Daca nu ai fost la scoala, ti-ai facut manichiura acasa sau te-ai tatuat in cabinete neautorizate, nu mai ai voie sa donezi singe. Aceste reglementari fac parte dintr-un proiect de ordin care este supus dezbaterii publice, pina pe data de 15 iunie, pe site-ul Ministerului Sanatatii. Candidatii vor trebui sa raspunda unui set de 10 intrebari, inainte de a dona singe.

Desi numarul donatorilor de singe scade de la o zi la alta, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea ca donarea de singe sa se faca la standarde europene. In acest sens, a fost conceput un „chestionar pentru donatorul de singe", care cuprinde 10 intrebari.

Aici, donatorii sint intrebati daca au calatorit vreodata in strainatate, daca au intretinut relatii sexuale cu o persoana infectata cu HIV sau hepatita, daca au schimbat partenerul in ultimele 6 luni sau daca au intretinut sau intretin in prezent relatii sexuale contra platii in bani, favoruri sau obiecte.

Respinsi de la donarea de singe vor fi si cei care au fost supusi procedurilor de acupunctura sau si-au facut tatuaje, gauri in urechi, manichiura-pedichiura sau body piercing in alt loc decit intr-o unitate autorizata de catre Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu

Strainatatea ne omoara

Conform proiectului de ordin, in afara de faptul ca donatorul trebuie sa fie perfect sanatos si sa aiba peste 18 ani, acesta nu trebuie sa fi primit transfuzii cu singe sau componente sanguine pe teritoriul Africii, incepind din anul 1977.

Va fi respins definitiv de la donare si potentialul donator care este nascut sau care a locuit in Camerun, Republica Centrafricana, Ciad, Congo, Guineea Ecuatoriala, Gabon, Niger, Nigeria sau cel care a intretinut relatii sexuale cu persoane apartinind grupei enuntate.

Nici cei care au primit transfuzii cu singe sau componente sanguine sau care au facut tratament cu insulina bovina provenita din Marea Britanie inca din anii 1980 nu au voie sa doneze singe.

Interdictia de a dona singe este valabila si daca potentialul donator a petrecut mai mult de 3 luni de zile cumulate in Marea Britanie in perioada 1980-1996 sau daca a petrecut mai mult de 5 luni de zile cumulate in Franta in perioada 1980-1996

Fara sex

Legea este aspra si in ceea ce priveste persoanele care au parteneri multipli. Se stipuleaza clar ca „persoanele, indiferent de sex, care au parteneri sexuali multipli, chiar daca practica sexul protejat, folosind prezervativ, nu au voie sa doneze".

Legea se aplica si in cazul barbatilor care au intretinut, fie si doar o data, relatii sexuale, chiar folosind protectie prin prezervativ, cu un alt barbat. Nici persoanele, indiferent de sex, care au schimbat partenerul / partenerii sexuali in ultimele 6 luni nu pot dona singe. La fel si persoanele care au practicat sau practica prostitutia.

Fara analfabeti

Deoarece chestionarul trebuie citit si inteles, analfabetii sint si ei exclusi de la donare, motivindu-se ca aceste persoane nu-si pot da consimtamintul.

Semnatura donatorului pe „chestionarul pentru donatorul de sange", contrasemnat de catre personalul medical responsabil cu obtinerea informatiilor referitoare la istoricul de sanatate, trebuie sa confirme ca donatorul a citit si inteles materialul educational furnizat si mai ales ca si-a dat „consimtamantul informat" pentru a se trece la procedura donarii.

Convorbirea din cadrul consultatiei medicale intra sub incidenta prevederilor privind secretul medical.