In comuna Floresti nu mai exista decat trei cai de rasa. Daca in urma cu zece ani afacerea mergea destul de bine pentru investitori, acum nu mai exista atractie pentru acest sport. Oamenii sunt total dezinteresati, cu toate ca in alte tari hipismul este un sport care naste multe pasiuni.

Din cauza lipsei de profit si a dezinsteresului total, clubul hipic nu mai are mult pana sa devina o amintire.

Acum zece ani cand a luat fiinta clubul de hipism din comuna invecinata Clujului, atractia copiilor spre calarie era una foarte mare. Din 20 de cai, clubul a ramas numai cu trei, iar afacerea este pe cale de a fi lichidata, deoarece cheltuielile cu intretinerea cabalinelor sunt foarte mari, iar furajele si adapostirea cailor foarte scumpe.

Principalul responsabil cu intretinerea cailor si antrenarea pasionatilor de calarie, Marian Fenechiu, este foarte sceptic in privinta viitorului acestui sport in Romania. „Calaria este pe cale sa moara in Romania, din cauza dezinteresului amatorilor acestui sport. De profesionisti nici nu poate fi vorba, in conditiile in care toti se lasa din cauza cheltuielilor mari.

Lumea nu intelege ca daca vrei cu adevarat performante, e nevoie si de sacrificii financiare imense. Ne gandim serios sa desfiintam activitatea de aici.”

Industrializarea zonei, una dintre probleme

In conditiile in care zona infloreste, iar noile case apar pe zi ce trece, este foarte greu ca suprafata sa fie pastrata intacta pentru a continua activitatea. Terenul de sase hectare inchiriat de la armata a fost privatizat si apar din ce in ce mai multe sezizari din partea locatarilor la Protectia Mediului.

Oamenii sunt nemultumiti de mirosul pe care il emana cabalinele si nu sunt deloc de acord ca in zona sa existe o herghelie de cai. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care Fenechiu va fi nevoit sa inceteze activitatea. „La inceput, entuziastul este foarte mare, dar pe masura ce oamenii realizeaza ca totul se plateste, renunta.

In conditiile in care pensiunea pentru un cal costa intre 160 si 180 de euro, in functie de talia acestuia, proprietarii ajung la concluzia ca nu mai vor sa auda niciodata de cai.

Furajele pentru un cal ajung pe luna la aproximativ 400 lei.” La un moment dat, clubul de echitatie din Floresti avea in componenta 100 de cabaline, dar afacerea a fost „pasata” unui norvegian, care la randul lui a renuntat la acest gen de activitate din cauza lipsei pasionatilor acestei ramuri de activitate.

In Romania nu mai exista niciun hipodrom

Singurul hipodrom care mai functiona in tara era cel de la Ploiesti. Recent, din cauza lipsei publicului si a numarului mic de cabaline inscrise in concursuri, a fost inchis. Daca in tara nu exista o piata de cai si numarul de pasionati scade pe zi ce trece, oamenii prefera sa nu isi duca animalele la cluburi de hipism si ajung sa le vanda in final.

Organizarea unui concurs costa in jur de 3.000 lei si cei atrasi de acest sport sunt in numar foarte scazut. Putinii romani care au ramas totusi fideli calariei au emigrat in strainatate unde pot sa practice in continuare acest sport. Franta, fiind cea mai dezvoltata tara din acest punct de vedere, are cel mai mare numar de amatori, iar concursurile organizate in Hexagon atrag mii de oameni.

In Romania, acest fenomen este total strain pasionatilor de sport si din acest motiv este pe cale sa moara. Ca in fiecare sport, riscul de a fi supus unor accidente este destul de ridicat, iar multi dintre cei care au incercat vreodata senzatia de pe spatele unui cal, au renuntat la prima miscare a animalului, care i-a speriat.

Cei trei lipitani inca mai pot fi calariti

Daca acum cativa ani clubul avea in componenta cabaline din rasele Lipitan, Furioso-Northstar si Anglo-Arab, acum nu au mai ramas decat trei exemplare de lipitani. Pana cand activitatea de acolo va lua sfarsit, pasionatii mai pot incerca o plimbare de agrement, care costa 50 de lei pe ora, sau se pot inscrie la un curs de calarie care ajunge la 550 de lei.

Un curs complet de calarie consta in zece sedinte de pregatire a cate o ora si jumatate, dupa care sportivul este lasat singur pe cal. Din cauza costurilor ridicate, oamenii sunt foarte reticenti la acest sport, iar multi dintre ei prefera sa ramana doar la stadiul de experienta placuta.

Cele trei cabaline vor fi in curand transportate cel mai probabil la Bontida, iar in Floresti orice activitate de acest gen va inceta.