Pana la finele anului viitor, centrul Ploiestiului va fi inchis circulatiei masinilor. Lucrarile de investitii vor debuta in acest an si sunt realizate de Primarie in cadrul proiectului lansat de Uniunea Europeana “CIVITAS - Succes”, pentru care a obtinut o finantare in valoare de un milion de euro.

Pana la aceasta data la nivelul Ploiestiului au fost realizate analize de specialitate in baza carora municipalitatea a decis ca zona pietonala cu acces controlat va fi delimitata de strazile Erou Calin Catalin, Basarabilor, Doborgeanu Gherea, Nicolae Balcescu, Gheorghe Lazar si Bulevardul Republicii.

In prima etapa va fi refacuta pavarea zonei centrale, operatie efectuata simultan cu inchiderea unor strazi si crearea perimetrului de acces controlat pentru autovehicule. Blocarea drumurilor se va realiza prin intermediul unor bolarzi retractabili si a unor jardiniere, care nu vor ingreuna traficul pietonal, insa vor opri accesul masinilor.

Bolarzii vor fi actionati, cu ajutorul unor cartele magnetice, numai de masinile pompierilor, jandarmilor, Politiei si Ambulantei. In ceea ce priveste magazinele din zona, acestea vor fi aprovizionate dupa un program bine stabilit, prin curtile interioare ale blocurilor.

Strada Mihail Kogalniceanu se va inchide circulatiei rutiere, iar traficul autovehiculelor va fi redistribuit pe strazile paralele Carpati si Gheorghe Lazar. In ceea ce priveste strada Dobrogeanu Gherea, aici se va realiza o diminuare a latimii trotuarelor cu 1,50 metri.

Aici se va putea circula cu automobilul in ambele sensuri, pe 4 benzi de cate 3 metri latime si se vor crea parcari pe ambele parti ale strazii, de-a lungul bordurilor. Cum strada este inclusa in spatiul de circulatie pietonala, la nivelul carosabilului acesteia, intre Bulevardul Republicii si strada Stefan Greceanu se vor monta relantisoare si se va limita viteza de circulatie la 30 km/h.

Trecerile pentru pietoni actuale se mentin, iar circulatia pietonilor se va putea asigura si prin intermediul pasajului subteran din lungul strazii Unirii. Relantisoare se vor amplasa si pe tronsonul Bulevardul Republicii - strada Basarabilor. Proiectul va include si crearea unei strapungeri intre strada Stefan Greceanu si strada Postei, care va permite legatura pe axa Est-Vest a orasului.

Si zona Hotelului Prahova va fi reconfigurata si reamenajata, in perimetrul respectiv urmand sa se extinda parcarea. Zona de agrement va include si o noua fantana arteziana ce va fi amplasata in spatele Palatului Administrativ si care, pe parcurul noptii va fi luminata.

Zona pietonala va dispune si de un iluminat stradal agreabil ce va fi asigurat de lampi cu design modern si prin intermediul unor corpuri de iluminat incrustate in pavaj.