Scandalul presupusei poluari ce ar fi produse de combinatul Kronospan se lasa cu interventii de la Bucuresti. Cetatenii orasului Sebes (judetul Alba), unde se afla colosul industrial, au primit o reactie din partea Garzii Nationale de Mediu, dupa ce au trimis o sesizare acestei institutii.

Conducerea Garzii a decis sa trimita la Sebes o echipa de inspectori pentru a urmari activitatea Kronospan (cel mai mare producator de pal melaminat din sud-estul Europei), timp de mai multe zile pentru a demara o ancheta si de a constata daca sesizarea locuitorilor orasului este intemeiata.

Oamenii sustin ca substanta folosita la fabricarea placilor de lemn stratificat ce sunt produse la Sebes, formaldehida, ar polua.

Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu au mentionat ca vor verifica toate autorizatiile combinatului, precum si masurile luate de conducerea Kronospan in respectarea legislatiei de protejare a mediului.

Dupa finalizarea controlului, toate concluziile vor fi prezentate ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, dupa care vor fi stabilite masurile ce vor fi luate in cazul combinatului.

Comitet antipoluare

La nivelul orasului a luat fiinta chiar si un comitet antipoluare. Mai mult, aproximativ 1.500 de oameni au protestat in momentul in care au fost chemati de conducerea Kronospan la o dezbatere publica, in care investotirii au anuntat derularea noii investitii referitoare la deschiderea unei noi instalatii de fomaldehida.

Mai trebuie spus ca Sebesul este unul din cele mai poluate localitati din Transilvania. Numarul de persoane bolnave de cancer la mia de locuitori este printre cele mai ridicate din tara.