Ca in fiecare zi, in jurul orei 14, 30 gara incepe sa misune de oameni. Sta sa ploua, asa ca sunt mai grabiti decat de obicei. Vreo trei trenuri se pregatesc sa plece din gara Sibiu. La Caineni, spre Loamnes si spre Miercurea. Cu gandul la casele lor, navetistii urca dambul de pamant. Unii merg spre casa de bilete.

Altii renunta la aceasta oprire, trec direct peste sine si se opresc in dreptul trenului cu care se intorc acasa. O ultima tigara pe peron. Un controlor zambeste unui grup de elevi care il saluta familiar. “Biletele la control!”, indrazneste sa glumeasca un baiat. Controlorul intoarce capul, dar nu pare deranjat. Zambeste din nou si isi continua drumul pe peron.

Ei si ce?

Pe un alt peron, cativa barbati schimba impresii despre scumpirea biletor. Deloc neglijabila pentru unii, majorarea tarifelor trece neobservata pentru multi navetisti. Pretul unui bilet a crescut de la inceputul acestei luni cu 7,6 la suta. Majorarea va scoate, insa, mai multi bani doar din buzunarele cui cumpara bilete, caci restul dau cat cere nasul.

Navetistii nu se sfiesc sa spuna ca “merg cu nasul”. “Doar nu sunt fraier sa dau bani pe bilete. Ii dau 1 leu lu’ nasu’ la fiecare drum. Chiar si daca vine controlu’ de stat ies in avantaj, ca vine rar. Ma amendeaza o data cu 5 lei si cateva luni bune stau linistit.

Si ce daca s-au scumpit biletele? Cat poate sa-mi ceara in plus nasul?”, se amuza un barbat care face naveta.

Si controlorii sunt de vina

Cei care cumpara bilete sau abonamente sunt de parere ca majorarea va fi respectata numai in cazul in care controlorii vor fi sanctionati. “Un bilet intreg de la Orlat la Sibiu costa 2,3 lei. Eu am abonament, cu reducere este 24,15 lei. Degeaba s-au scumpit biletele. Multi prefera sa dea 1 leu la controlor. Oamenii se cunosc intre ei. Nasul stie cum isi ia banii.

In doi ani de cand fac naveta nu stiu daca au fost 10 controale de stat. Le convine celor care baga bani in buzunarul nasului. In primul rand, controlorii de pe tren trebuie sanctionati. Nu este normal ca unii sa plateasca, iar altii sa profite”, spune o tanara.

Alte scumpiri pana la finele anului

De la 1 iunie, un bilet pe ruta Sibiu-Vestem costa 2, 2 lei, iar un bilet pana la Selimbar are acelasi pret. Biletele Sibiu-Talmaciu costa 2,5 lei, Sibiu-Turnu Rosu costa 3 lei, Sibiu-Avrig - 3,6 lei, iar drumul cu trenul pana la Copsa Mica este 4,7 lei.

CFR Calatori estimeaza ca vor fi facute si alte scumpiri in 1 septembrie si 1 decembrie, astfel incat la sfarsitul anului tarifele de transport feroviar de calatori sa fie cu 60 la suta mai mari, in comparatie cu preturile de anul trecut. Ultima scumpire a biletelor de tren a avut loc la 1 martie, cand majorarea a fost de 9,1 procente.

Guvernul a aprobat in luna octombrie a anului trecut o ordonanta prin care tarifele pentru transportul feroviar de calatori vor putea fi majorate, trimestrial, pana la 31 decembrie 2007, cu maxim 7 procente peste nivelul cumulat al indicilor preturilor de consum publicati de Institutul National de Statistica, neluati in calcul de la ultima majorare.