Promovata in Liga I, Universitatea si-a aflat ieri si viitorii stapani. Dupa ce Consiliul Local (CL) a anuntat ca va renunta la pachetul majoritar de actiuni, primarul Emil Boc a avut ieri o serie de intalniri cu reprezentantii celorlalti trei actionari activi, Banca Transilvania, Ben&Ben si Oncos.

In urma intrevederilor, s-a decis ca 50% din procentele detinute de CL sa le revina celor trei companii, in proportii aproximativ egale.

Astfel, conform unor surse din interiorul clubului, Ben&Ben si Banca Transilvania vor detine fiecare cate aproximativ 30% din actiuni, iar Oncos va avea un pachet de aproximativ 25%. Restul, 15%, va fi detinut, in continuare, de Consiliul Local.

Bugetul estimat pentru viitoarea stagiune este de 4,5 milioane de euro, din care un milion se va folosi pentru aducerea de jucatori, iar un altul pentru acoperirea fondului salarial. Conform informatiilor venite dinspre clubul clujean, cei trei actionari nu vor achita nimic catre Consiliul Local, urmand ca banii aferenti procentelor achizitionate sa fie virati direct in conturile Universitatii.

Program incarcat

Intalnirile din biroul primarului Emil Boc au debutat in jurul orelor 14.00, cand la sediul Primariei au sosit Horia Ciorcila, presedintele BT, insotit de Ioan Tarcea, reprezentantul bancii in Consiliul de Administratie (CA) al CFM “U”.

Partile au discutat pret de aproximativ 45 de minute, iar la intalnire au participat si presedintele lui “U”, Lucian Danciu, alaturi de directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu, si de viceprimarul Boros Janos.

Tarcea ne-a declarat ca, fiind alaturi de echipa inca de la infiintarea SA-ului, BT nu avea cum sa spuna “nu” continuarii colaborarii cu CFM “U”. “Noi suntem aici inca de la inceput. Am fost langa echipa si in vremuri foarte grele. Acum, ca am promovat, ar fi fost chiar culmea sa nu ne implicam.

Am discutat ca ne vom creste sustinerea financiara si ponderea de actiuni. Vrem sa facem o echipa competitiva, aici, la Universitatea”, a declarat Tarcea.

In biroul primarului au urmat reprezentantii Oncos, Vasile Onaca si Radu Constantea, ultimul fiind noul membru in CA al CFM “U” din partea companiei, dupa ce Marcel Ranga a decis sa se retraga. “Am discutat cu domnul primar detaliile privind actionariatul.

Noi ne vom creste ponderea actiunilor la club, nu stim cu cat, dar cert este ca suntem decisi sa investim masiv in aceasta echipa.

Nu o sa ne facem de ras in Divizia A, iar pentru asta e nevoie de bani si investitii. Bugetul va fi unul pe masura, atat din partea noastra, cat si din partea celorlalti actionari”, ne-a declarat Radu Constantea, reprezentantul Oncos in CA al CFM “U”.

Ajunsi in cursul serii de la Bucuresti, reprezentantii Ben&Ben SA s-au intalnit in jurul orelor 20.00 cu primarul Emil Boc. Desi a fost singurul care si-a anuntat intentia de a cumpara pachetul majoritar, Ben&Ben SA, prin vocea lui Claudiu Dan, reprezentantul companiei in CA al CFM “U”, spune ca este multumit de solutia aleasa.

“Este o varianta buna pentru Universitatea. Noi vom contribui cu cea mai mare placere cu sumele aferente. Am colaborat bine cu ceilalti actionari si sunt sigur ca la fel va fi si in continuare”, a declarat Claudiu Dan, reprezentantul Ben&Ben la “U”.

Primarul Emil Boc, impreuna cu reprezentantii celor trei actionari, vor oficializa astazi, intr-o conferinta de presa, schimbarile efectuate in clubul clujean.

Bolohan amana raspunsul

Mijlocasul Mugur Bolohan, actualmente liber de contract dupa despartirea de Nea Salamina, a spus ca, desi a discutat cu oficialii Universitatii un eventual transfer la “U”, nu a dat inca nici un raspuns ferm.

Campion al Romaniei atat cu Rapid, cat si cu Dinamo, jucatorul spune ca prima optiune pentru el ramane Cipru, de unde a primit mai multe oferte. Daca nici una nu se va concretiza, “Bolo” promite ca prima optiune pentru un transfer in tara o reprezinta Universitatea.

“Am discutat cu Falub si Banceu, dar nu neaparat un transfer. Ei sunt prietenii mei, ne-am vazut dupa multa vreme, dar nu am stabilit nimic. Am cateva variante din prima liga cipriota, iar daca nu va iesi nimic i-am promis lui Adi (Adrian Falub - n. red.) ca voi veni la Universitatea”, ne-a declarat fostul jucator al lui Dinamo.

Dobos sau Adrian Ilie in locul lui Danciu?

In convorbirile care au avut loc ieri intre actionari s-a pus in discutie si reorganizarea clubului. Astfel, actualul presedinte, Lucian Danciu, ar putea sa renunte la functia detinuta, asa cum a declarat in mai multe randuri. Lui Danciu i s-ar putea propune o alta functie executiva sau ar putea ramane doar reprezentantul Consiliului Local in CA al CFM “U” SA.

