Ce a fost PSD Prahova in 2004, si ce este acum?

Situatia nu este tocmai fericita la PSD Prahova, si asta o stim cu totii. Opozitia aduce intotdeauna tensiuni in sanul unui partid. Dar este si un bun prilej pentru partidul aflat in opozitie sa-si faca o analiza serioasa. Eu cred ca daca PSD Prahova analiza situatia din 2004 incoace, in timp, alta ar fi fost evolutia lui acum. Dar eu sunt optimist si cred ca organizatia se poate revigora.

Asta depinde in primul rand de cei care au influenta in organizatie, pentru ca ei trebuie sa inteleaga ca atat victoria cat si esecul reprezinta evenimente colective si nu individuale. Eu cred ca numai atunci cand vor inetelege acest lucru situatia se va schimba.

Care sunt influentii din PSD Prahova care ar trebui sa ia masuri?

Cei care sunt in conducere... Un partid nu este condus numai de presedinte. Atunci cand este ales presedintele, se mai alege si o structura formata din vicepresedinti, secretari si altii.

Criza de lideri despre care se vorbeste la nivel central este intalnita si la Prahova?

Eu cred ca organizatia Prahova a PSD are destui oameni de valoare. Important este ca acesti oameni sa devina mai vizili, sa-si spuna mai apasat punctul de vedere. Nu numai cei care ii vedem la televizor si fac declaratii reprezina organizatia. La Prahova sunt foarte multi oameni valorosi, din punctul meu de vedere, care inca n-au aparut in prim-planul vietii politice.

Cred eu ca e ocazie buna, mai ales ca urmeaza Conferinta Judeteana Extraordinara unde se va alege un nou presedinte.

Dupa rezultatele referendumului, mai are PSD electorat?

Bineinteles. Majoritatea celor care au votat DA, pentru demiterea lui Traian Basescu, reprezinta electoratul PSD. Daca ne uitam la toata aceasta perioada, cred ca PSD a fost cel mai vizibil partid care i-a facut opozitie lui Traian Basescu. Cu toate ca acest demers de suspendare a venit din partea mai multor partide.

Repet, in opinia mea, majoritatea celor care s-au prezentat la urne si au votat pentru demitere reprezinta electorat PSD.

Si celelalte partide care au fost pentru demitere revendica acele voturi...

Eu sustin ca partidul din care fac eu parte a adus scorul acela pro-demitere. Incerc sa fiu cat se poate de obiectiv. Daca rememoram tot ce petrecut in perioada de dinaintea referendumului, ajungem la concluzia ca noi suntem cei care am mobilizat cele mai multe forte. Ceilalti s-au limitat numai la declaratii. PSD-ul s-a intilnit cu oamenii, a facut mitinguri.

Ceea ce am facut noi a fost, cred eu, un lucru bun, pentru ca am pus in miscare si masinaria partidului. Oamenii au putut sa discute intre ei, s-au cunoscut mai bine...

Nu s-a votat pe partide. S-a votat pro sau impotriva lui Basescu...

Ceea ce face Basescu acum spunand ca el a fost votat de 75% din electorat, dupa parerea mea e un lucru gresit. Cei care au venit la vot nu l-au votat pe Traian Basescu pentru ca-l doreau pe Traian Basescu. Ci pentru ca nu aveau alternativa. Eu sunt convins ca atunci cand va aparea o alternativa, cu siguranta ca Traian Basescu va avea o problema mare. Deci ceea ce sustine Basescu nu e tocmai corect.

Lipsa unei alternative duce la pasivitate. Dar aici nu se poate vorbi despre pasivitate, pentru ca oamenii s-au dus, totusi, la vot.

In orice caz, nu s-a ajuns la jumatate plus unu din numarul de alegatori. Dar acum facem o analiza absolut obiectiva. Puteam sa vorbim despre o participare masiva daca se depasea aceasta cifra. E adevarat, lucrurile nu stau bine nici pentru opozantii lui Traian Basescu, dar nici pentru Traian Basescu. Nu numai eu spun asa, pentru ca sunt in PSD si sustin partidul meu.

Traian Basescu nu sta pe roze. Pana la urma, PSD a intitat un demers normal si democratic, pentru ca mi se pare normal, ca partid de opozitie, sa atragem atentia electoratului asupra derapajelor constitutionale de la presedinte, de la Guvern sau de la alte institutii. Nu vad o problema in acest lucru. Evident ca nici mie nu imi convine ca PSD sa obtina un rezultat atat de mic.

Care e pozitia PSD Prahova fata de conducerea la Bucuresti?

