Tinerii suporteri ai echipei de baschet CSU Sibiu au inceput ieri antrenamentele oficiale pentru tentativa de doborare a recordului mondial „Cel mai lung meci de baschet. Sibienii vor sa fure recordul tinerilor japonezi din Miyazaki. Ei au jucat baschet timp de 60 de ore, fara pauza.

Proiectul apartine Asociatiei „Al 6-lea jucator” si vor sa “intinda” recordul pana la 72 de ore. Pe toata durata tentativei, nici unul dintre cei 24 de jucatori care vor intra in teren nu vor avea voie sa paraseasca suprafata de joc. O data la 60 de minute, au dreptul la o pauza care nu poate depasi cinci minute. In rest, totul se petrece pe marginea terenului.

„Ce faceti de acum incolo, faceti doar cu gandul la record. Ca sa puteti bate un asemenea record e nevoie in primul rand de disciplina si de multa vointa”, sunt sfaturile cu care Flaviu Stoica antrenorul jucatorilor a inceput prima sedinta de pregatire.

24 de tineri din localitatea japoneza Miyazaki au intrat de curand in Cartea Recordurilor dupa ce au jucat baschet incontinuu timp de 60 de ore. Cel mai lung meci de baschet din istorie. 60 de ore. Sunt multe? Sunt putine? Tinerii suporteri ai echipei de baschet CSU sunt convinsi ca la Sibiu acest record ar putea fi doborat.

La inceput a fost doar o idee. Ca de altfel toate proiectele Asociatiei „Al 6-lea jucator”. Asa a fost si proiectul „Promovarea baschetului in scoli”. O idee pe care multi au vazut-o nerealizabila. Si cu toate acestea, jucatori de la CSU si inimoasele fete de la Magic Sibiu au vizitat deja mai multe scoli, unde au popularizat acest sport atat de iubit la Sibiu.

Intrarea in Guiness Book este insa mult mai dificila decat in sala Colegiului Ghibu. Cum sade bine unei idei, tinerii suporteri s-au hotarat ca nu e destul sa doboare recordul. Vor sa mearga cu meciul pana la limita a 72 de ore. Conditiile sunt extrem de grele, de-a dreptul draconice.

Pe toata durata tentativei, nici unul dintre cei 24 de jucatori care vor intra in teren nu vor avea voie sa paraseasca suprafata de joc. O data la 60 de minute, au dreptul la o pauza care nu poate depasi cinci minute. In rest, totul se petrece pe marginea terenului. Saltele, saci de dormit, mese improvizate si mancare pe fuga.

Cum nici unul dintre cei peste 30 de tineri inscrisi la preselectie nu a jucat baschet profesionist, era evident ca au nevoie de un coordonator, de un om care sa ii faca sa inteleaga ce inseamna un astfel de maraton. Flaviu Stoica, antrenorul echipei CSU din anii a90, a venit ieri la Sala Transilvania pentru a-i monta pe viitori recordmeni mondiali.

„Ce faceti de acum incolo, faceti doar cu gandul la record. Ca sa puteti bate un asemenea record e nevoie in primul rand de disciplina si de multa vointa. Daca credeti ca sunteti in stare, intrati in teren. Daca nu, lasati-va”, au fost primele cuvinte pe care Flaviu Stoica le-a adresat tinerilor jucatori.

De ieri si pana in 2 august, cand va incepe tentativa de doborare a recordului, tinerii suporteri se vor antrena in permanenta, urmand sa treaca inclusiv printr-o simulare a tentativei. Insa pe langa cei 24 de jucatori, in angrenajul acestui eveniment sunt prinse alte zeci de persoane, cel putin la fel de importante ca si cei care vor intra in teren.

Vorbim aici de arbitri, antrenori, organizatori, toti cei care vor pune umarul ca sa duca Sibiul in Cartea Recordurilor.