Dupa luni intregi de munca, timp in care constructorii au fost nevoiti sa se opreasca de mai multe ori din cauza vremii sau a lucrarilor arheologice care se impuneau, instalatia va fi pentru prima data supusa probelor generale in cursul zilei de astazi.

“O entitate care trebuie sa comunice cu alte entitatI”

Lucrarea maestrului Constantin Lucaci a fost facuta cadou administratiei din Alba Iulia in urma cu mai multi ani, de catre Ministerul Culturii si Cultelor. Este vorba despre o fintina cinetica din otel inoxidabil si sticla, conceputa de catre sculptor pentru municipiul nostru, la invitatia MCC.

Initial, instalatia trebuia inaugurata in data de 1 decembrie 2003, cu prilejul aniversarii a 85 de ani de la Unirea Principatelor. Amplasarea lucrarii a necesitat insa o suplimentare a fondurilor in vederea executiei, fapt ce a intirziat finalizarea acesteia la data prevazuta. “O fintina trebuie sa te incite la meditatie, la poezie, la visare.

Adevarata fintina pe care eu o studiez de cel putin trei decenii, are o semnificatie aparte: este conceputa ca o entitate care trebuie sa comunice cu alte entitati, sa transmita ceva”, declara despre monumentul de la Alba Iulia, sculptorul Constantin Lucaci, laureat al Premiului Herder.

Fintini cinetice gindite de acelasi artist sint amplasate in mari piete urbane din Constanta, Turnu Severin, Vaslui, Resita sau Giurgiu, insa cea din Alba Iulia reprezinta cea mai complexa lucrare de acest gen.

Detalii tehnice

Desi a fost si este inca privita ca un proiect mult prea pompos pentru municipiul nostru, instalatia a devenit in scurt timp o adevarata atractie pentru oamenii din intreg orasul. Odiseea fintinii arteziene care va functiona in curind in fata Catedralei Reintregirii, se intinde pe o perioada destul de lunga.

Fintina din centrul parcului este confectionata din sticla de murano si inox, fiind compusa din mai multe parti ce se vor deplasa permanent pentru a crea un spectacol de lumini si cascade de apa. Pe linga componenta vizuala, jocurile instalatiei vor fi completate cu o sonorizare ambientala placuta.

Conform proiectului, fintina a fost amplasata in centrul parcului din cartierul Cetate, in locul fostului rond de flori.

Costurile acestui proiect au fost estimate initial la circa 10 miliarde de lei vechi, administratia locala din Alba Iulia urmind sa investeasca de la bugetul propriu aproximativ 1 miliard pentru amplasarea fintinii.

Pina la urma, pentru realizarea acestei investitii au fost alocate cele 10 miliarde lei vechi din partea guvernului, dar pentru montarea ei, consiliul local a mai prevazut in buget alte 13,6 miliarde lei vechi. In total, costurile se ridica la 23,6 miliarde lei vechi.

Odata cu finalizarea lucrarilor Alba Iulia va avea un parc strabatut de cascade de apa, proiect ce va continua in viitor si pe Bulevardul Transilvaniei.

“Era si timpul”

“Era si timpul. Altfel devenea o legenda cum avem atitea altele. Oricum s-au bagat atitia bani si ar trebui sa fie intr-adevar ceva spectaculos. Eh, asta e la noi la romani. Din cite stiu trebuia inaugurata in 2003, dar mai bine mai tirziu decit deloc”, crede S. Andrei. Odiseea fintinii arteziene cinetice a trecut de mult de granitele municipiului si chiar ale judetului.

“Am auzit si eu. Nu sint de aici. Eu vin din Timisoara, dar am mai vazut pe la televizor si mi-au spus rudele de aici ca o sa aveti o astfel de fintina. Am venit in 2004 si ma asteptam sa o vad functionind, dar nu am avut noroc. Anul acesta poate ca o prind in miscare. Tare mi-ar placea”, spune P. Tatiana. “Cred ca va fi frumos. Vad ca se lucreaza in tot orasul.

Acum e jale, dar sper si cred, de fapt sint sigur ca, in citiva ani, cind totul va fi gata, o sa avem si noi un oras de care sa fim mindri. Oricum sintem cu mult inaintea altora. Trebuie sa fim optimisti si sa ne laudam cu ce avem”, crede si T. Toader.