Procesul in care Consiliul Local Deva a fost dat in judecata de Prefectura dupa ce a vandut un teren de nu mai putin de 12 hectare unei firme de apartament, cu un pret mult sub pretul pietei, a ajuns deja la a sasea luna de cand se tot judeca. In cauza au fost inaintate pana acum mai multe cereri de amanare a termenului.

La ultima infatisare, avocatul primarului Mircia Muntean, a solicitat inca o amanare a termenului si a motivat in fata judecatorilor ca doreste sa aduca noi martori in proces, iar magistratii au stabilit urmatoarea data pe 26 iunie.

Mai mult, aceeasi tranzactie cu firma strainilor, incheiata in urma unei hotarari luate de consilierii locali, a ajuns si in atentia procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care au demarat o ancheta, dar care se pare ca bate pasul pe loc, desi au fost audiati atat primarul, viceprimarul, cat si o parte dintre consilierii locali.

"Sanca" SRL este o firma "de apartament", fara activitate, conform datelor existente la Ministerul Finantelor. Societatea este patronata de Carlo Lorandi si Alessandro Lorandi, principalul obiect de activitate a societatii fiind cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii.

Cartier rezidential in loc de locuinte pentru tineri

Cele 12 hectare de teren din Dealul Paiului, care fac obiectul intregului scandal a fost cumparat de firma “Sanca” SRL Deva, ai carei patroni au achitat o suma infima de 1,26 de euro pe metrul patrat, plus TVA. In total, CL a incasat o suma de 150.000 de euro.

In schimb, cei doi italieni care conduc societatea s-au angajat sa ridice in zona respective un cartier rezidential, derularea proiectului urmand a se desfasura pe o perioada de 36 de luni de la inceperea lucrarilor.

Cu toate acestea, in contractul incheiat intre cele doua parti nu apare niciunde penalizari in cazul in care firma nu respecta clauzele documentului. Cel care a venit cu idea vanzaii terenului a fost nimeni altul decat primarul municipiului, Mircia Muntean.

Trebuie, insa, spus, ca, in 2004, Primaria atribuise terenul spre folosinta gratuita familiilelor de tineri. Dupa doi ani, insa, autoritatile locale s-au razgandit si au vandut cele 12 hectare firmei italiene.

Procurorii au intrat pe fir

Tranzactia a redicat, insa, multe semne de intrebare. De exemplu, contractul pentru Raportul de evaluare, fara de care n-ar fi putut avea loc licitatia, a fost intocmit cu doar o zi inainte de data vanzarii publice cu o firma care a realizat documentul.

Mai mult, desi data licitatiei a avut loc in 12 mai, procesul-verbal de receptie a documentatiei tehnico-economice a fost inregistrat abia cu sase zile mai tarziu.

Reprezentantii Prefecturii s-au sesizat imediat si au cerut revocarea hotararii luate de Consiliul Local, dar cum acestia din urma au refuzat, s-a ajuns in instanta. De asemenea, prefectul judetului, Cristian Vladu, a anuntat si Directia Nationala Anticoruptie despre scandal.