Aflat in premiera in Romania, Teatrul Academic de Opera si Balet din Kiev aduce miercuri, 6 iunie, la Cluj, spectacolul „Lacul lebedelor“. Turneul balerinilor ucraineni mai poposeste si in alte orase din tara.

Turneu prin sapte orase

Balerinii ucrainieni promit un spectacol de inalta tinuta

Sala mare a Teatrului National „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca va gazdui miercuri, 6 iunie, de la ora 20, spectacolul de balet in patru acte „Lacul lebedelor“, de Piotr Ilici Ceaikovski.

Spectacolul este realizat de Teatrul Academic de Opera si Balet din Kiev, care se afla in premiera in Romania printr-un turneu care cuprinde si Satu Mare, Alba-Iulia, Tirgu Mures, Brasov, Baia Mare, Timisoara si Oradea.

Distributia spectacolului ii cuprinde pe: Anna Duroch (Odetta), Maxime Tchepik (printul Siegfried), Denis Nedak (baronul Robart), Oleg Timoshenko (bufonul), Victor Sobolev (Wolgang), Ivanna Verba (printesa).

Lebedele mici sint interpretate de: Youlia Choumak, Maria Soboleva, Svetlana Mikleaeva, Natalia Kostogryz, iar asa-zisul „Pas de trois“ ii are pe afis pe Elena Boiarko, Youlia Trandassir si Constantin Vinovoi.

Balet celebru

„Lacul Lebedelor“ este unul dintre cele mai cunoscute spectacole de balet, infatisind pe muzica celebrului compozitor Piotr Ilici Ceaikovski povestea zbuciumata de iubire dintre printul Siegfried si frumoasa Odette, transformata printr-o vraja intr-o lebada.

Coregraful principal al spectacolului care va avea loc peste o saptamina pe scena TNC este Victor Litvinov, decorurile au fost realizate de Viacheslav Okunev, costumele de Irina Press, iar coregrafia mai este semnata si de Marius Petipa, Lev Ivanov si Valeriy Kovtun.

Biletele se gasesc la Agentia Teatrala, la intrarea in sala de spectacole, precum si la agentii voluntari.

Premiera mondiala, in urma cu 130 de ani

„Lacul Lebedelor“ este un balet clasic in cultura rusa, interpretat in mod traditional in 4 acte. A fost inspirat dintr-un basm al fratilor Grimm si a avut parte de muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski. Premiera mondiala a spectacolului a avut loc in anul 1877, la Teatrul Mare din Moscova. Prima montare la Opera Nationala din Bucuresti a avut loc in 1957.

La Teatrul Academic de Opera si Balet din Kiev, acest spectacol se juca inca din 1860, insa baletul profesionist a preluat aceasta opera din 1926.