Seful OPC Sibiu, Ilie Mitea, roaga sibienii sa renunte la fumat astazi, de Ziua Internationala Anti-fumat. 80 la suta dintre cei care au raspuns chestionarului Ministerul Sanatatii au spus ca fumatul ar trebui interzis in toate spatiile publice inchise.

Sibiul va fi, astazi, un oras fara fumuri. Aceasta initiativa vine sa completeze decizia Ministerul Sanatatii Publice de a interzice total fumatul in spatiile publice inchise, dar si sa obisnuiasca sibienii cum pot trece peste o zi fara sa fumeze. Reamintim ca MSP a lansat pe 11 mai, pe site-ul ministerului, o consultare publica cu privire la interzicerea fumatului in locurile publice.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu spune ca a vrut sa verifice in ce proportie populatia din Romania este in favoarea unui act normativ care sa interzica definitiv fumatul in spatiile inchise de tip cafenele, baruri sau restaurante. Astfel, au fost completate 1.251 de chestionare, din care 1.074 au fost validate si luate in evidenta.

Peste 80 la suta dintre cei care au completat chestionarul au apreciat ca fumatul ar trebui interzis in toate spatiile publice inchise

Tinerii se lasa de fumat

Conform informatiilor furmizate de Ministerul Sanatatii, cei mai multi dintre cei care au completat chestionarele sint tineri intre 21-30 de ani, urmati de cei din categoria de virsta 31-40 de ani.

„Cei care au participat la consultarea publica sint exact reprezentantii grupului tinta vizat de legislatie, adica persoanele tinere cu virsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani, care isi petrec mult timp in spatii inchise inchise, fie vorba de activitatea profesionala, fie ca e vorba de timpul liber.

Dintre acestia, 82,2 la suta au considerat ca fumatul trebuie interzis in spatiile publice, iar 53,85% considera ca nu ar trebui acceptata nici o derogare cu privire la aceasta decizie", se arata in raportul intocmit de MSP. „Eu sint de acord cu interzicerea totala a fumatului, deoarece si asa separeurile facute pentru nefumatori sint facute doar de forma.

Am facut apel catre sibieni ca de Ziua Anti-fumat sa nu fumeze, insa depinde de fiecare", a spus Ilie Mitea, seful OPC Sibiu

Perioada de tranzitie

In perioada 30-31 mai, ministrii Sanatatii din tarile comunitare s-au reunit la Bruxelles pentru a prezenta Comisiei raspunsul lor la intrebarea „Ce masuri privind fumatul in locurile publice se considera a fi cele mai eficiente si mai adecvate, si la ce nivel ar trebui luate national sau comunitar?".

La Bruxelles, delegatia romana a prezentat masurile luate pina acum de guvern pentru diminuarea fumatului si considera ca fumatul trebuie interzis in toate spatiile publice si locurile de munca inchise, dar cu acordarea unei perioade de tranzitie de cinci ani, in care sa fie permisa existenta spatiilor pentru fumat, separate si ventilate in zonele semirezidentiale, baruri si cluburi.

Daca cei din Comisia Europeana vor hotari interzicerea fumatului si in Romania, tara noastra se va alinia unor tari precum Irlanda, Italia, Norvegia, Noua Zeelanda, Uruguay, unde fumatul este deja interzis in toate locurile publice inchise