Statisticile ultimilor ani au aratat ca romanii sunt tot mai putin atrasi de carti. „Hrana spirituala” de alta data a murit odata cu avantul televiziunii prin cablu, odata cu descoperirea internetului si a posibilitatilor oferite de acesta.

Cu siguranta ca acesta este si motivul pentru care din ce in ce mai multi tineri uita deprinderea unei scrieri si a unei exprimari corecte si elegante. Dar, la modul concret, una dintre cele mai izbitoare dovezi a faptului ca lumea nu mai citeste, o reprezinta libraria din orasul Navodari. De altfel, singura librarie din oras, dar si aceasta in pericol sa se inchida.

Cum nici o afacere nu se cheama ca functioneaza corespunzator decat daca are profit sau este „pe zero”, adica acopera macar cheltuielile curente si salariile angajatilor, libraria mentionata poate fi declarata, prin comparatie, falimentara. De luni bune de zile, singura librarie navodareana nu mai vinde nimic.

Din disperare si pentru ca doreste ca afacerea cu rechizite si carti sa nu dispara definitiv din orasul sau, patronul librariei a lipit pe geamul magazinului un anunt mai mult decat sugestiv: „Stimati cetateni, daca mai doriti librarie in Navodari, va rugam sa cumparati cate ceva pentru scoala copiilor”.