Georgeta Gavris: Domnule europarlamentar cum arata o zi in Parlamentul European de la Bruxelles si care este activitatea dumneavoastra?

Alexandru Athanasiu: In Parlamentul European noi functionam in cadrul unor grupuri politice in raport cu ideologia pe care o avem. Eu fac parte din grupul socialist european, al doilea grup ca marime din Parlamentul European. Ne desfasuram activitatea in grupurile politice, in comisiile de specialitate si in sesiunile plenare.

Modul de desfasurare a activitatii seamana cu cel din parlamentele nationale. Eu sunt membru titular in comisia de munca si afaceri sociale si sunt membru supleant in comisia de educatie si cultura.

Munca mea se imparte intre comisii, grupul politic in care se discuta pozitia grupului socialist si activitatea de vot in plenul parlamentului, in cadrul miniplenarelor ce se organizeaza la Bruxelles sau a plenarelor de la Strasbourg.

Daniel Meze: Dumneavoastra reprezentati Romania la Bruxelles sau reprezentati institutia parlamentului in raport cu alte institutii europene sau internationale? Cu ceva timp in urma senatorul UDMR, Gy?rgy Frunda, spunea ca nu reprezinta la Bruxelles interesele Romaniei.

Alexandru Athanasiu: Sigur ca acolo noi luam decizii prin vot care vizeaza Uniunea Europeana in ansamblul ei si tarile care o alcatuiesc. Din acest punct de vedere noi nu reprezentam parlamentul national, ci reprezentam modul in care Parlamentul European se pozitioneaza fata de drepturile si obligatiile cetatenilor statelor U.E.

Din acest punct de vedere noi reprezentam dimensiunea parlamentara a Uniunii Europene alaturi de celelalte doua institutii foarte importante la nivel de decizie europeana: Consiliul European - unde sunt reprezentate statele prin ministrii de domeniu si prim-ministrii si Comisia - prin comisarii acesteia.

Dar, sigur ca noi facem parte dintr-o familie politica, iar ce hotaram in grupul politic se traduce in vot. Insa noi nu suntem lobotomizati, nu ni se taie lobul de roman sau de francez.

Cum spunea intr-un celebru proces Danton, care era acuzat ca vroia sa fuga din Franta, el a fost si ghilotinat, spunea „cum va puteati inchipui ca tara se poate lua pe talpa ghetelor”, nu poti sa iei tara odata cu praful de pe talpa pantofilor. Noi nu putem spune ca odata ajunsi la Bruxelles am uitat de Romania. Am sa va dau un exemplu concret.

S-a discutat despre privatizarea cailor ferate in Europa. S-a facut un raport si se propunea ca pana in 2017 sau 2018 in toata Europa, regiile sau companiile nationale de cai ferate sa se privatizeze. A fost o discutie interesanta in grupul socialist pentru ca se confruntau modele nationale diferite. Asta apropo de faptul ca nimeni nu uita de unde vine si unde se intoarce la sfarsitul saptamanii.

Francezii spuneau sa nu fixam nicio data limita pentru ca este vorba de un serviciu care nu trebuie sa creeze discriminare, sa fie accesibil, iar privatizandu-l este pericolul sa dau la o parte, sa defavorizam anumiti oameni, ce contravine filosofiei socialiste. Olandezii au spus ca la ei in tara calea ferata este deja privatizata, „trebuie sa stabilim o data mai repede decat 2017”.

In final s-a dat libertate de vot, s-a votat dupa interesele tarii de unde era fiecare eurodeputat.

Daniel Meze: Dumneavoastra ati primit de la Bucuresti un telefon prin care sa fi se comunice pozitia Romaniei, a guvernului, cu privire la acest subiect?

Alexandru Athanasiu: Am cerut noi o pozitie oficiala pentru ca era un lucru important pentru dezvoltarea retelei feroviare din Romania. Ni s-a spus „votati si voi cum voteaza majoritatea”. Acesta a fost punctul de vedere al ministerului de linie. Este inadmisibil, cum adica votati ca si majoritatea?! ...

Eu nu sunt un om care sa trambiteze interesul national asa ca o arie la o flasneta cu care sa sper ca voi aduce niste voturi. Dar, pe de alta parte noi trebuie sa ne sustinem niste interese, ca nici plecaciunile acestea facut neconditionat, genoflexiunile facute inaintea Bruxelles-ului, de parca am fi niste chelneri, nu sunt bune.

Nu am intrat in U.E. ca sa fim ospatari la masa altora, trebuie sa mancam si noi la masa asta potrivit metabolismului nostru. Trebuie sa ne valorizam si noi niste interese ale noastre. Este inadmisibil ca la Bucuresti, presedintele Basescu de exemplu, sa spuna ca trebuie sa obtinem independenta energetica si cand a fost Consiliul European pe probleme de energie nu a mai spus nimic. Noi suntem lei in cusca si mielusei pe strada?

