Spectrul rusesc continua sa ne ameninte, chiar daca a trecut ceva timp de la retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Romaniei. De data aceasta nu mai este vorba despre vreo admonestare venita din partea oficialilor Moscovei, mereu deranjati de orice privire pe care o aruncam spre vest, ci de efectele perverse ale jafului la care ne-a supus regimul bolsevic.

Potrivit unor documente oficiale aflate in posesia Ministerului Economiei, dar care nu au fost date publicitatii, Romania mai poate asigura uraniu din rezerve proprii pentru functionarea Centralei Nucleare de la Cernavoda pentru inca cel mult 10 ani.

Guvernantii au inceput deja prospectarea pietelor externe, in cautarea unor alte surse de metal radioactiv, dar situatia este destul de complicata, tinand cont de faptul ca acest minereu este foarte rar, iar tendintele actuale arata o revigorare a interesului marilor puteri pentru energia nucleara.

Altfel spus, toate rezervele de uraniu sunt deja „amanetate”, cateva zeci de centrale nucleare urmand sa fie ridicate in urmatorii ani, peste tot in lume. Romania nu s-ar fi confruntat cu aceasta criza daca ar fi fost singura beneficiara a zacamintelor de uraniu pe care le detine.

A fost nevoie de "ajutorul” Rusiei bolsevice pentru a ne scapa de aceasta „grija”, sovieticii intretinand, practic, Razboiul Rece cu uraniu romanesc. Potrivit unor estimari, intre 1950 si 1960, rusi au furat din Romania (oficial, in contul unor datorii de razboi), peste 300.000 de tone de uraniu.

Tinand cont de faptul ca un reactor de la CNE Cernavoda are nevoie de 100 de tone de uraniu pe an si in conditiile in care toate cele cinci unitati ar fi functionat simultan, minereul furat de rusi ar fi acoperit necesarul nuclear al Romaniei pentru 600 de ani.

Nu mai este cazul acum, rapoartele oficialilor guvernamentali dezvaluind faptul ca Romania mai are uraniu pentru reactoarele 1 si 2 doar pana in 2017. Potrivit unor alte estimari mai optimiste, date publicitatii anul trecut, rezervele actuale de minereu radioactiv ne-ar fi asigurat functionarea reactorului 1 pentru urmatorii 122 de ani.

Perioada a scazut insa la jumatate, dupa darea in functiune a reactorului 2 si se va reduce la doar cativa ani dupa ce se vor construi si celelalte trei unitati.

Acest aspect a fost in calcul inclusiv la redactarea studiului de fezabilitate pentru ridicarea reactoarelor 3 si 4, unde se propune ca firma care va castiga licitatia pentru construirea celor doua unitati sa aduca uraniul necesar din strainatate, in Romania urmand sa se desfasoare doar procedeul de tratare a minereului.

De ce e Romania asa „manoasa”: sovieticii ne-au lasat fara uraniu, Germania nazista, fara petrol

Pe de alta parte, ultimele reglementari ale Uniunii Europene prevede obligativitatea ca alimentarea cu uraniu a centralelor nucleare sa se faca din mai multe surse si nu doar din una singura, cea interna, cum se procedeaza acum la Unitatea 1 a CNE Cernavoda.

Se pare ca oficialii europeni au luat in calcul chiar situatia in care se afla acum Romania, ale carei rezerve proprii de uraniu se vor epuiza in urmatorii ani, lipsa unor alternative in aceasta situatie punand in pericol functionarea centralei nucleare. Modul in care fortele de ocupatie rusesti au secatuit rezervele de uraniu ale Romaniei aminteste de exemplul identic al ocupatiei naziste.

Este deja acceptat faptul ca, in doar cativa ani, Germania hitlerista a epuizat aproape in totalitate rezervele de petrol ale Romaniei. Nu mai e nici o exagerare in faptul ca tara noastra a fost in timpul celui de-al doilea razboi mondial cea mai importanta „statie” de alimentare cu carburanti pentru Messerschmitt-urile si Panzer-ele naziste.

Nepartinitori cum suntem, peste doar cativa ani, am avut grija si de sovietici, care si-au construit arsenalul nuclear cu ajutorul uraniului romanesc. Ironia face, daca mai poate fi vorba de asa ceva in cazul nostru, ca cei care au descoperit primii rezervele romanesti de uraniu (se pare, printre cele mai mari si mai pure din lume) au fost chiar germanii.

Nu au mai apucat sa profite de ea si poate ca si din aceasta cauza au pierdut razboiul.