Institutiile statului au un regulament destul de strict: nici un obiect aflat in inventar nu poate fi aruncat sau distrus fara a se respecta procedurile standard. Astfel, pentru a da chiar si un scaun la casat trebuie semnate zeci de procese verbale. Nimeni nu a mai tinut insa cont de aceste aspecte cand a fost vorba de „demolarea” regimului comunist.

Asa se face ca prin nici o primarie din judetul Constanta nu mai pot fi gasite bunuri care ar putea sa aduca macar aminte de vechiul regim. Steagurile au fost rupte, tablourile „ilustrilor” au fost distruse, iar pancartele folosite la festivitatile ceausiste au ajuns lemne de foc.

Nici actele din acele vremuri nu au avut o soarta mai buna, doar cateva carti cu caracter socialist au ajuns pe rafturile bibliotecilor din localitati.

Odata cu inlaturarea comunismului, constantenii au vrut sa „scape” si de tot ce le aducea aminte de vechiul regim.

Asa se face ca nici macar in magaziile sau depozitele primariilor de prin judet - unde procedura impune ca fiecare obiect din patrimoniu sa fie pastrat cu sfintenie, trecut intr-un registru si casat doar dupa un anumit timp - nu mai pot fi gasite pancartele, steagurile sau documentele din acele vremuri.

Ba mai mult, edilii locali recunosc ca toate aceste bunuri au disparut, fara sa-si puna cineva vreodata problema cine le-a luat si de ce nu ies la numaratoare. De altfel, nici ei nu s-au aratat interesati vreodata de ele sau daca ar putea fi reciclate, pentru a le aduce, in prezent, un beneficiu.

Nicolae Crivineanu, primarul orasului Basarabi ne-a declarat ca pana si cartile, cu caracter socialist, care se mai gaseau prin primarie au ajuns maculatura, laolalta cu tablourile „ilustrilor” conducatori si vechile pancarte.

Pancartele comuniste, arse la Navodari

„Prin tara, unii au fost interesati, dupa atata vreme sa le stranga si sa realizeze muzee. La noi nu ar avea din ce, pentru ca nu mai exista nimic, prin nici o magazie care sa aduca aminte de comunism”, a subliniat Nicolae Crivineanu.

La fel s-a intamplat si in comuna Amzacea, unde, potrivit primarului Constantin Radu, „a fost furata, pe bucati, pana si vechea magazie, daramite tablourile si steagurile”. La Cernavoda insa, se pare ca Gheorghe Hansa a primit, la investirea in functie, o lista cu lucrurile ramase dinainte si de la Revolutia din 1989.

„Predecesorul meu mi-a inmanat un caiet dictando, pe care era mentionat „lucruri de la Revolutie”. Dar eu nu le-am vazut niciodata, nu cred ca mai exista. Cele mai multe dintre ele au fost distruse chiar in zilele Revolutiei, portrete, tablouri, steaguri, toate la rand”, ne-a declarat Gheorghe Hansa.

La Harsova, au scapat de urgie, doar cateva carti si documente, uitate prin podul institutiei. „In urma cu sapte ani, cand am fost ales primar, am gasit in pod niste documente si niste carti de Lenin si Marx. Asta este tot ce a mai ramas si le-am predat la biblioteca.

In rest, a fost o neglijenta totala, nu se stia nimic pe unde este sau daca mai erau”, ne-a spus Ionel Chirita, primarul localitatii Harsova. Doar la Navodari se mai pastreaza, intr-un ungher al magaziei primariei din oras, cateva obiecte ce aduc aminte de regimul comunist si cateva carti din aceeasi perioada.

Restul, dupa cum ne-a declarat primarul Tudorel Calapod, au fost de mult arse, caci le expirase si termenul de casare.