Profesorii de la scoala Generala din localitatea timiseana Voiteg au sistat, din nou, ieri, cursurile. Cadrele didactice si elevii s-au strans in curtea scolii si au asteptat ca unul dintre profesori, care a fost concediat anul trecut pentru abuzuri, sa plece acasa. Profesorul Lucian Magarin a sosit la scoala inca de dimineata, insotit de sotie si copil, cu intentia de a-si relua activitatea.

El a castigat, luna trecuta, un proces, prin care instanta a obligat conducerea scolii sa il reangajeze. "A inceput sa tipe, le-a spus elevilor ca nici unul nu va trece clasa, iar pe mine m-a amenintat ca o sa ma bage in puscarie. Apoi a plecat la posta sa sune la 112, la politie, pentru a reclama faptul ca a fost molestat.

Ulterior, a revenit la scoala, dar a fost preluat de un echipaj de politie si dus la post pentru a i se imputa alarmarea falsa a organelor de ordine", a declarat directoarea scolii, Camelia Fogas. Elevii spun ca nu mai intra in clasa daca profesorul de istorie va reveni la catedra. "Ne da note rele, fara sa ne asculte.

Spune ca manualele sunt prost facute si ne preda din alte carti sau ne vinde discuri cu lectii de istorie sau geografie. Am vrut sa cumpar si eu un CD cu lectiile de istorie, mi-a spus ca trebuie sa platesc 50.000 de lei vechi, dar a doua zi, cand sa-mi dea discul, mi-a spus ca s-a scumpit si ca trebuie sa-i dau 250.000 de lei vechi. Am renuntat", a declarat Claudiu Ziros, elev in clasa a VII-a.

Si Daniela Opris, din clasa a V-a, spune ca, in cazul in care profesorul revine, elevii nu vor mai intra la clasa. "Am hotarat sa nu mai venim la ore pentru ca ne da note mici fara sa ne asculte. Ne-a obligat sa mancam mere stricate, pentru a nu ne da nota 1 in catalog, asta dupa ce ne-a povestit despre Adam si Eva.

Ni se adreseaza doar cu «mami, scumpo, dulceata, puiule» si-i injura fata de noi pe ceilalti profesori", spune eleva. La fata locului s-a deplasat si primarul comunei, Tudor Marinescu, care a incercat sa aplaneze scandalul. "Avem de a face cu un individ psihopat, bolnav, care terorizeaza nu numai scoala, ci intreaga comunitate. Locul sau este la balamuc, nu la catedra.

A fost in stare sa-si agate o pancarta de gat si sa vina in fata primariei pentru a protesta impotriva mafiei si a fascistilor din Voiteg", a spus primarul Marinescu.

MASURI

Situatia de la scoala din Voiteg este tensionata, astfel incat inspectorul general al Inspectoratului scolar Judetean Timis, Sandu Golcea, a luat primele masuri: "Am dispus ca elevii de clasa a VIII-a sa dea tezele cu un alt profesor, pentru ca nu putem risca viitorul copiilor, care in curand au examenul de capacitate, din cauza nebuniilor unei persoane.

Asteptam ca Justitia sa se pronunte in acest caz, care a transformat comuna Voiteg intr-un loc unde tensiunile pot izbucni in orice moment". La toate acestea, profesorul Lucian Magarin raspunde ca "este vorba despre o concediere fascista" si "metode de criminalitate organizata, santajare si dezagregare psihica metodica a celor ce protesteaza la paradisul faradelegilor".