Nici chiar analizele la microscop, realizate la Inspectoratul de Mediu, nu i-au putut convinge pe oameni ca este vorba de polen. Asta cu atit mai mult cu cit, neoficial, surse din cadrul institutiei le-ar fi confirmat ca au dreptate. Autoritatile de mediu spun insa ca nu exista motive de ingrijorare deoarece au solicitat societatii din Sebes sa ia masuri pentru a stopa eventualii nori de rumegus.

Autoritatile recunosc, totusi, ca au existat probleme similare generate de depozitarea defectuoasa a rumegusului in municipiul vecin. Una peste alta, situatia se regaseste in intreg orasul si, din cite se pare, nu este prima data cind se intimpla acest lucru.

“A fost o scapare de la Sebes“

“Cu toate ca a fost spalata numai ieri dupa-amiaza la spalatorie, uitati-va cum arata. Cred ca azi noapte, praful de la Sebes, de la combinat, s-a depus si, ca atare, se observa ce mizerie este pe ea. De fapt, nu cred ca este praf. Dupa cum arata este rumegus, cum au dat drumul in aer la filtrele alea ale lor. Nu numai la mine s-a intimplat. La toti oamenii din jur.

Pe masinile albe nu se vede dar pe astea inchise la culoare se vede foarte bine. Nu e prima data. Am anuntat autoritatile. Putem spune ca le-am anuntat. Nu cunosc raspunsul oficial dar ceea ce am aflat noi este cam vag. Se stie ca a fost azi noapte o scapare de la ei, de la Sebes si cam atit”, a declarat T.Ioan, unul dintre albaiulienii afectati de ciudatul fenomen.

“E vorba doar de polen“

In replica, autoritatile de mediu au declarat ca a fost vorba doar despre polen. “Este perioada in care sint inflorite plantele care se cultiva in zona. Sint plantatii mari de vita de vie, sint castanii si alti pomi care sint infloriti in aceasta perioada. Nici noi nu am stiut ce s-a intimplat si, de aceea, ne-am deplasat in teren, am prelevat probe si le-am analizat la microscop.

Se vede foarte clar ca este numai polen. Oricum, pentru ca sa nu avem nici un fel de problema, am cerut expres celor de la societatea din Sebes sa ia masuri in concordanta cu legile europene.

Vor fi nevoiti sa ingradeasca depozitul de rumegus cu un gard special, sa ude in permanenta depozitul si vom monitoriza situatia continuu”, a declarat pentru “Monitorul de Alba”, Vasile Todea, directorul general al Inspectoratului pentru Protectia Mediului Alba.

“Nu e prima data”

“Nu este prima cind patim asa ceva. Ne trezeam dimineata si gaseam masinile pline cu o substanta ciudata. La inceput n-am priceput ce e dar, ulterior, ne-am dat seama ca e rumegus fin care se inmuia in roua de dimineata. Am inceput sa simtim si cind respiram. E groaznic! Nu stiu cum se descurca cei din Sebes. Am anuntat autoritatile dar nu stiu sa se fi luat masuri.

Ca dovada s-a intimplat din nou”, a declarat sub protectia anonimatului un alt albaiulian. “E adevarat ca am mai avut astfel de cazuri in trecut. Tocmai de aceea am luat masuri dure si am comunicat celor de la Sebes ca din cauza schimbarii manifestarilor meteorologice, avem fenomene noi, trebuie sa fie tinuta sub control toata treaba.

Repet insa, de data aceasta, a fost vorba despre polen”, a declarat Vasile Todea, directorul Inspectoratului pentru Protectia Mediului Alba.