Sustinem conducerea nationala. Am vazut in cadrul organizatiei noastre puncte de vedere care nu coincid cu cele ale filialei in ansamblu. Ceea ce ma surprinde este ca cei care vorbesc astazi despre problemele din Organizatia Prahova, cu ceva timp in urma spuneau ca nu exista.

Cand eu am tras cateva semnale de alarma vizavi de cateva aspecte care nu functionau, mi s-a inchis gura si mi s-a pus pumnul in gura. Acum, tocmai oamenii care sustineau atunci contrariul si doreau mentinerea stadiului de lucruri existente, astazi sunt primii dizidenti. E un paradox. Cred ca ei ar trebui sa fie ultimii care sa-si exprime astfel de puncte de vedere.

Conferinta extraordinara va rezolva problema?

Ca om care tin la aceasta organizatie - anul acesta fac 10 ani de cand conduc Organizatia de Tineret - evident ca ma intereseaza ca lucrurile sa se aseze. Sa se aleaga intr-adevar un presedinte care sa reuseasca sa duca mai departe activitatea organizatiei.

Eu personal ii multumesc lui Georgica Diaconu pentru modul in care a gestionat activitatea organizatiei si de asemenea doresc succes celor care vor candida.

Se pot forma grupuri care sustina un om care sa devina presedinte...

Eu spun ca sunt oameni care influenteaza organizatia nu neaparat trebuie sa vorbim despre tabere sau grupuri. Intr-adevar, sunt oameni care au mai multa influenta in organizatie, dar pana la urma interesele tuturor se vor indrepta catre o solutie buna opentru noi ca organizatie judeteana.

S-au depus candidaturi?

Nu. Inainte trebuie sa se stabileasca si o metodologie de desfasurare a acestor alegeri. Trebuie sa stabilim si data de desfasurare, care va fi, cel mai probabil, la inceputul lunii iulie.

De ce s-au amanat aceste alegeri?

Nu s-au incheiat conferintele si adunarile generale din teritoriu. Noi in acest moment avem in plina desfasurare conferinte si adunari generale in judet. Cum se termina acestea vom face conferinta.

Candidati? A anuntat cineva ca va candida?

Singura persoana despre care am inteles ca va candida este domnul Daniel Savu. Despre alte persoane nu am auzit inca. Eu nu m-am gandit inca la asa ceva. Sunt presedintele Organizatiei de Tineret, vreau sa-mi duc mandatul pana la capat, dupa care vom mai vedea ce voi face. Anul acesta mi se incheie mandatul.

Daca vor fi alegeri anticipate, se schimba tot...

O sa vedem ce va fi. Presdintele isi doreste cu ardoare acest lucru. De cand a preluat conducerea, e principala tema pe care o abordeaza. Eu, ca cetatean, i-as fi propus sa nu vorbim in permanenta despre alegeri anticipate ci despre cum sa atragem mai usor fonduri europene, cum pregatim oamenii sa fie capabili sa gestioneze aceste fonduri...

Eu l-am auzit pe Traian Basescu spunand despre sine ca este un presedinte responsabil. Din cate stiu, presedintele este presedintele tuturor. Chiar daca nu-i convin unele persoane, atributiile conferite de constitutie trebuie insusite. Revin si spun. Daca are aceasta preocupare, de a face declaratii publice pe diverse teme, cred ca ar trebui sa faca si declaratii de acest gen.

Dar le-a facut...

Le-a facut, dar daca le-ar repeta, ar demonstra si ca e un presedinte responsabil. El repeta in permanenta ca-si doreste alegeri anticipate. Asta e o chestiune care-mi da serios de gandit asupra modului in care intelege el sa conduca tara. Pana la urma Traian Basescu este presedintele PD-ului. Alegerile anticipate le doresc cei din PD.

Noi am spus sa lucrurile cu adevarat importante pentru tara sunt cele de atragere a fondurilor europene, de alegeri pentru Parlamentul European si de Summitul NATO din 2008. Lucruri care se uita si care nu se discuta, din pacate. Suntem tara membra a UE.

Nu discutam despre subiecte care ne pot dezvolta ca tara si ne limitam numai la subiecte care nu ar trebui sa apara pe agenda publica in acest moment. In loc sa vorbim despre faptul ca romanii au in acest moment aceleasi drepturi ca si cetatnii din Franta sau dintr-o aricare alta tara a UE... Cetatenii din Ciorani - comuna mea natala, au aceleasi drepturi cu cei din orice comuna din Franta.

Daca li s-ar spune, ar inelege oamenii ca trebuie sa se implice mai mult, ca acele drepturi le pot exploata mult mai bine si pot obtine mai multe avantaje.