In aceste conditii, actionarii si-au indreptat privirile spre mai multi oameni de fotbal care l-ar putea inlocui pe Danciu. Printre acestia, Anton Dobos, fostul finantator al Politehnicii Timisoara sau Adrian Ilie (care negociaza in aceste zile si cu Steaua).

S-a discutat si despre situatia antrenorului Adrian Falub. Cel mai probabil, acesta ar putea primi credit pentru a continua la carma echipei si in Liga I. Printre pretendentii la postul lui Falub au fost vehiculate numele lui Dorinel Munteanu si Cristiano Bergodi, ambii avand mai multe polite de platit rivalei CFR.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului ZIUA de Cluj, primarul Emil Boc a explicat cum vor fi impartite actiunile Universitatii intre cele trei companii, Oncos, Banca Transilvania si Ben&Ben.

De asemenea, Boc a mentionat ca va discuta cu oficialii CFR pentru ca “U” sa poata juca in Liga I pe stadionul din Gruia, in cazul in care “Moina” nu va fi licentiat de catre FRF.

Ziua de Cluj: Ce ati discutat cu reprezentantii celor trei societati?

Emil Boc: Ceea ce e important de stiut este ca oamenii acestia de suflet care au fost alaturi de noi, de actionarul majoritar Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, vor sa ramana in continuare alaturi de Universitatea si lucrul acesta nu poate decat sa ma bucure.

Dat fiind specificul societatii, noi am fost cei care i-am chemat sa rezolvam problema Universitatii si numai daca cei din interior nu ar fi dorit, am fi adus un investitor din afara.

Ati ajuns la vreo concluzie?

Am observat ca exista o deschidere din partea tuturor actionarilor pentru a continua acest demers si pentru a continua cu succes in Divizia A cu Universitatea. Categoric, Primaria si Consiliul Local isi vor diminua procentul pe care-l au in actionariat de la 65% la 10-20%. Acest procent va fi stabilit dupa ce vom discuta cu toti cei trei actionari.

Universitatea va avea la timp, asa cum a avut si in sezonul trecut, banii necesari pentru a face o performanta buna in Liga I.

La cat estimati bugetul pentru sezonul viitor?

In jur de 4 milioane de euro in total, din care cam un milion pentru transferuri. Cam pe acolo am estimat bugetul pentru “U”.

Va exista pana la urma un actionar majoritar?

Nu, sub nici o forma. Toate procentele pe care noi le vom vinde vor fi distribuite intre ceilalti actionari. Nici unul dintre acestia trei nu va fi majoritar, procentele se vor imparti. Dar, repet, detalii despre impartirea procentelor si cota fiecaruia le vom stabili dupa ce ne vom intalni cu toti.

A venit vreunul dintre actionari cu propunerea de a prelua pachetul majoritar?

Nu pot astazi sa dezvalui amanuntele niciuneia dintre oferte. Ca certitudine insa, pot sa va spun ca actionarii clubului Universitatea vor fi aceeasi, doar ponderea va fi schimbata. De asemenea, noi, in numele suporterilor clujeni, vom pastra un anumit procent de 10-20%, iar clubul va avea un buget de aproximativ patru milioane de euro. Pot sa va asigur ca lucrurile merg in directia buna.

Despre stadion si locul in care va juca “U” in primul sezon din prima liga ati discutat?

Am discutat numai ce tine de noi. Noi ne dorim ca stadionul sa se faca, cu sau fara Consiliul Local, e treaba lor sa-l faca. Noi am oferit tot sprijinul logistic, am pus la dispozitie 5 sau 10 ha teren in alta parte, daca ei pot face si fara noi, e treaba si datoria lor sa-l faca.

Va contribui Consiliul Local si Primaria financiar cu bani pentru renovarea stadionului?

Stadionul nu este in proprietatea noastra. Am cerut sa ne dea stadionul si nu avem nici o retinere sa-l avem in proprietate, sa-l preluam si sa-l gestionam noi pentru ca avem capacitatea sa-l modernizam si sa-l aducem la standarde sau sa facem unul nou pentru ca detinem terenuri. Deocamdata Consiliul Judetean este cel care il gestioneaza si normal ca trebuie sa-si asume responsabilitatea.

Totusi, sunteti actualul actionar majoritar al Universitatii, iar echipa nu are unde sa joace...

Normal ca si noi vom contribui cu ceea ce putem. Nu excludem insa posibilitatea sa dam fonduri pentru stadion, asta pentru ca dorim neap`rat ca Universitatea sa joaca in Cluj. E dorinta mea ferma ca “U” sa ramana aici. Daca nu se poate pe “Moina”, in alta parte. Nu stiu unde, cel mai bine ar fi pe “Moina”.

Singura varianta, in afara de “Moina”, este stadionul din Gruia. Va veti implica in acest sens, veti discuta cu cei de la CFR?

Daca putem rezolva cu Federatia sa se poata juca pe “Moina”, in conditii de siguranta, e in regula, daca nu, voi gasi si ma voi implica personal in gasirea altor solutii. Nu as ezita sa discut cu cei de la CFR, insa nu garantez ca voi avea succes, in cazul in care nu vom avea succes cu cei de la Federatie.