Benzinarii particulari clujeni au fost inghititi de marile lanturi de benzinarii. Chiar si intreprinzatorii care si-au facut statii proprii de alimentare nu au de ales decat sa cumpere carburanti de la Petrom SA. Acesta e singurul furnizor autorizat de combustibili, din tot judetul.

Acum, in tot judetul, singurul depozit de combustibili fosili e cel care apartine Petrom SA, in cartierul clujean Someseni. Un altul in apropiere e cel al Rompetrol, din localitatea Simleu Silvaniei (Salaj).

Benzinariile fara brand, ocolite

“Nu mai vine lumea la benzinariile fara nume, oricat am incercat”, spune Ioan Potinteu, proprietarul a doua benzinarii din Cluj Napoca, pe strazile Plopilor si Frunzisului. Initial, timp de trei ani, Potinteu a comercializat carburanti sub brand propriu, dar incasarile nu au fost pe masura. “Am facut un contract cu Rompetrol, si acum putem folosi brandul lor.

In schimb platim o redeventa lunara, in functie de vanzari”, spune Potinteu, care a refuzat sa precizeze care este cuantumul redeventei pentru ca “fiecare partener negociaza individual”. Aprovizionarea o facea oricum de la depozitul Rompetrol din Simleu Silvaniei (Salaj), in mare parte.

“80 la suta ne aprovizionam de la Rompetrol, restul de unde apucam”, spune omul clujean de afaceri. Angajatul Rompetrol care se ocupa de francize in judetul Cluj, Vergiliu Magherusan, nu a putut fi contactat.

De altfel, cu trei statii in Cluj Napoca, cu o alta in Turda, o a cincea in curs de finalizare in Dej si cu benzinariile partenere, Rompetrol are cea mai vasta retea de statii de alimentare din Cluj. Pana recent, cea mai vasta apartinea PetromV - zece benzinarii - dar patru dintre ele au fost inchise, potrivit unor angajati al Directiei Finantelor Publice Cluj.

Sub pretul concurentei

Benzinariile fara renume sunt nevoite sa practice preturi mai mici ca sa reziste concurentei lanturilor mari de statii. Este cazul, de exemplu, al EurOil Zorilor, singura benzinarie clujeana din lantul de aproximativ 20 care apartin EurOil Sibiu. “Noi ne raportam la pretul Petrom si oferim fiecare litru cu 20-30 de bani mai ieftin.

Ne adresam persoanelor cu venituri sub media pe economie”, spune seful de statie Claudiu Costea. Patru antrepozite ale Petrom SA, din cele zece statii cate detine societatea in judet, au fost inchise in ultima perioada, potrivit unor angajati ai biroului de autorizari din cadrul DGFP Cluj.

“Benzinariile cumpara de la societatile care sunt autorizate pentru ca acciza este inclusa in pret”, a explicat un angajat al DGFP. O a doua societate avizata, Petrom Aviation SA a fost autorizata doar recent si se ocupa doar cu alimentarea avioanelor din Aeroportul International Cluj Napoca.

In afara acestora doua, a mai primit autorizare si BeyfinGaz, dar numai pentru gaz petrolier lichefiat.

Se vand la altii mai mari

O benzinarie cu patru pompe ar costa cel putin 800.000 de euro, este de parere directorul M&M Oil, Grigore Poienaru. El a avut o benzinarie, pe care a decis sa o inchida acum trei ani “pentru ca asa am vrut eu”. Marin Popa a decis sa-si vanda benzinaria Alirox, deschisa in Huedin, dupa ce timp de doi ani a investit cel putin un milion de euro in afacere.

“Sunt asociat cu sora mea si vrem sa vindem statia, sa ne vedem fiecare de afacerile noastre individuale”, a explicat Popa. Aprovizionarea se face, oricum, de la Rompetrol. Popa a refuzat sa precizeze suma pe care o cere pentru afacere, dar scoate la vanzare 3.000 de metri patrati din care 360 mp spatiu construit.

Potrivit Ministerului Finantelor Publice, statia are un profit modest in 2005, cu o cifra de afaceri de 2,6 milioane de lei si un profit de 2.500 de lei. Taximetristii clujeni grupati in societatea pe actiuni Pritax SA au decis sa-si vanda si ei, acum trei ani, benzinaria de la care se aprovizionau cu preponderenta. Pompa din cartierul Zorilor a fost vanduta catre Ana Oil Sibiu.

“Acum nu mai au niciun avantaj daca se aprovizioneaza de acolo sau din alta parte”, a recunoscut Radu Marian, presedintele Pritax SA.

Doar doua depozite

Trebuie remarcat ca doar doua societati figureaza in tot Clujul ca fiind antrepozite fiscale, e vorba de Petrom SA si Petrom Aviation SA. Acestea sunt singurele care au primit autorizatii din partea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Cluj.

Practic e vorba de unul singur, cel al Petrom SA din capatul cartierului Someseni, in vreme ce antrepozitul Petrom Aviation SA este destinat exclusiv alimentarii aeronavelor de pe aeroportul international Cluj Napoca. Astfel, chiar si benzinarii care au brand propriu vor vinde fie produsele Petrom din Someseni, fie produsele Rompetrol din Simleu Silvaniei, de la 90 km de Cluj Napoca.