Pentru consulul onorific al Republicii Arabe Siria, Excelenta Sa dr. Jamal Zeido, Romania s-a dovedit a fi, intr-adevar, a doua patrie-mama. A sosit la Constanta in 1993, dar nu pentru a experimenta ceva nou, ci pentru a continua traditia familiei: tatal sau a fost „deschizatorul de drumuri”, cand a sosit in tara noastra, in 1966.

Incantat de felul de a fi al romanilor, consulul onorific declara si acum, dupa 14 ani, ca nu intentioneaza sa plece prea curand. Nici nu ar avea cum, caci si-a legat puternic existenta de Romania: a investit in mai multe afaceri, unul dintre fiii sai studiaza aici, ba mai mult, fratele Excelentei Sale a obtinut si cetatenia romana.

Singura care nu l-a urmat, dar care il viziteaza cat de des are ocazia, este sotia sa.

Reporter: Excelenta Voastra, cum ati descrie relatiile existente intre Republica Araba si Romania?

Consulul onorific, dr. Jamal Zeido: Sirienii si romanii nu sunt atat de diferiti pe cat s-ar crede, acesta este probabil si motivul pentru care relatiile de prietenie si colaborare dintre cele doua tari dateaza de vreme indelungata si sunt „super”, cum se spune. Ele s-au axat in principal pe latura economica.

Dupa Revolutia prin care a trecut Romania, mai exact intre anii ‘93- ‘99 numerosi sirieni au ales sa vina in Romania fie pentru a urma cursurile universitatilor de aici, fie pentru a-si deschide propriile afaceri. In acea perioada, numai in judetul Constanta traiau aproape 1.000 de cetateni sirieni.

In ultimii zece ani insa, relatia economica dintre Republica Araba Siria si Romania a stagnat, odata cu reducerea importurilor si exporturilor dintre cele doua state. Astfel, Siria importa din Romania, si inca mai importa, dar la un flux redus, animale, materiale de constructie, fier vechi si hartie. In acelasi timp, Siria exporta spre Romania fosfor.

Cresterea preturilor i-a determinat insa pe multi dintre cetatenii sirieni sa paraseasca Romania, astfel ca la ora actuala in judetul Constanta mai sunt 400 de sirieni si 5.000 in intreaga tara. Lucrurile au intrat insa pe o panta ascendenta.

De altfel, dovada este si infratirea dintre Camerele de Comert ale celor doua state si faptul ca tot mai multi experti romani lucreaza in rafinariile din Siria.

Rep.: Ce capitol al relatiei dintre cele doua state credeti ca mai trebuie imbunatatit?

J.Z.: Cum am mai spus, relatiile dintre Romania si Republica Araba Siria s-au axat foarte mult pe latura economica, dar este important sa se incurajeze si turismul dintre cele doua state, pentru ca la acest capitol exista un deficit. In Siria nu se face destul de multa publicitate turistica Romaniei si invers.

Cea mai buna metoda este organizarea unor excursii, atat de o parte, cat si de cealalta. Multi romani care au fost in Siria au ramas impresionati de istoria, traditiile si cultura intalnite. Au putut observa de aproape mozaicul care este societatea siriana si civilizatia araba, „leaganul civilizatiei” cum este descris orasul Damasc, ce are un trecut de peste 4.000 de ani.

La sfarsitul anului trecut, mai precis in luna decembrie am organizat la Eforie o prezentare a modei siriene, si cei prezenti nu au putut sa creada ca astfel se imbraca femeile siriene. Valul nu este obligatoriu in Siria, cum s-ar crede, ci il poarta doar femeile care aleg sa o faca.

Sotia mea, de exemplu, nu poarta val, iar moda de la Paris sau din Italia se regaseste si in vestimentatia femeilor siriene. De altfel, dupa inaugurarea sediului Consulatului Onorific al Republicii Arabe Siriene, intentionez sa creez in incinta lui un centru cultural, pentru cei care doresc sa afle mai multe despre Siria sau despre civilizatia araba, pentru a se putea documenta.

Dar cel mai bine este ca fiecare sa descopere frumusetea Siriei pe propria piele, la fata locului, pentru a se convinge.

Rep.: Ce le-ati recomanda conationalilor dumneavoastra, care vin pentru prima data la Constanta, sa viziteze?

J.Z.: Locurile istorice, zona veche a orasului, dar si Delfinariul, statiunea Mamaia, Muzeul de Arta si Muzeul de Marina, care sunt emblematice. In primul rand insa i-as sfatui sa vizioneze un spectacol al Teatrului de Opera si Balet „Oleg Danovski”, pentru ca prin muzica se poate citi sufletul omului, muzica este o adevarata experienta spirituala.

Iar spectacolele de balet, de opera spun multe despre spiritualitatea romanilor, care sunt niste oameni sociabili, calzi, deschisi. Romanii nu sunt precum occidentalii, pe care nu-i intereseaza ce face sau ce probleme are vecinul, ci din contra, este oricand gata sa-i sara in ajutor. De altfel, cetatenii sirieni nu vorbesc despre Romania ca despre o tara de imprumut, ci o considera tara lor.

Trebuie sa mentionez in plus ca 40% dintre sirienii aflati aici s-au casatorit cu parteneri romani. Mai mult, fratele meu este cetatean roman, astfel ca mi se pare normal sa consider ca Romania este tara mea. Eu am strabatut intreaga lume, mai putin America. Am fost in Australia, in China si in intreaga Europa, dar marturisesc faptul ca in Romania mi-a placut cel mai mult.

De altfel, aici am pus pe picioare mai multe firme, din diverse domenii. Ba chiar fiul meu cel mic este student la Facultatea de Stomatologie din Constanta. Cel mare insa a preferat sa studieze la Londra.

Rep.: Considerati ca speculatiile din ultimul timp, cum ca Omar Haissam s-ar ascunde in Siria, afecteaza buna intelegere dintre romani si sirieni?

J.Z.: Sunt de parere ca acestea sunt conflicte individuale, care nu ar trebui sa fie generalizate la nivelul statelor. Cei care fac rau isi dauneaza in primul rand lor personal. Fiecare trebuie sa aiba responsabilitatea actiunilor sale si sa nu creeze probleme, indiferent de locul unde se afla.

Fiecare stat are si elementele sale negative, asa cum sunt si romani care sunt acuzati ca ar fi savarsit diverse fapte in Italia sau in alte state, dar trebuie sa se inteleaga ca acestea sunt cazuri individuale si nu caracterizeaza un popor.