„Nazdravanul Occidentului” de J. M. Synge, pus in scena la Teatrul Maghiar de Stat „Tamasi Aron” de Laslo Bocsardi este un spectacol asezat. Nu uluieste pe nimeni si nu straluceste pe moment insa are tot ce-i trebuie pentru un spectacol de teatru adevarat care sa te rupa doua ore din cotidian si sa te arunce in alta lume.

Numele lui Laslo Bocsardi se regaseste undeva intre cele ale marilor regizori din tara noastra si este strans legat de ascensiunea ultimilor ani a teatrului din Sfantu Gheorghe. In lumea teatrala din Romania incet, incet, teatrul din Sfantul Gheorghe si-a creat un nume.

Nu a iesit niciodata in evidenta cu ceva spectaculos, nu s-a grabit sa ia fata altor teatre, nu a venit cu productii extravagante, ci a crescut in valoare constant, prin spectacole realizate ca la carte, curat, corect si placute ochiului. Nu sar in ochi dar nici n-au cusur. Spectacole care reusesc exact ceea ce ar trebui sa faca un spectacol de teatru.

Sa faca spectatorul ca atat timp cat se afla in sala sa uite de viata de zi cu zi si sa intre intr-o alta lume, sa se lase prins intr-o poveste cu propriile probeme, bucurii si trairi. „Nazdravanul Occidentului”, prezent in Festivalul International de Teatru de la Sibiu marti seara, este cea mai buna dovada in acest sens.

Un spectacol complet, cu decoruri impresionante si o poveste cu talc. Incepe intr-o stare de tensiune, o „noapte lunga si neagra” intr-un mic han plictisitor de undeva in Irlanda. Se consuma tuica de contrabanda, o adaptare a regizorului a piesei la viata transilvana, si nu se intampla nimic. Pana cand in hanul lui Michael James cineva sparge universul inchis.

Un tanar pe nume Christopher Mahon, care dupa ce sparge capul tatalui sau cu o sapa, crezandu-l mort fuge de pedeapsa si ajunge in han. Aici se trece dintr-o situatie intr-alta, se indragosteste de hangita Pegeen Mike si dintr-un biet lenes ajuns fugar, Christy devine erou. Dar cum fantomele trecutului nu-i dau pace, toata situatia se transforma intr-o serie de scene cand tragice cand comice.

Ideea de fugar marsav transformat intr-o clipa in erou rezoneaza oarecum cea a marlaniei din ziua de azi care in functie de cercuri si situatii devine imediat mare isprava. Nimic nou sub soare la fel cum nu ne-am schimbat deloc in ultimul deceniu de cand a fost scrisa piesa lui Synge. Nu impresioneaza dar aduce aminte si mustra putin obrazul.

La fel cum „Nazdravanul Occidentului” nu impresioneaza dar te tintuieste in scaun mai bine de doua ore pentru a-ti arata cat de marlani sunt altii.

Nu ratati astazi in Festivalul de Teatru

Ora 14:30 Conferinta: STORYTELLING BY DIGITAL DESIGN: HOW NEW TECHNOLOGY TRANSFORMS THE WAY WE CREATE PLAYS - Randy Gener (SUA)

Daca pana acum erati obisnuiti ca efctele speciale si imaginile realizate pe calculator sa le intalniti numai in filmele produse la Hollywood, veti avea o surpriza. Randy Gener este pregatit prin conferinta de astazi sa arate ca si teatrul este supus acelorasi legi si ca noile tehnologii pot oricand da viata unui spectacol de teatru.

PAVILION 2007

Ora 12:00 Deschiderea BURSEI DE SPECTACOLE

Bursa de spectacole realizata in ultimii ani in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu este un eveniment unic in tara noastra. Un eveniment comun in lumea tratrala din toata lumea si care a luat nastere la Sibiu dintr-o nevoie simpla a operatorilor culturali. Orice produs cultural este si un bun comercial.

CASA DE CULTURA A SINDICATELOR - Sala de sport

Ora 17:30 UNCHIUL VANEA (1h25') - Chiten Company (JP)

„Unichiul Vanea” este un clasic, una dintre cele mai jucate piese de teatru din totdeauna, iar o adaptare a lui, asa cum anunta japonezii de la Chiten Company reprezinta un suflu nou, o noua perspectiva, oricand binevenita si interesanta.

TEATRUL NATIONAL „Radu Stanca”

Ora 19:00 VIATA CU UN IDIOT (2h40') - Regia: Andryi Zholdak - Teatrul National „Radu Stanca” (RO)

Cu dedicatie pentru iubitorii teatrului din afara Sibiului, care nu au avut inca ocazia sa vada „Viata cu un idiot”, spectacolul pus in scena de Andriy Zholdak pe scena Teatrului National „Radu Stanca” din Sibiu cu siguranta nu va va lasa indiferenti. In ce fel, decideti dumneavoastra pe propria piele.

Str. Pompiliu Onofreiu / Str. Filarmonicii / Str. General Magheru / PIATA MARE - Spectacol itinerant

Ora 22:00 LE VOYAGE DES AQUARÊVES (1h) - Cie Malabar (FR)

Anul acesta Festivalul International de Teatru de la Sibiu poate fi considerat cea mai buna editie din totdeuna din punctul de vedere al spectacolelor de strada si spectacolelor de instalatii. Cie Malabar promite sa nu iasa in evidenta.