Consilierii judeteni din Bihor au anulat vechile hotarari privitoare la un transfer de terenuri dintre CJ Bihor si Universitatea Oradea, demarat in urma cu mai bine de un an.

“Sunt atatea scandaluri in jurul universitatii ca probabil aia de la Bucuresti se gandesc sa o inchida si atunci noi ce facem, ramanem si fara investitie si fara teren”, a declarat Alexandru Kiss, presedintele CJ Bihor. El i-a cerut lui Teodor Traian Maghiar, fostul rector al universitatii, sa revina cu un proiect concret si aprobarea de la minister pentru sedinta urmatoare a CJ.

Blocarea proiectului l-a nemultumit pe fostul rector, Teodor Traian Ma-ghiar, care ocupa si functia de consilier judetean din partea PC. Dupa sedinta, el a incercat sa il convinga pe seful CJ Bihor, Alexandru Kiss, ca executivul judetean sa revina asupra deciziei.

Alexandru Kiss spune ca s-a razgandit in privinta transferului, deoarece Ministerul Educatiei, care este proprietar pe terenul pe care CJ ar fi trebuit sa il primeasca, nu si-a exprimat nici un punct de vedere. “De aproape doi ani stam cu terenul asa si nu putem face nimic pentru ca nu stim daca universitatea mai face schimbul sau nu”, a mai spus Kiss.

In urma cu circa un an, consilierii judeteni au aprobat un schimb de terenuri dintre CJ Bihor si Universitatea Oradea. Consiliul Judetean detine o parcela de 13 hectare vizavi de universitate, din care institutia de invatamant isi dorea 5 hectare.

In schimb, CJ Bihor urma sa primeasca, pe Calea Aradului, 3,5 hectare, teren situat in apropiere de parcela vanduta de alesii judeteni omului de afaceri Beniamin Rus pentru constructia unui cartier de locuinte, si in apropiere de amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgenta. “Am considerat ca este atat in beneficiul lor, cat si al nostru.

Ei aveau nevoie de teren langa universitate, iar noi puteam da terenul primit de la ei pentru spitalul regional “, a declarat presedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss. Universitatea intentioneaza sa construiasca un campus universitar pe viitorul amplasament. z՝

PROBLEME

Transferul de terenuri s-a oprit intr-un moment in care organele de cercetare sunt cu ochii pe seful CJ Bihor, din cauza alocarii unor bani publici pentru reabilitarea castelului de la Cadea, imobil ce face obiectul unei revendicari.

Mai mult, universitatea se afla si ea in atentia DNA dupa ce procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Teodor Traian Maghiar si a fiului lui, ambii fosti rectori ai institutiei. Ei sunt acuzati ca au prejudiciat statul cu 25 de milioane de euro.