Micii producatori din Marginimea Sibiului ar putea scapa intr-o luna de eventuale restrictii europene la branza telemea si celelate produse traditionale si vor putea vine in toata tara. De data acesta, alaturi le sunt reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) urmeaza sa trimita zilele acestea Comisiei Europene spre aprobare un set de reguli si norme minime de igiena pentru micii producatori din mediul rural, astfel incat acestia sa isi poata vine produsele oriunde in tara si nu doar in interiorul judetului. Setul de norme este unul minim de urmat de catre producatori.

Radu Roatis, presedintele ANSVSA a declarat pentru Mediafax ca normele stabilite de Autoritate sunt unele minime, insa care asigura protectie si incredere consumatorului si ca acestea au fost stabilite in urma discutiilor avute cu reprezentantii producatorilor, fara insa sa se si nominalizeze aceste norme.

"Noi am negociat la Bruxelles pe aceasta tema si vom transmite un set de norme de etichetare si igiena, pe care, daca micii producatori le respecta, vor putea vinde oriunde. Normele ar trebui sa garanteze siguranta si trasabilitatea alimentului si vor fi elaborate dupa consultari cu patronatele si alti reprezentanti din domeniu”, a spus Roatis.

Cu toate ca setul de reguli ar urma sa fie transmis Comisiei Europene in viitorul apropiat, reprezentantii ANSVSA nu au putut estima si de cand ele vor intra in vigoare, daca vor fi acceptate la Bruxelles. Producatorii sibieni sunt si asteptati la dezbateri la Bucuresti.

“Noi asa am avut discutii de mult timp pentru ca pe noi ne-au prins nepregatiti si asteptam sa ne cheme la minister”, ne-a declarat Andrei Marcel, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine din judetul Sibiu.

Mana cereasca

Proiectul prezentat de ANSVSA ar veni ca o mana cereasca pentru mici producatori din zona Sibiului, care sunt obisnuiti sa aprovizioneze cele mai mari piete din tara, iar o interdictie in acest sens ar insemna un dezastru.

In luna ianuarie a acestui an, producatorii din toata tara au primit o derogare de sase luni de la normele Uniunii Europene care ii obliga a-si vanda produsele doar in judetul de provenienta, iar acesta derogare ar urma sa expire in data de 18 iulie.

“Din judetul Sibiu branza pleaca la Bucuresti, Ploiesti sau in Pitesti, acolo sunt pietele care absorb cea mai mare parte a productiei”, mai spune Andrei Marcel. Multi dintre producatorii sibieni spuneau atunci ca aderarea i-a prins nepregatiti si ca daca nu se face ceva produsele lor traditionale vor disparea, protestand vehement la adresa ANSVSA. Acum salvarea lor ar putea veni tot de la Autoritatea Veterinara.