A avut zile, dar nu a fost suficient. Un barbat de 46 de ani a murit pe patul de spital de peritonita. O boala care, in mod normal, se poate depista in general in cateva zeci de minute, dupa efectuarea analizelor. Medicii de la Spitalul Clinic Judetean Sibiu nu i-au putut pune insa un diagnostic, desi l-au mentinut sub supraveghere cinci zile. Ioan Muntean avea 46 de ani.

Dupa primul consult, doctorii i-au dat vitamina C si Diclofenac. In spital, sa scape de dureri, statea lipit cu abdomenul de o bara rece de metal. Sefii spitalului au demarat o ancheta interna

Era divortat si traia cu o femeie pentru care era in stare sa faca orice. Maricica se considera o femeie fericita si recunoaste ca dragostea dintre ei era una adolescentina. In timpul liber nu puteau sta niciodata in casa si cel mai des ieseau la plimbare in parc. Asa s-a intamplat si sambata trecuta. Erau prin parc iar barbatul a acuzat la un moment dat dureri la incheietura piciorului drept.

„La un moment dat mi-a spus ca nu se simte bine, il dorea in zona apendicelui, la inchgeietura piciorului iar apoi i-a amortit mana dreapta. Am fost cu el la Urgenta si i-au dat niste supozitoare de Diclofenac si Vitamina C pentru ca avea frisoare si i-a dat drumul acasa”, spune indurerata Maricica. A doua zi, duminica, Nelu se simtea tot mai rau.

Medicamentele prescrise de medic se pare ca nu aveau nici un efect asa ca s-au intors la Spital. Barbatul a fost imediat internat pe sectia de Chirurgie a Spitalului Clinic Judetean Sibiu.

Medicul care l-a avut in grija, Eugen Silivasan a cerut sa i se faca barbatului tot setul de analize pentru a depista de ce afectiuni sufera acesta. Au durat mai multe zile timp in care nici Nelu Muntean, dar nici Maricica nu au aflat ce este in neregula. Trecusera zile intregi de analize peste analize, si cu toate acestea un diagnostic clar nimeni nu i-a putut pune.

„I-a pus doar perfuzie, ii dadea doar apa sau compot, deci lichide si nimic. Nu mi-a spus nimic. Zi de zi incercam sa vorbesc cu medicul si mereu imi spunea ca nu stie ce are, ca vor face analize si o sa il opereze luni, deci dupa o saptamana de la internare”, spune Maricica. In tot acest timp starea de sanatate a lui Nelu nu se ameliora deloc. Dimpotriva.

Incepuse sa aiba dureri foarte mari de burta. „Eu am fost la el miercuri. Am fost uimit sa il vad palid si foarte balonat. Atunci incepuse sa aiba dureri groaznice. El de fel chiar nu se plangea vreodata de nimic”, spune Sorin Popa un coleg de-al lui Nelu de serviciu.

„Joi am vazut ca era sfarsit”

A urmat doua zile de chin groaznic, joi si vineri. „Avea niste dureri ingrozitoare. Nici nu mai putea sta pe loc. Statea lipit cu abdomenul de o bara rece de metal de la pat, doar doar il mai lasa durerea. Joi am vazut ca era sfarsit, nu putea sa mai faca nimic, a avut dureri teribile si atunci am rabufnit si i-am cerut medicului sa faca ceva.

Nu stiu, daca as fi stiut ca se ajunge aici as fi mers cu el la o alta clinica, la Targu Mures, de exemplu. Trebuia sa imi spuna totusi caci noi am avut incredere in medic. A decis insa atunci pe loc sa il opereze iar vineri au si facut asta. Au iesit din operatie si ne-au dat 70 la suta sanse, iar sambata la ora 11 jumatate m-au sunat ca a murit”, spune Maricica.

„Nu se moare din peritonita la Spitalul din Sibiu”

Din certificatul de deces al lui Ioan Muntean reiese ca si cauze ale mortii: stop cardio-respirator, bronhopneumonie bilaterala, infarct miocardic acut si peritonita generalizata. Starea de sanatate a lui Nelu, din timpul spitalizarii l-a ingrijorat si pe seful sau direct care a incercat si el sa il ajute.

A mers personal la spital pentru a se interesa de starea lui dar nu a putut afla nici el nimic de la medici. „E neglijenta clara. E un om care totusi a stat internat cinci zile in spital iar medicii nu au putut sa isi dea seama ce are. S-a actionat prea tarziu”, spune Adelin Vaicar, seful lui Nelu. Familia lui Nelu Muntean nu pot sta insa cu mainile incrucisate.

Barbatul iubit este acum intre scanduri iar apropiatii vor sa se faca dreptate. Au facut o plangere scrisa si au sesizat Colegiul Medicilor pentru a investiga acest caz. Directoarea spitalului Clinic Judetean Sibiu, membra a Colegiului Medicilor sustine ca vor face o ancheta in acest caz. „Nu se moare din peritonita la Spitalul din Sibiu.

Eu din cate stiu acest bolnav a fost internat cinci zile, urmarit indeaproape de medic, dar nu au venit rezultateale annalizelor asa ca nu aveau ce sa faca. Cazul este foarte complex si va fi analizat in comisie si vom vedea apoi rezultatul”, spune Minerva Boitan.

Specialistii spun despre aceasta boala ca nu e posibil sa mai mori de peritonita daca mergi la timp la medic, nu ai un organism batran, foarte bolnav si cu imunitate scazuta. Si totusi, in cazul lui Nelu s-a putut, chiar daca a mers la spital si a fost trimis acasa initial.