Georgeta Gavris: Ce urmeaza dupa aceasta integrare in Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007? Care este urmatorul pas?

Alexandru Athanasiu: Am avut acest tel, l-am atins si acum stam intr-o admiratie a efortului extraordinar pe care l-am facut si spunem: Ce buni am fost, am reusit sa-i pacalim!”. Nu va curge laptele si mierea! Noi avem o rata de absorbtie a fondurilor structurale de 3,8%.

Noi suntem in situatia ca cel care plateste o legitimatie la un club, dar nu e primit acolo decat in antecamera, eventual sa priveasca cum stau la masa ceilalti. Noi contribuim cu 1,1 miliarde de euro si avem pentru anul acest 3,5 miliarde, programe ce trebuiau validate si apoi platite de Bruxelles. Ca sa parcurga toata procedura un program inseamna minim sase luni.

Noi la 1 ianuarie trebuia sa avem programe sustenabile tehnic si operational. Noi am cazut in propria noastra admiratie ca am reusit la 1 ianuarie 2007. In comisia de buget a aparut urmatoarea idee. Noi avem pana in data de 2013 in jur de 30 de miliarde de euro, bani care daca nu ii consumam anul acesta se raporteaza.

Acum a aparut ideea si tare ma tem ca va fi pusa in aplicare ca daca noi nu reusim sa atragem bani pe niste programe, ei sa fie redirectionati catre alte state care pot sa cheltuie acesti bani. Sunt grecii, spaniolii care de abia asteapta sa ne ia banii. Aici toata lumea vrea sa atraga banii pentru tara lui.

Daniel Meze: Cum este perceputa Uniunea Europeana de autoritatile romanesti?

Alexandru Athanasiu: Uniunea Europeana inca in conceptia administratiei romanesti este ceva exterior noua. Exterior si ca legislatie, ori noi trebuie sa intelegem ca legislatia de la Bruxelles, e legislatie romaneasca nu sa avem senzatia ca trebuie sa o luam, sa o traducem sau cum sa o smecherim noi aici. Avem o problema de mentalitate...

La noi ministrii se inchipuie pe ei insisi drept primadone. Sigur daca sti putin teatru liric, primadonele sunt personajele pentru care vine lumea in sala, ariile lor atrag publicul. Ministrii nu ar trebui sa creada ca lumea incepe cu ei. Noi suntem europeni prin geografie nu insa si prin comportament.

De exemplu nu putem avea alternative la Codul Penal, avem trei coduri penale datorita orgoliului doamnei Macovei. Codul Penal este totusi cel mai important instrument prin care putem sa disciplinam comportamentul cetatenilor vis a vis de valorile sociale considerate de stat a fi cele mai importante.

Daniel Meze: Care este solutia? Trebuie reformat sistemul politic, sistemul electoral?

Alexandru Athanasiu: Ar trebui sa avem oameni politici seriosi. Problema este ca trebuie sa alegem in cunostinta de cauza si oameni alesi trebuie sa raspunda in fata celor care i-a ales. Votul majoritar poate fi o solutie, dar eu cred ca foarte mult sta intr-o educatie a unei clase de administratori, de inalti functionari publici si de politicieni, foarte serioase.

Cand a murit cel mai mare imparat roman si primul dintre ei, Octavian Augustus, a spus: „Am fost cel mai inalt functionar al statului, am lasat Roma foarte bine”. S-a considerat cel mai inal functionar, adica servitor al statului. Eu cred ca un ministru trebuie sa aiba constiinta ca avand putere el serveste. Tu trebuie sa servesti tara nu sa te gandesti la ambitii si orgolii.

La noi este aceea conceptie cand vine un ministru la pupitru si zice trecem de la muzica reggae la hip hop. Tara nu e o discoteca in care sa schimbi muzica de la un dans la altul.

Georgeta Gavris: Care este cel mai important lucru pe care oradenii trebuie sa il stie despre Uniunea Europeana si despre activitatea dumneavoastra din Parlamentul European?

Alexandru Athanasiu: Eu mi-am propus sa sustin interesele romanesti unde este posibil si unde este foarte sensibil. Ca si senator de Bihor doresc sa popularizez acest judet prin aratarea potentialului economic de care dispune. Vreau in toamna ca impreuna cu jurnalisti, studenti si oameni de afaceri sa facem o seara a Bihorului la Bruxelles.

Toti parlamentarii europeni isi promoveaza regiunea din care provin. Vreau sa facem o expozitie de produse culinare si o conexiune de afaceri cu IMM-urile din acest judet cu oameni de afaceri din Europa.