Sporuri doar pentru functionari

Desi autoritatile invoca lipsa unor argumente solide prin care sa fie interzisa amplasarea antenelor GSM pe cladiri sau in mijlocul unor aglomerari urbane, legea prevede un spor de radiatii pentru functionarii publici care isi desfasoara activitatea in institutii dotate cu astfel de echipamente.

Astfel, potrivit articolului 16 din Ordonanta 2/2006 acestia beneficiaza de un spor de pana la 10% din salariul de baza pentru conditii periculoase de munca, in special acolo unde functioneaza instalatii generatoare de campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii.

Anul trecut, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor cerea consiliilor locale din tara adoptarea unor hotarari de consiliu prin care sa se interzica amplasarea antenelor de telefonie mobila pe imobilele de locuinte. De atunci si pana acum, nu s-a facut nimic in acest sens.

Casa Alba, intesata de antene

Dimpotriva, pe terasa Palatului Administrativ din Ploiesti sunt amplasate mai multe antene GSM, pentru a caror chirie Consiliul Judetean Prahova primeste sume frumusele lunar. Astfel, alesii judetului au stabilit la sfarsitul anului trecut ca tariful de inchiriere pentru spatiile pentru prestari servicii referitoare la suprafetele ocupate pe terase sa fie 100 lei/mp/luna.

In schimbul sanatatii functionarilor din Palat, judetul incaseaza chirii pentru aceste spatii de la SC Vodafone Romania (171 milioane lei vechi /luna), SC Cosmote Romania (65 milioane lei vechi/luna), SC Orange Romania SA (147 milioane lei vechi /luna), Societatea Nationala de Radiocomunicatii Bucuresti (134 milioane lei vechi/luna) si Societatea Romana de Radiodifuziune Bucuresti (17 milioane lei vechi/luna).

Blocurile, favoritele companiilor de telefonie mobila

Tot pentru bani isi sacrifica sanatatea si locatarii blocurilor din Ploiesti unde sunt amplasate astfel de antene. “Sunt cateva blocuri in Ploiesti, de obicei blocuri mai inalte sau amplasate in zone mai inalte care au pe terasa astfel de antene. Nu stiu cat costa chiria, dar stiu ca se scot bani frumosi din asta.

Sunt asociatii care au investit banii asa cum spune legea in reparatii si intretinerea blocului, dar si altele cum este cel de la Complexul Mic, plin de antene, dar acolo banii astia nu se vad bagati in ceva.

In general, oamenii care vin la noi se plang de faptul ca nu stiu unde se duc banii luati din chiria acestor antene, iar altii, foarte putini, se plang ca-i deranjeaza antenele si ca nimeni nu i-a intrebat si pe ei atunci cand au fost montate acestea”, ne-a declarat Ion Stan. Practic, companiile negociaza cu administratorii de bloc amplasarea antenelor si bat palma.

In fata unor oferte tentante, locatarii semneaza pentru contract, fara a se gandi la ce efecte vor avea asupra sanatatii lor aceste antene.

Reclamatii degeaba

Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, operatorii de telefonie mobila depun la serviciul Igiena Mediului din cadrul institutiei mentionate dosarul in vederea obtinerii acordului de montare a antenelor GSM. In baza documentatiei se solicita Institutului de Sanatate Publica din Bucuresti elaborarea unui studiu de impact asupra sanatatii populatiei.

Institutul trimite un referat tehnic si ASP poate da avizul sanitar, cu niste conditii. „Operatorul de telefonie mobila trebuie sa detina acel referat tehnic. Dupa punerea in functiune a acestor instalatii se face determinarea intensitatii campului electromagnetic.

Masuratorile trebuie sa fie inaintate catre noi si trebuie sa se respecte prevederile privind zona de protectie de 2-5 metri de antena”, ne-a declarat doctorul Tiberiu Onutu, din cadrul ASP Prahova. Potrivit inspectorilor sanitari, exista foarte multe sesizari din partea cetatenilor privind amplasarea antenelor.

„Din studiile efectuate de Institutul de sanatate Publica reiese ca nu sunt riscuri pentru sanatatea populatiei. Totusi, recomandam cetatenilor sa se fereasca, sa nu stea langa antene”, a mai precizat doctorul Tiberiu Onutu.

Efecte negative

Conform studiilor stiintifice in domeniu, energia undelor electromagnetice este absorbita de organismele vii, iar acest lucru poate determina incalzire a tesuturilor. Este ceea ce numim efectul termic al undelor electromagnetice. Unele studii evidentiaza insa si alte tipuri de efecte ale undelor electromagnetice, numite efecte non-termice.

Asa se explica faptul ca razele X distrug meterialul genetic al celulelor, cresc probabilitatea aparitiei cancerului sau a nasterilor mutante.