Keber si Anastasie Demian. Spatiul interior urmeaza traditia bizantina si se remarca prin amploarea naosului.

Ce atrage cel mai mult atentia in interior sint pandantivii reprezentindu-i pe cei patru evanghelisti si intradosul cupolei, cu Isus Pantocrator intre ingeri, precum si o parte din panourile iconostasului sculptat in lemn si aurit.

Daruri pentru presedinte

Presedintele Traian Basescu a primit cadou duminica de la Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, o medalie speciala, confectionata pentru a comemora un veac de la realizarea picturii. Conform mitropolitului, medalia aer inscris pe una din fete o imagine a Catedralei „Sfinta Treime", iar pe revers, chipul celor doi mari intemeietori, imparatul Francisc - Iosif si Andrei Saguna.

Al doilea cadou primit de Traian Basescu la Sibiu este prima carte de rugaciuni tiparita in noua tipografie a Mitropoliei Ardealului. Al treilea dar este un document special, cu valoare simbolica, realizat de Mitropolia Ardealului, la sfintirea Catedralei