Desi inca nu si-a incheiat inca mandatul, presedintele Traian Basescu este campionul vizitelor in Sibiu, din cei trei presedinti pe care i-a avut Romania. Cel mai putin a venit Emil Constantinescu, insa Ion Iliescu a avut avantajul celor doua mandate pe care le-a avut.

In plus, Basescu a ajuns in Sibiu in timpul liber, in asa numitele vizite neoficiale, care insa au fost la fel de mult mediatizate. Iliescu a preferat in vizitele sale mai mult partea Marginimii. Constantinescu ajuns oficial in Sibiu o singura data, spre sfarsitul mandatului. Basescu a preferat Imparatul Romanilor, cafenele din centru, dar si pensiunile din jurul Sibiului.

Singurul sibian care s-a intalnit cu toti trei, din aceiasi functie este primarul Klaus Johannis.

Reforma scolara a lui Constantinescu

Presedintele Emil Constantinescu s-a indragostit de Sibiu de abia dupa ce a plecat din functie. Poate fi vazut din cand in cand pe Nicolae Balcescu, in costum impecabil, stand de vorba cu cate un sibian mai curajos. Ultima oara, a ajuns la Sibiu pentru a le vorbi tinerilor despre politica, in seria intalnirilor „Cafeneaua politica”.

Daca in 1996 - 2000, perioada in care a fost presedinte era imposibil de crezut, acum, acea intalnire poate fi vizionata oricand pe internet pe site-ul „youtube”.

Presedintele Constantinescu a venit in perioada mandatului o singura data in Sibiu, intr-o vizita oficiala. In 15 septembrie 2000, Constantinescu trebuia sa deschida noul an scolar. Si-a amanat cu cateva zile vizita si a mers la liceele Octavian Goga si Andrei Saguna si s-a intalnit cu studentii si profesorii de la Universitatea Lucian Blaga. „A fost o vizita relaxanta.

Era pe final de mandat si tocmai anuntase ca nu va mai candida. Eram scapati de povara unei noi campanii electorale. Atunci a vrut sa dea un semnal pe linia invatamantului, cu aceasta vizita. Se dorea continuarea reformei in invatamant”, isi aminteste cel care pe atunci era prefectul Sibiului, Lucian Calin.

In jurul presedintelui se invarteau Lucian Calin - prefectul, Dan Condurat - presedintele PNT, Eftimie Costeiu - presedintele Consiliului Judetean si Klaus Johannis - primarul Sibiului.

Strada Ion Iliescu

Iliescu a prins doua mandate, insa nu si-a prea facut drum prin Sibiu. Cea mai memorabila vizita a fost cea din august 2003. Si-a omorat SPP-istii urcand pana la cetatea dacica din Tilisca. Pentru vizita presedintelui Iliescu s-au facut atunci eforturi foarte mari.

In zece zile, studentii genisti ai Academiei Trupelor Terestre „Nicolae Balcescu” au reabilitat drumul de acces catre situl dacic din apropierea localitatii Tilisca. Lucrarea comandata de prefectura a fost realizata intr-un timp record, pentru a fi gata pana la vizita presedintelui Ion Iliescu. „Inainte, pe drumul acesta isi scoteau satenii vitele la pascut.

Acum, acest sit dacic poate fi redat circuitului turistic si poate fi de mare ajutor arheologilor care doresc sa analizeze vestigiile. Este realizat foarte bine, cu fundatie si cu tot ce ii trebuie”, spunea directorul din cadrul prefecturii Sibiu, Titus Dunareanu. Nu a mai urcat de atunci mai nimeni. La fata locului, oamenii vedeau lucrurile putin altfel.

"Noi i-am zis strada lui Iliescu. E de-al nostru si mai are inca rude prin comuna”, spune unul din localnici. Rodean si Prodean erau singurii gospodari care mai au tauri in comuna si in fiecare zi ies cu ei la pascut la poalele dealului de unde porneste „strada lui Iliescu”. „Vin copiii din armata in fiecare zi. Sunt cam 120. Ei au muncit de-au facut poteca asta.

Dupa capul meu, treptele astea nu trebuiau facute asa de mari, ca nu poti merge pe ele”, spuneau oamenii sugubeti. Pentru cei 1,2 kilometri de drum cat s-a estimat ca este la inceput s-a vehiculat ideea ca este nevoie de un miliard de lei.

La Sibiu s-a planificat motiunea de cenzura

Actualul presedinte, Traian Basescu a promis din capul locului ca vrea sa-si faca un birou la Sibiu. metaforic vorbind, Basescu a tot dat „audiente” sibienilor. De Anul Nou, de Paste sau Rusalii, presedintele a tinut sa ajunga in Sibiu. De fiecare data, Basescu a preferat compania bunului sau prieten, Nicolae Nan, prefectul Ion Ariton sau liderul PD Sibiu, Nicolae Neagu.

Au venit si mediesenii Marcel Piteiu si Florin Muntean. „Ii place Sibiul extraordinar de mult. Ne-a zis: «am promis ca vin, ma tin de promisiune».

Am discutat despre referendum, despre votul sibienilor, despre alegerile europarlamentare, despre consultarile cu partidele politice, despre motiunea de cenzura care ar putea fi ridicata actualului guvern»”, isi aminteste de ultimele discutii pe care Basescu le-a avut cu politicienii locali.

La cateva ore dupa ce a plecat din Sibiu, in urma consultarilor dintre presedinte si partidele parlamentare PD a decis: va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ca democratii vor depune o motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu. Boc a facut aceasta declaratie la iesirea de la consultarile cu Traian Basescu.

De ieri, partidele parlamentare au inceput, consultarile la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, pe temele anuntate in campania electorala pentru referendum: legea lustratiei, votul uninominal, dar si stabilirea unei majoritati parlamentare clare.